Konzervatív hatást gyakorolni a világra – kerekasztal-beszélgetés Scruton emlékére

Douglas Murray, John O’Sullivan és Hörcher Ferenc méltatták az év elején elhunyt brit konzervatív politikai filozófus munkásságát, a róla elnevezett új budapesti rendezvényközpontban, a Scruton Közösségi Térben.

Forrás: MANDINER.HU2020. 11. 17. 20:24
Scruton, Roger
Vélhetően Sir Roger Scruton volt a legjelentősebb konzervatív filozófus Edmund Burke óta Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi a konzervativizmus jelentése? Mi Sir Roger Scruton szellemi öröksége? Az év elején elhunyt brit konzervatív politikai filozófus munkásságát Douglas Murray és John O’Sullivan brit konzervatív szerzők, valamint Hörcher Ferenc eszmetörténész méltatták a Mathias Corvinus Collegium, a Danube Institute és a Scruton Közösségi Tér által közösen rendezett online kerekasztal-beszélgetésen a róla elnevezett új budapesti rendezvényközpontban, a Scruton Közösségi Térben – olvasható a Mandiner cikkében.

– Vélhetően ő volt a legjelentősebb konzervatív filozófus Edmund Burke óta – kezdte egy erős értékeléssel a megemlékezést Douglas Murray. A brit konzervatív közíró-újságíró szerint Scruton nehéz helyzetben volt: a konzervativizmust a filozófia eszközrendszerével kellett leírnia, és ezen az úton nem sokan jártak előtte, ráadásul akkoriban a konzervativizmus nem a legnépszerűbb eszmerendszer volt, merev dogmaként tartották számon. – A konzervatív filozófiai munkásság elkezdése személyes bátorság volt néhány évtizeddel ezelőtt. Hajlamos volt kisebbíteni saját érdemeit, de látni kell, hogy hatalmas feladatot tűzött ki maga elé, és győztesen került ki belőle, megcsinálta – vélekedett a Danube Institute vendégkutatója.

Meghatározó politikai gondolkodó volt, írásai meghatározták a kor konzervatív gondolkodását, John O’Sullivan szerint azonban Scruton gondolatai inkább csak közvetett módon hatottak a politikára, a kortárs politikusokra. A Danube Institute elnöke úgy vélte, Scruton népszerűsége egyáltalán nem véletlen a konzervatív, de még a klasszikus liberális körökben sem. A politikáról nem az aktuálpolitikai érdekek szintjén, hanem azoktól függetlenül írt, egyfajta „iskola” épült ki körülötte, követői pedig gondolkodó, kritikai attitűddel bíró értelmiségiek lettek – és ő éppen ezt akarta látni, hogy egy ilyen réteg jöjjön létre.

– Nem az volt a célja, hogy a követői politikai vitairatokat írjanak, vagy listákat arról, hogy ha ebben a hat pontban hiszel, akkor konzervatív vagy, hanem hogyha valaki regényíró, akkor írjon egy jó regényt, ha forgatókönyvíró, akkor meg egy jó forgatókönyvet, ha pedig zeneszerző, akkor egy jó zeneművet. Ha ezek az alkotások valamilyen konzervatív karakterrel bírnak, akkor vélhetően valamilyen konzervatív hatást fognak gyakorolni a világra. Konzervatív hatást akart gyakorolni a világra – magyarázta Scruton motivációit a brit politikai szakértő.

Vélhetően Sir Roger Scruton volt a legjelentősebb konzervatív filozófus Edmund Burke óta
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

– Az 1970-es években igazából négy szerző alakította a brit konzervatív politikai filozófia arculatát, egyikük Scruton volt, ők egy körben havonta találkoztak egy vacsora keretében egymással – azon szerencsés helyzetben voltam, hogy én is egyszer-egyszer csatlakozhattam a társa sághoz – mesélte O’Sullivan. – Margaret Thatcher vagy Enoch Powell is le-lejárt oda.

– Thatcher nagyon tisztelte őket, a Konzervatív Párt vezetőjeként imádott ott ülni és hallgatni ezen férfiak vitáit, és a gondolataik hatással is voltak rá. Furcsa módon a 2000-es években ugyanez a párt, amelynek ő filozófiai muníciót adott, kevésbé becsülte Scrutont – emlékeztetett a Danube Institute elnöke.

– A brit Konzervatív Párt egy szörnyű párt. Nem becsüli meg a sajátjait. Scruton a nemzedéke kimagasló konzervatív gondolkodója volt, mégis a senki földjén találta magát – fogalmazott Douglas Murray, hozzátéve, hogy a filozófus megbékélt ezzel, halála előtt, utolsó írásai egyikében a The Spectator-ben azt vetette papírra, hogy az élet igazából a háláról szól.

– Roger Scruton hatása legalább olyan jelentős a magyar jobboldali politikai gondolkodásra, mint az angolra – folytatta a beszélgetés harmadik résztvevője, Hörcher Ferenc, aki szerint mára Magyarországon Scrutonnak szabályszerű kultusza alakult ki.

– Roger Scruton jó ismerte hazánkat és a régiót, többször járt itt, még a vasfüggöny lehullása előtt. Prágában, Lengyelországban és Magyarországon járva megismerkedett a helyi ellenzéki közélet meghatározó embereivel, előadásokat tartott, elhozta a könyveit, amelyeket hivatalosan itt nem lehetett olvasni – az én korosztályomra ő óriási hatással volt, már a berlini fal leomlása előtt is – magyarázta a magyar eszmetörténész. A NKE Politika- és Államelméleti kutatóintézet vezetője szerint Roger Scruton az ezredforduló után kezdett újra visszajárni Magyarországra, és találkozni a magyar konzervatív csoportokkal, mára pedig egy új generáció jelent meg a palettán, amely már az ő munkáin nőtt fel.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.