Jobboldali–baloldali spanyol háború tört ki a járvány miatt

A madridi régió vezetése szerint hatalmas gazdasági károkat okoz a központi szocialista kormány.

2020. 10. 05. 6:05
Investiture debate at the Parliament in Madrid
Gondban az ügyvezető miniszterelnök: nem garantált, hogy marad a kormányrúdnál Fotó: Sergio Perez Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendőrségi ellenőrzőpontok felállításával kezdődött meg a hétvégén Madrid és környékének lezárása a koronavírus-járvány miatt. Péntek este 10-kor lépett hatályba a spanyol kormány azon rendelete, mely szerint az elkövetkező két hétben a főváros, illetve további kilenc település lakói nem hagyhatják el városuk határait, ha csak nem munkavégzés, iskolába járás, vagy orvosi ellátás végett teszik.

Összesen mintegy 4,8 millió embert érint a lezárás

abban a térségben, ahol az AFP hírügynökség szerint 730 koronavírus-fertőzött jut százezer emberre, miközben Spanyolország többi részén ez a szám háromszáz fertőzött.

Lépéskényszerbe került a spanyol kormány

Ahogyan Európa más államaiban, úgy a dél-európai országban is tombol a járvány második hulláma. Szeptember 18-án érte el a csúcsot a napi fertőzöttek száma,

13 738 regisztrált megbetegedéssel.

Az utóbbi napokban ez a szám négyezer alá csökkent. Spanyolországban már több mint 810 ezer esetet jegyeztek fel a járvány tavaszi kitörése óta – ezzel a világ hetedik legfertőzöttebb országa –, és több mint 32 ezren haltak bele a koronavírus szövődményeibe. Az utóbbi hetekben Madridban és térségében regisztrálták a fertőzések mintegy harmadát.

A számok tükrében a központi kormány a múlt héten megállapodott az autonóm közösségek vezetőivel a korlátozások bevezetésének feltételeiről. Spanyolország tizenhét autonóm közössége, illetve két észak-afrikai exlávéja felel a rendelkezések végrehajtásáért.

– Az összefogás a legjobb vakcina a Covid ellen

– közölte Pedro Sánchez miniszterelnök, aki szerint kulcsfontosságú a járvány terjedésének megakadályozása a márciusban és áprilisban tapasztaltak elkerülése érdekében, amikor is a kórházak túlzsúfoltakká váltak a fertőzöttek magas száma miatt.

A mostani szigorítások azonban jelenleg csak a legfertőzöttebb régiót, Madridot érintik, hiszen eleget tesz annak a feltételnek, hogy a korlátozásokat ott kell bevezetni, ahol százezer lakosonként legkevesebb ötszáz koronavírus-fertőzést jelentenek.

– Madrid egészsége Spanyolország egészsége

– indokolta a döntést Salvador Illa egészségügyi miniszter. Bár Madrid – négy másik régióval együtt – elutasította a múlt heti egyezséget, beleegyezett a szabályok betartatásába. A regionális vezetés azonban közölte: bírósági útra tereli az ügyet.

Perre megy a jobboldali autonóm közösség

Enrique Ruiz Escudero, a madridi autonóm közösség kormányának egészségügyi tanácsosa azzal vádolta meg a központi kormányt, hogy feleslegesen kelt riadalmat az emberekben.

– A spanyol kormánynak előbbre való, hogy beavatkozzon Madrid életébe, minthogy legyőzze a vírust

– tette hozzá, utalva arra, hogy a központi baloldali kabinet és a madridi jobboldali vezetés között régóta dúl a háború a válságkezeléssel kapcsolatban. Isabel Díaz Ayuso, a régió elnöke szerint káoszt hoznak a korlátozások, hatalmas kárt okoznak a gazdaságnak, ráadásul megsértik az autonóm közösség szuverenitását. A madridi vállalkozói szövetség heti 600 millió eurónyi veszteségre és a régió gazdasági teljesítményének 15 százalékos zuhanására számít. A madridi szállodaszövetség egymilliárd euróra becsülte a várható veszteségét ebben a negyedévben – írja az MTI.

– Berlinből bárki eljuthat Madridba, de Parlából nem. Köszönjük a káoszt, Pedro Sánchez

– utalt Isabel Díaz Ayuso a fővárostól húsz kilométerre fekvő kisvárosra, s arra, hogy Madrid repülőterét nem zárják le.

Tavasszal nagyobb volt a szigorúság

A mostani járványellenes lépések azonban korántsem olyan szigorúak, mint tavasszal voltak, amikor az emberek csupán a munkába járás, illetve élelmiszer-vásárlás végett hagyhatták el otthonaikat, még sétálni vagy futni sem lehetett Spanyolország utcáin. A Madridot és környékét érintő új rendelkezések

szinte teljes mozgásszabadságot biztosítanak a lakóknak.

A kritikusok meg is jegyzik: igazán ellenőrizni sem lehet, hogy a városokat elhagyók tényleg munkába vagy iskolába mennek-e. – A legtöbb európai országot már lezárták volna, ha olyan számokat produkálnának, és olyan tendenciákat észlelnének, mint Madridban – nyilatkozta az AP hírügynökségnek Rafael Bengoa egészségügyi szakértő, aki szerint az intézkedések nem elég szigorúak, és túl későn lettek bevezetve. Nem mindenki ért vele egyet.

– Nyolc hónapja hordunk maszkot, bezártak a szórakozóhelyek, nincsenek bulik, s még mindig tart a járvány. Akkor miféle hatásuk lesz ezeknek a korlátozásoknak?

– értetlenkedett a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva egy madridi étterem-tulajdonos. Az új korlátozások az üzletekre, illetve az éttermekre és a bárokra is vonatkoznak, amelyek ötvenszázalékos létszámkorlátozás mellett működhetnek. A vendéglátóhelyek este 11-ig tarthatnak nyitva. Továbbá összejöveteleken hatnál többen nem vehetnek részt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.