Tőrbe csalták Diana hercegnét?

Nyomozás indult a néhai Diana hercegné 1995-ben a BBC-nek adott interjújának ügyében. Az eljárásban azt vizsgálják, hogy a BBC és riportere milyen eszközökkel győzte meg a hercegnét, hogy kamerák elé álljon, és leplezetlen őszinteséggel beszéljen legbelsőbb magánügyeiről. A BBC Panorama című műsorában elhangzott érzelmes interjú a tévécsatorna történetének egyik legnézettebb adása lett, amelyet 23 millió néző követett figyelemmel.

Cseke Dóra
2020. 11. 19. 15:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A független vizsgálatot Diana hercegné öccse, Charles Spencer kezdeményezte november elején, mert meggyőződése, hogy becstelenséggel vették rá húgát a 25 évvel ezelőtti, és az azóta is a leghíresebb Diana-interjúként számontartott beszélgetésre.

A vizsgálóbizottságot Lord Dyson, a brit legfelsőbb bíróság nyugalmazott bírája vezeti, és a BBC vezérigazgatója, Tim Davie szerdán bejelentette, hogy a BBC együttműködik a nyomozásban.

Charles Spencer a Tim Davie-nek küldött levelében – amelyet a Daily Mail című napilap is közzétett – azzal vádolta a kérdéses interjú riporterét, Martin Bashirt, hogy a riporter 25 évvel ezelőtt hamisított banki kivonatok felmutatásával győzte meg Dianát arról, hogy

a királyi udvar több dolgozója is a brit titkosszolgálatoktól érkező fizetség fejében – állítólag – titokban megfigyeli őt, és információkat szivárogtat ki róla és magánéletéről.

– Ha nem láttam volna magam is azokat a banki kivonatokat, sose mutatta volna be a húgomat Bashirnak – áll Spencer Davie-nek írt levelében.

Charles Spencer a Daily Mailnek adott interjúban azt is állította, hogy a Panorama riportere akkoriban számos, a királyi család idősebb tagjaira vonatkozó vádakat fogalmazott meg, azt remélve, hogy ha a királyi családot rossz színben tünteti fel, megnyílik az út – Spenceren keresztül – Diana hercegné felé.

Bashir többek között azt állította, hogy Diana magánlevelezését az udvarban felbontják, az autójára nyomkövetőt helyeztek el, a telefonbeszélgetéseit rögzítik.

A Panorama-interjú hátterét vizsgáló nyomozás haladéktalanul elkezdődik, és a Lord Dyson bíró által megnevezett öt fő kérdéskörre összpontosít majd: milyen lépéseket tett a BBC, és különösen Martin Bashir annak érdekében, hogy a néhai hercegné interjút adjon neki; a meggyőzéshez használt eszközök helyénvalók voltak-e, és összeegyeztethetők-e a BBC akkoriban érvényben lévő szakmai előírásaival; a BBC és Bashir érvei milyen mértékben és módon befolyásolták Diana döntését, hogy interjút adjon; volt-e tudomása a BBC-nek – 1995-ben és 1996-ban – az esetleges hamis dokumentumokról; vizsgálta-e a BBC az interjú elfogadásához vezető körülményeket?

Az interjú idején Diana külön élt férjétől, Károly walesi hercegtől, és

az emlékezetes, érzelmes interjúban vallott először nyíltan arról, hogy „hárman voltunk ebben a házasságban”,

utalva Károly több évtizedes viszonyára Camilla Parker-Bowlesszal, a walesi herceg jelenlegi feleségével. Az akkoriban nagy port kavart interjú felháborodást váltott ki a brit királyi családban, és elmérgesítette a már korábban is megromlott viszonyt Diana hercegnével.

Diana 1997-ben tragikus autóbalesetben hunyt el Párizsban. Idősebb fia, Vilmos herceg üdvözölte a nyomozást, és reményét fejezte ki, hogy felszínre kerül az igazság. Az 57 éves Bashir jelenleg a BBC vallási műsorainak a szerkesztője, és még nem nyilatkozott a témában. Szívműtétje és a koronavírus-fertőzése miatt kialakult szövődmények miatt most lábadozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.