Teljesítőképessége határán a szlovák egészségügy

Az elmúlt napok Szlovákiában is egyre romló járványügyi statisztikát hoztak. Már a szeptember–október összevetése is megdöbbentő különbségeket mutat, amennyiben pedig a szakemberek november hónapra vonatkozó jóslatai is igazolódnak, az egészségügy katasztrofális hetek elé néz.

Pomichal Krisztián (Dunaszerdahely)
2020. 11. 14. 14:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovák sajtóban gyakran emlegetik az olyan elsőre bonyolultnak tűnő, valójában alapvető járványügyi szakkifejezéseket, mint az incidencia (adott időintervallumban előforduló új esetek száma vagy aránya) és a hétnapos mozgó medián (az adott naptól számított megelőző hét nap új esetszámainak középértéke). Nekünk azonban három pofonegyszerű mutató is elég ahhoz, hogy bemutassuk,

országos tesztelés ide vagy oda, bizony Szlovákiát is torkon ragadta a koronavírus.

Szeptemberben összesen mintegy négyezer új fertőzöttet regisztráltak, majd, ahogy Európában szinte mindenütt, beindult a második hullám, így október végén 49 ezer új esetnél állt meg a mutató. Az emelkedésnek sajnos nincs vége! Szakemberek szerint

december elejére a hetvenezret is elérheti a megelőző harminc napban regisztrált új esetek száma.

Látva, hogy az elmúlt napokban rendre napi kétezer felett van az esetszám, mindez igen könnyen elképzelhető. Az aktív fertőzöttek száma most 55 ezer körül lehet Szlovákiában, tehát

a népesség közelítőleg egy százaléka fertőzött. Ez a mutató nagyjából megegyezik a magyarországival,

fontos azonban hangsúlyozni, mekkora szórás is van az egyes régiók között. Északon kritikus igazán a helyzet, viszont érdekes módon éppen a Pozsonyi az egyik legkevésbé fertőzött járás.

Különösen aggasztó a kórházi kezelésre szorulók számának alakulása.

Szeptember óta meredek ugrásokkal folyamatosan emelkedik, alig egy hónap leforgása alatt a hétszeresére nőtt a mutató. Míg október elsején mindösszesen 191 ember volt kórházban, közülük 24-et kellett gépekkel lélegeztetni, november elejére közel 1400 ember feküdt kórházban, kilencvenen lélegeztetőgépre szorulva. Az sem véletlen, bár erről a hivatalos kommunikációban nem sok szó esik, hogy

a legtöbb szlovák kórház kis túlzással már csak a közvetlen életveszélyben lévő betegeket veszi fel osztályaira.

Jelenleg 1743 ember kap kórházi kezelést a koronavírussal összefüggő tünetek miatt, s ha az előrejelzések nem tévednek, a hónap végére háromezer közelébe érhet a számuk. Szlovákiában a legtöbb kórház fel is függesztette az elhalasztható műtéteket, a fertőzöttebb északi járásokból pedig a hónap elején kezdték el átcsoportosítani a koronavírusos betegeket.

Aggasztó tény az is, hogy mára elérte a kétezret a fertőzött egészségügyi dolgozók száma.

Mindezek fényében nem túlzás a statisztikusok azon modellje, amely november hátralévő bő két hetére közel 300 új áldozattal számol. Jó, ha tudjuk, Szlovákia az uniós, Magyarországon is használt gyakorlattal szemben csak azokat az elhunytakat sorolja a koronavírus áldozatai közé, akiknél boncolás után láthatóvá válnak a tüdőn megjelenő, tipikus elváltozások. Jelenleg 510 ilyen esetet tartanak nyilván, de

az új típusú koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma ennek többszöröse lehet.

Szlovákia október 31-én és november elsején, illetve november hetedikén és nyolcadikán a világon először országos tesztelést hajtott végre, amelyben mintegy 150 magyar szakember is segédkezett. Bár Igor Matovič kormánya nagy sikerként értékelte az akciót, az elmúlt napokban több szakember is arra figyelmeztetett, az így kapott adatok félrevihetik a járvány kezelését. Az egyik alapvető kritika, hogy a kormányzati kommunikáció miatt sokan azt hitték, túl vannak a nehezén.

Ahelyett, hogy csökkent volna az ország mobilitása, a hamis biztonságérzet miatt inkább növekedett.

Figyelembe véve, hogy a több szlovákiai nagyvárosban felállított gyorstesztelő állomásokon szerzett adatok nem vagy csak késve kerülnek bele a hivatalos statisztikákba, érdemes inkább a megbízhatóbb PCR-tesztek eredményeit figyelembe venni. Ez pedig nem fest túl jó képet.

Tizenöt–húsz százalék között mozog a pozitív minták aránya, a napi tíz-tizenkétezer tesztből 1800-2000 biztosan pozitív eredményt hoz.

Október elején ez a mutató a tíz százalékot sem érte el. A kormány azt ígéri, ha sikerül ötszáz közelébe levinni a hétnapos mozgó mediánt, enyhítés jöhet, erre azonban jelenleg kevés az esély. Az érték kétezer felett van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.