Bürokratikus és lassú az EU terrorellenes harca

A tagországok legkorábban csak tíz nap múlva egyeztethetnek a terror elleni koordinációról az Európai Unió égisze alatt – tudta meg lapunk, amely információt az EU Tanácsának német elnöksége is megerősített. A közelmúlt sorozatos támadásai nyomán az Európai Bizottság kedden röviden ismertette, hogy mire van hatásköre a kontinens védelmének érdekében. Beharangoztak egy terrorellenes stratégiát is, ez azonban nem a friss merényletek következménye, hanem a bizottság eredeti munkaprogramjának a része volt. A korábban terrortámadások sújtotta Brüsszelben egyelőre nem emelik a fenyegetettség szintjét.

2020. 11. 03. 14:11
Aftermath Brusssels terror attacks
Katonák járőröznek a brüsszeli Európai Tanács épületénél 2016 márciusában, a belga fővárost ért terrortámadás után Fotó: Anadolu Agency Forrás: Anadolu Agency
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 13-án, a tagállamok bel- és igazságügyi miniszterekeinek a brüsszeli találkozóján kerül terítékre legkorábban a terrorellenes koordináció kérdése az EU-ban – értesült lapunk kormányzati forrásokból. A német EU-elnökség lapunk kérésére megerősítette az információt.

A miniszterek a jelenlegi napirend szerint az Európai Bizottság migrációs reformjáról tárgyalnának, a politikailag kényes téma miatt terveznek személyes találkozót, ami – forrásunk szerint – kifejezetten jó lehetőséget jelentene a közelmúlt terrortámadásainak, illetve az azt követő lépéseknek a megvitatására. A szóban forgó tanácsi formáció legutóbb a finn EU-elnökség égisze alatt, tavaly végén egyeztetett a terrorizmus ügyében.

Emlékezetes, hogy a 2016-os – volumenében a bécsinél jóval nagyobb – brüsszeli merényletsorozatot követően mindössze két napba tellett, mire a minisztereket az EU egy asztalhoz ültette.

Az EU-nak egyébként nincs kizárólagos hatásköre a terror elleni küzdelemben, az a tagállamok feladata. Az unió mindenesetre az információmegosztás, a közösségi jogszabályi környezet kialakítása és egy közös platform kialakítása révén segítheti ezt a harcot.

Ursula von der Leyen felhívta az osztrák kancellárt

Az Európai Bizottság keddi tájékoztatóján is magától értetődően téma volt a bécsi terrortámadás: Eric Mamer vezető szóvivő bejelentette, hogy

Ursula von der Leyen elnök még kedd reggel egyeztetett Sebastian Kurz osztrák kancellárral.

Mint azt a szóvivő mondta, az Európai Unió teljes mellszélességgel Bécs mellett áll. A bizottsági tájékoztatón egyperces néma csenddel emlékeztek az áldozatokra, majd röviden ismertették, hogy a szerződések őreként működő és a jogszabály-kezdeményezésért felelős bizottság mit is tesz a terrorellenes küzdelemben.

Az osztrák kancellár 2020 januárjában Brüsszelben egyeztetett a bizottsági elnökkel
Fotó: Reuters/Johanna Geron

Mint arra emlékeztettek, az EU idén nyáron fogadta el a biztonsági unióról szóló stratégiáját, amely külön fejezetként határoz a terrorellenes fellépésről, így többek között a terrorsejtek fegyverekhez való hozzáférésének és finanszírozásának ellehetetlenítéséről.

Brüsszel szerint hamarosan friss terrorellenes stratégiával is előállnak majd, ez azonban a Von der Leyen-bizottság eredeti munkaprogramjának a része volt, így létrehozását nem a friss merényletek indokolják. A beharangozott, jövő évre várható kezdeményezés egyik célja az Europol, az unió rendőrségi hivatala mandátumának megerősítése lesz.

Az Europol tegnap este már szakembereket is küldött Bécsbe, akik segítenek az osztrák hatóságok nyomozásában.

Brüsszelben nem emelték a terrorfenyegetettség mértékét

Az uniós intézmények zömének helyet adó Brüsszelben egyébként nem növelték a terrorfenyegetettség szintjét – erről a Fenyegetésértékelési Elemző Testület tájékoztatott kedden.

Belgiumban a négyfokozatú terrorfenyegetettségi skálán jelenleg kettes szint van érvényben, tehát fokozott rendőri és katonai éberség jellemző, de valószínűtlen egy merénylet bekövetkezése.

A hatóságok mindenesetre jelezték, hogy már a múlt heti nizzai merényletet követően elkezdték a helyzet átfogó vizsgálatát.

Ismert, a 2015-ös párizsi vérengzést követően, 2016 tavaszán Belgiumban is merényletsorozatot hajtottak végre az Iszlám Állam terroristái. Gyakorlatilag azóta jellemző, hogy a nagyvárosok forgalmas pontjait a katonaság védi. Brüsszelben ez a rendkívüli járványhelyzettel sem változott, jelenleg azonban nagyon kevesen vannak az utcákon, esténként kijárási tilalom is van.

Míg a belga fővárosi régióban nem vezényeltek a szokásosnál több katonát az utcára, Flandria szívében, Antwerpenben kedden megerősítették a gyémántnegyed és a zsidók által látogatott vallási helyek védelmét. A nemzetközi gyémántkereskedelem központja népes ortodox zsidó közösséggel rendelkezik.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.