Belebuktak a cégvezérek az őslakosok szent helyének felrobbantásába

Már az intézményi befektetők is elítélik cégeik pökhendi és nemtörődöm magatartását a helyi őslakosközösségekkel szemben.

Mártonffy Attila
2020. 09. 11. 11:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejelentette vezérigazgatója és további két vezető munkatársa eltávolítását a Rio Tinto brit–ausztrál bányaipari óriásvállalat. Jean-Sébastien Jacques-nak, illetve a konglomerátum vasércbányászati részlege vezetőjének, továbbá a csoport bennszülött kapcsolatokért felelős vállalati kommunikációs igazgatójának a befektetők nyomására kell távozniuk, mivel a cég még májusban – az érc utáni kutatás részeként – felrobbantott két felbecsülhetetlen régészeti és kulturális értékkel bíró, az őslakosok szent helyének számító barlangot a nyugat-ausztráliai Pilbara mellett. A robbantással a Rio Tinto számítások szerint mintegy 75 millió font értékű, jó minőségű vasérchez akart hozzáférni.

A terület őslakos tulajdonosai, a Puutu Kunti Kurrama és Pinikura közösség és szervezeteik élesen elítélték a pótolhatatlan veszteséget okozó pusztítást, ám a bányatársaság megelégedett egy hányaveti bocsánatkéréssel.

A barlangok régészetileg és genetikailag igazoltan negyvenhatezer éven át folyamatosan nyújtottak menedéket a helyi őslakosok elődeinek.

A vállalat a bennszülöttekkel kötött megállapodás alapján folytatott feltáró munkálatokat, így tudnia kellett az értékes kulturális örökségről is. A helyi közösség mindazonáltal továbbra is jó kapcsolatokat akar ápolni a céggel.

Az ügy mind Ausztráliában, mind külföldön nagy port vert fel, így a Rio Tinto tulajdonosai kénytelenek voltak lépni. A konszernt 2016 óta irányító Jean-Sébastien Jacques jövő év márciusában áll fel a vezérigazgatói székből, a másik két csúcsvezető ez év végén távozik. 2020-ra vonatkozó bónuszukat – „mellékbüntetésként” – már korábban megvonták. Jacques 2,7, a másik két vezető félmillió fontot kapott volna egyenként. Simon Thompson, a Rio Tinto elnöke így mosakodott:

– Ami a Juukan-szurdokban történt, helytelen volt, s ezentúl azon leszünk, hogy a cégünk soha többé ne pusztítson el kiemelt jelentőségű régészeti és kulturális lelőhelyeket.

A szerencsétlen eset, és a nyomában keletkező nemzetközi felzúdulás hatása a rivális bányavállalatokhoz is begyűrűzött. Az ugyancsak brit–ausztrál BHP Group és az ausztrál Fortescue Metals Group bejelentette, hogy felülvizsgálják azokat a bányászati terveiket, amelyek őslakos területeket érintenek, különös tekintettel a kultikus örökségre. Az ausztrál parlament szenátusa még decemberben vizsgálatot indított az ügyben, de ez a koronavírus-járvány miatt késedelmet szenvedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.