időjárás 17°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Věra Jourová néhány éve előzetes letartóztatásban volt

Forrás: V4NA Hírügynökség
2020.09.30. 12:45
Věra Jourová néhány éve előzetes letartóztatásban volt

Věra Jourovát néhány évvel ezelőtt korrupció gyanújával letartóztatták a prágai repülőtéren. Az Európai Bizottság alelnöke megszenvedte az előzetes letartóztatást: elvesztette a családját és a munkáját. Jourová végül háromszázezer euróra perelte a cseh államot.

Mindezek ellenére saját rossz tapasztalatai sem tartották vissza az uniós „alapszerződés értékeinek őrzőjét” attól, hogy bírósági ítéletek nélkül hirdessen ítéletet Magyarországról, a magyar emberek demokratikus választási lehetőségeiről vagy a magyar miniszterelnökről.

Az Európai Bizottság alelnöke korábban még annak volt a híve, hogy mindenkit megillet az ártatlanság vélelme. Főleg akkor, amikor 2006-ban Prágában letartóztatták, mert a vád szerint a cseh kormány regionális fejlesztésért felelős helyettes államtitkáraként kétmillió cseh korona (mintegy hetvenezer euró) kenőpénzt fogadott el a Budišov kastélyának felújítására szánt uniós támogatásból. Mivel az ügyészség egy titkos hangfelvételen kívül nem talált elegendő bizonyítékot Věra Jourová ellen, a jogászból lett politikus beperelte a cseh államot. Eredetileg nyolc és fél millió cseh koronára (kb. háromszázezer euró) tartott igényt a fogva tartása idején kiesett bevételeire hivatkozva, amiből végül három és fél millió koronát (százhúszezer euró) meg is kapott.

Jourová 33 napot töltött előzetes letartóztatásban, majd a cseh ügyészség 2008 nyarán felmentette arra hivatkozva, hogy nem találtak elegendő bizonyítékot ellene. Jourová megszenvedte az előzetes letartóztatást. Bár nem nyert bizonyítást bűnössége, férje elhagyta. Jól tudja tehát, milyen könnyen tönkre mehet egy ember élete a vádaskodások miatt.

Az EB alelnökeként, vagyis „az uniós alapszerződés értékeinek őrzőjeként” mégsem tartotta vissza semmi attól Jourovát, hogy ítéletet alkosson bírósági eljárás nélkül Magyarországról, a magyar emberek demokratikus lehetőségeiről vagy a magyar miniszterelnökről, ahogy azt a Der Spiegel című német lapnak adott interjúban tette. Jourová Magyarországot nyilvánosan „beteg demokráciának” nevezte, és azzal sértegette az Európai Unió magyar polgárait, hogy „nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak.” E kijelentésekkel nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány ellen indított támadást, de megsértette a magyar embereket is.

Jourová 2014-ben került be az Európai Bizottságba, ahol a Jean-Claude Juncker vezette kabinet tagjaként az EU igazságügyi, fogyasztói és esélyegyenlőségi biztosaként tevékenykedett. Tavaly decemberben nevezték ki az európai értékekért és átláthatóságért felelős biztossá, valamint az Ursula von der Leyen vezette EB alelnökévé.

Támadás Magyarország ellen

Soros-szervezetek jelentéséből plagizált az EB alelnöke

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.