Kifarol az amerikai tőzsdéről a „kínai Twitter”

A Sina Corporation megelégelte, hogy az Egyesült Államok kormánya vegzálja a kínai tőzsdei cégeket.

Mártonffy Attila
2020. 09. 30. 11:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végzett a Wall Streettel egy jelentős kínai technológiai cég, a Sina Corporation, mivel megelégelte, hogy az Egyesült Államok kormánya egyre jobban szorítja a hurkot a kínai tőzsdei cégek nyaka körül. A társaság arról ismert, hogy övé a kínai Twitterként is aposztrofált, rendkívül népszerű Weibo mikroblog-alkalmazás.

Azt, hogy a pekingi székhelyű cég ismét teljes egészében magántulajdonba kerül, az Amerikában Charles Chao néven ismert Cao Kuo-vej elnök-vezérigazgató jelentette be hétfőn. Az ügylet értéke 2,6 milliárd dollár. A részvényenkénti 43,30 dolláros ajánlati ár nyolc százalékos engedményt tartalmaz a cég papírjainak a pénteki tőzsdei záróárához képest, s annál a kivásárlási ajánlatnál is kedvezőbb, amit kezdetben Chao befektetési társasága, a New Wave Holdings még júliusban adott. A Sinát 2000-ben vezették be a Nasdaqra, a később leválasztott Weibo 2014 óta tagja az elektronikus tőzsdének. A népszerű közösségi médium mintegy háromszázmillió regisztrált felhasználót számlál – emlékeztet a CNN amerikai hírtelevízió online híroldala.

Az újraprivatizálásra az Egyesült Államok és Kína között az utóbbi években megnőtt politikai és gazdasági feszültség késztette a Sinát. Washington újabb és újabb korlátozásokat, szankciókat vezet be az USA-ban is működő kínai technológiai vállalkozásokkal szemben – ilyenek például a Huawei távközlési, a TikTok és WeChat média- és a SMIC félvezetőgyártó cégek – arra hivatkozva, hogy ezek mind a kínai kormány – azaz a kommunista párt – számára kémkednek. Az általános szankciók elérték a Wall Streetet is: az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) új szabályai értelmében a kínai cégeknek is alá kell vetniük magukat a szigorú amerikai átvilágítási eljárásnak. Ezzel a lépéssel a kínai tőzsdei társaságoknak – a hazai gyakorlatuktól gyökeresen eltérően – lényegében mezítelenre kell vetkőzniük az amerikai auditorok előtt. Nemrégiben a Luckin Coffee kávékereskedelmi céget késztették távozásra a Nasdaqról, mert orbitális hamisításokat fedeztek fel a könyvelésében.

A májusban az amerikai törvényhozás mindkét pártja által elfogadott törvény bevallottan a kínai vállalatok eltávolítását célozza az USA tőzsdéiről, azaz az Egyesült Államok hatalmas tőkepiacairól.

Tartva az esetleges tőzsdefelügyeleti zaklatásoktól, valamint abból a meggondolásból, hogy közelebb kerüljenek a termékeiket ténylegesen is használó befektetőkhöz, több kínai technológiai vállalat elkezdte jegyezni részvényeit Sanghajban és Hongkongban is mint másodlagos piacokon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.