Mohamed-karikatúra miatt kényszerül bujkálni egy holland tanár

Samuel Paty története látszik megismétlődni egy holland középiskolában. Az oktatási intézmény tanárai félnek, egyikük bujkálni kényszerül, mert muszlim diákjai és azok hozzátartozói személyesen, valamint online is megfenyegették.

Magyar Nemzet
Forrás: NRC HANDELSBLAD2020. 11. 05. 9:53
null
A rotterdami középiskola katolikus oktatási intézménynek indult, de mára meghatározó az iszlám vallású diákok száma Fotó: Frank de Roo Forrás: AD NL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hátborzongató történetről rántotta le a leplet a holland NRC Handelsblad napilap: riportot készítettek a rotterdami Emmaus gimnáziumban, ahol gyakorlatilag megismétlődni látszik a francia Samuel Paty tragikus története.

Egy filozófiát oktató tanár ugyanis amiatt kényszerül bujkálni és kap online fenyegetéseket, mert muszlim diákjainak nem tetszett az általa bemutatott tananyag. Az iskola az egyik tantermében kiragasztott, a Charlie Hebdo elleni merénylet margóján a szólásszabadságra figyelmeztető plakátot is leszedetett az oktatóval.

A tanárok szerint feszült a helyzet, a Paty elleni merénylet óta sok minden megváltozott a rotterdami középiskolában, amely egyébként katolikus iskolaként indult, de mivel Hollandia egyik leginkább multikulturális városáról van szó, ma az 1700 diákból sokan követik az iszlám tanait. Az NRC-nek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő bennfentes szerint az ügyben a rendőrség is nyomoz – ezt utólag a lapnak az igazgató is megerősítette –, de a tanár napok óta nem tért vissza az oktatási intézménybe. Viszont az őt megfenyegető muszlim diáklánycsoport gond nélkül beülhet a tanórákra.

„A tanári kar számos tagja nem érzi magát biztonságban” – írta a holland lap.

A rotterdami középiskola katolikus oktatási intézménynek indult, de mára meghatározó az iszlám vallású diákok száma
Fotó: Frank de Roo/AD NL

Online fenyegetéscunami

Az Emmaus gimnáziumban már a rendőrség is kint járt, hogy információt gyűjtsön a nyomozáshoz. Ebben kulcsfontosságú szerepe lesz a megfenyegetett tanár saját tantermének:

ezt többek között Szókratész, Anne Frank és Malala Juszafzai portréi díszítik, de egy, a Charlie Hebdo elleni merénylet margóján a szólásszabadságra figyelmeztető plakát is lógott a falon.

Utóbbit Paty meggyilkolását követően le kellett venni.

A muszlim diákok ugyanis istenkáromlást emlegettek, a megfélemlítés pedig hamarosan az online térben köszönt vissza: a rendőrségi nyomozást az indokolja, hogy a holland tanárt a Facebookon és más közösségi oldalakon érték utol a diákok hozzátartozói. Az egyik ilyen üzenetben az állt: „Ha nem távolítja el gyorsan a képet, más eszközökhöz fogunk nyúlni.”

Az NCR által idézett forrás egyébként még azt is megjegyzi: ő maga is jelen volt, amikor a tanár a muszlim diákokat azzal akarta meggyőzni, hogy a grafika a dzsihadistákat karikírozza ki, és nem a próféta ellen irányul. Nem járt sikerrel.

Rotterdam Hollandia második legnagyobb városa, ahol a lakosság jóval több mint fele rendelkezik nem holland gyökerekkel. Ma már százezer körülire teszik az itt élő muszlimok számát. Emlékezetes, hogy Rotterdam főpolgármestere maga is az iszlám hitet követő, marokkói származású politikus.

Josep Bertrams sajtódíjas karikatúrája, amely öt évvel a Charlie Hebdo elleni merénylet után készült. A holland iskola eltávolította a képet
Fotó: Josep Bertrams

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.