Amerikában elkezdődött a végső visszaszámlálás

Személyesen és a médiában is az utolsó pillanatig kampányoltak az elnökjelöltek.

2020. 11. 02. 15:36
TRUMP, Donald
Lititz, 2020. oktber 26. Az jravlasztsrt indul republiknus Donald Trump amerikai elnk tmogatihoz beszl egy kampnyrendezvnyen a Pennsylvania llambeli Lititzben 2020. oktber 26-n. Az elnkvlasztst november 3-n tartjk az Egyeslt llamokban. MTI/AP/Alex Brandon Fotó: Alex Brandon Forrás: MTI/AP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utolsó adag puskaport is ellőtték az elnökjelöltek a választás előtti napokban. Joe Biden hétfőn Lady Gagával az oldalán Ohióban, majd Pennsylvaniában kampányol, két olyan államban, amelyet négy évvel ezelőtt elveszítettek a demokraták. Donald Trump pedig maratoni, négy államot is érintő körúton próbálja bevetni „személyes varázsát”. Persze újat mondani a hajrában igazán egyik jelölt sem tudott, személyeskedést sem nélkülöző támadásaik a már jól ismert érveket sorakoztatták fel. Joe Biden újra és újra kijátszotta a „járványkártyát”, azzal vádolva az elnököt, hogy rosszul kezelte a kórt. – Az igazság az, hogy ahhoz, hogy legyőzzük a vírust, először le kell győznünk Donald Trumpot. Ő maga a vírus – figyelmeztetett. A számok valóban nem kedvezők, az Egyesült Államokban tegnapra a fertőzöttek száma már a 9,5 milliót, a halottaké a 237 ezret közelítette. Csakhogy Donald Trump szerint ő a gazdasági összeomlástól, a kijárási tilalomtól, a szabadság korlátozásától védte meg az embereket. Figyelmeztetett, ha az emberek „Álmos Joe-ra” szavaznak, akkor a lezárásokat, a szélsőbaloldalt választják.

– Európa drákói óvintézkedéseket vezetett be, az esetszámuk mégis robbanásszerűen nő, a halálozás emelkedik, és gazdaságuk romokban hever!

– védekezett. Az amerikai elnök egy vasárnapi floridai gyűlésen azt is kilátásba helyezte, hogy újraválasztása után kirúgná az amerikai járványügyi főtanácsost, Anthony Faucit. Az elnök a közösségi médiában is mindent bevetett, a Twitterén például üzenetek tömkelegével bombázta több mint 87 millió követőjét.

A pattanásig feszült helyzetben nemcsak a két politikus, de támogatóik is egymásnak feszültek. A minap egy olyan világhálóra felkerült felvétel borzolta a kedélyeket, amelyen állítólag az látható, hogy Texasban Trump hívei megpróbálták leszorítani az útról a demokraták kampánybuszát. A járművön sem Joe Biden, sem alelnökjelöltje, Kamala Harris nem utazott, de a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) eljárást indított az ügyben.

Közben Virginiában Trump-támogatóktól koboztak el és gyújtottak fel zászlókat; az incidens során lövések is eldördültek. Számos üzlet bedeszkázott kirakattal készül a választásra, a fegyvereladások pedig az elmúlt hónapokban az egekbe szöktek, mert az emberek attól félnek, elszabadulhatnak az indulatok. Ráadásul mivel idén rekordszámban adtak le előre szavazatokat, könnyen lehet, hogy a végső eredményekre akár napokat, sőt heteket is várni kell.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Joe Biden magabiztos, hét-nyolc százalék körüli előnnyel futott neki a voksolásnak. – Nagyon biztosak vagyunk a győzelemben – nyilatkozta bizakodón a CNN-nek Anita Dunn, a demokrata jelölt tanácsadója. A Fox Newsnak adott interjúban Donald Trump 2016-os kampányának vezetője, Corey Lewandowski viszont arra emlékeztetett, négy évvel ezelőtt a média ugyanígy esélytelenként állította be a republikánusok jelöltjét, mégis ő nyert.

– És most még jobban állunk, mint négy éve – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.