Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Izrael másodszor is karanténba vonul

A zsidó államban ismét szigorítanak, miután nem javulnak a járványügyi görbék.

Munkatársunktól
2020. 09. 14. 14:04
Ultraortodox zsidó férfi imádkozik védőmaszkban Fotó: Abir Szultan Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli kormány tegnap megszavazta a pénteken kezdődő, legalább három hétig tartó szigorú második országos zárlatot az egyre súlyosabb Covid–19-járvány miatt. A szigorú karantén az őszi zsidó ünnepek időszakára esik, s a pénteken kezdődő zsidó új évtől a sátoros ünnepeket lezáró Szimchat Tóra ünnepig tart. Az ünnepeken is érvényes zsinagógai korlátozások miatt vasárnap lemondott hivataláról Jakov Licman lakhatási miniszter, az ultraortodox askenázi Jahadut HaTóra párt Guri haszidok irányzathoz tartozó egyik vezetője.

A háromhetes időszakban az országban mindenki csak 500 méterre hagyhatja majd el otthonát, zárva lesz minden oktatási és szabadidős intézmény, csak az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak tartanak nyitva.

A mintegy kilencmilliós országban eddig 154 759 ember fertőződött meg igazoltan a koronavírussal, és február óta 1108-an haltak meg. A napi új megbetegedések száma ismét 2500 felett van. Ezzel Izrael a világelső az egymillió lakosra jutó új koronavírus-fertőzöttek számában.

Jeruzsálem, 2020. szeptember 10.
Ultraortodox zsidó férfi védőmaszkban imádkozik a zsinagóga belső terét elválasztó nejlonfüggönyök előtt Jeruzsálemben 2020. szeptember 10-én, a koronavírus-járvány idején. Izraelben szeptember 9-én megkezdődtek az éjszakai korlátozások a koronavírussal leginkább fertőzött negyven településen, miután az ultraortodoxok nyomására a kormány lemondott a teljes vesztegzárról. Izrael továbbra is világelső az egymillió lakosra jutó új koronavírus-fertőzöttek számában.
MTI/EPA/Abir Szultan

A kormány döntése enyhítette a munkavégzés szabályozását a zárlat idején. Noha az eredeti változatban bezártak volna minden nem létfontosságú munkahelyet, a vasárnapi kormányülésen úgy határoztak, hogy a magánszektorban tovább dolgozhatnak. – Célunk, hogy megelőzzük a járvány terjedését, valamint visszaszorítsuk a halálesetek számát. Tudom, hogy ezek a lépések sokba kerülnek nekünk. Nem ilyen ünnepekhez szoktunk hozzá – jelentette ki Benjamin Netanjahu miniszterelnök televíziós beszédében. A kormányfő egyidejűleg ismertette az intézkedéseket, és megígérte, hogy csütörtökre gazdasági segélycsomagot mutat be a hátrányosan érintett gazdasági szereplők számára.

A tévében megszólaltatott szakértők azért bírálták a kormányt, mert a járvány tavaszi első hulláma óta nem növekedett a kórházak kapacitása, ugyanúgy mindössze nyolcszáz súlyos beteg fogadására alkalmasak, noha az utóbbi hónapokban 15 milliárd sékel (mintegy 1500 milliárd forint) rendkívüli pénzkeretet kapott az egészségügy az ágyak számának növelésre. Szintén aggályokat vet fel, hogy a zárlat végére sem bizonyos, hogy kiépül a kontaktvizsgálatok rendszere, amelynek segítségével megőrizhetik a vesztegzár eredményét, a várhatóan csekélyebb új fertőzések számát, és fékezhetik egy újabb hullám megjelenését. A szigorú zárlat csak a rendkívüli intézkedések első szakaszát jelenti, az eredmények függvényében várhatóan további, kevésbé szélsőséges korlátozásokkal folytatják majd a koronavírus terjedésének megfékezését Izraelben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.