Macron és a New York Times egymást vádolják

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök azzal vádolja a New York Timest és annak egyik publicistáját, Ben Smitht, hogy az amerikai lap legitimálja, de legalábbis érthetőnek tekinti a Franciaországot érő iszlamista támadásokat, a lap hasábjain arra hivatkozva, hogy Franciaország iszlámellenes.

Munkatársunktól
2020. 11. 17. 6:05
MACRON, Emmanuel
Les Mureaux, 2020. október 2. Emmanuel Macron francia elnök ismerteti a szeparatizmus elleni programját Les Mureaux-ban 2020. október 2-án. MTI/EPA/AFP/Ludovic Marin Fotó: Ludovic Marin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia államfő az újságíróval telefonon folytatott beszélgetésében kifogásolta a New York Times álláspontját azzal kapcsolatban, hogy Franciaország keményebb hangot üt meg, és konkrét intézkedések sorát vezette be a Franciaországban terrorcselekményeket elkövető radikális iszlamistákkal szemben. A francia elnök emlékeztette az újságírót:

– Öt évvel ezelőtt, amikor Franciaországot támadás érte, az egész világ mellénk állt. Most pedig az látom, hogy egyre több újság fordul ellenünk, olyan országokban is, amelyek tudomásom szerint eddig támogattak minket, és osztották nézeteinket. Ma pedig már szinte legitimálják a Franciaország és a franciák ellen elkövetett erőszakos, véres támadásokat, mondván, hogy Franciaország magára vethet, hiszen iszlámellenes. Ez így nincs rendjén.

A telefonos eszmecserét követően Ben Smith beszámolt arról is, hogy Emmanuel Macron azzal is érvelt, hogy a nemzetközi sajtó nem érti a Franciaország politikájának és társadalmának egyik pillérét alkotó laicizmus alapelvét, amelyet a francia államfő egyenesen „Franciaország egyik zászlóshajójának” nevezett.

Az alapjognak tekintett francia laicizmus vértezete mögé bújva és a szólásszabadságra hivatkozva publikált szatirikus karikatúrák Mohamed prófétáról világméretű tiltakozást váltottak ki a muszlim hívők körében, és gyújtóbombát szolgáltattak a radikalizálódott hívőknek a terrorcselekmények elkövetéséhez. Ugyanis közismert, hogy az iszlám vallás tiltja a próféta ábrázolását. Az október 16-án Párizs külvárosában lefejezett történelemtanár, Samuel Paty temetésén a francia államfő a felravatalozott koporsó mellett állva kijelentette: „Franciaország továbbra sem hagy fel a karikatúrák publikálásával.”

Ez az ígérete ismét világméretű tiltakozást váltott ki az iszlám világban, több közel-keleti állam a francia termékek bojkottjára szólította fel állampolgárait és a muszlim hívőket.

Emmanuel Macron novemberben a Le Grand Continent című francia kiadványnak azt nyilatkozta:

– Nem fogom megváltoztatni a törvényeinket azért, mert másoknak nem tetszenek. A generációnk a szabadságáért küzd, amelyet mások korlátozni akarnak

– vélekedett a nemzeti szabadság kérdéséről az államfő.

Talán éppen ezek miatt a kijelentések miatt vélekedik úgy a New York Times publicistája, hogy Emmanuel Macron erőteljes és egyoldalú álláspontja még jobban megosztja Franciaországot, és állandóan olajat önt a tűzre, különösen a muszlim lakosság körében, amely már az iszlám által előírt ruhadarabok tiltását (például a teljes arcot eltakaró kendők viselésének tiltását) is nehezményezte.

Az idén ötvenéves szatirikus hetilap, a Charlie Hebdo továbbra is publikálja a véres támadásokat kiváltó karikatúráit. A szerkesztőség új címe azonban titkos, és a helyszín a francia rendőrség megfigyelése alatt áll. Az alkotók teljes védettségből, változatlan ideológiával folytatják munkájukat a „szabadság, egyenlőség, testvériség” sokak, már a nemzetközi média által is megkérdőjelezett égisze alatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.