A legnagyobb maffiaper vette kezdetét Olaszországban

A világ egyik leggazdagabb maffiaszervezetének több mint háromszázötven tagja áll bíróság elé.

2021. 01. 14. 6:05
null
Lamezia Terme, 2021. január 13. A koronavírus-járvány miatt védõmaszkot viselõ Nicola Gratteri ügyész nyilatkozik az olaszországi szervezett bûnözés története második legnagyobb perének otthont adó különleges bunkerhez érkezve a dél-olaszországi Lamezia Termében 2021. január 13-án. Ezen a napon kezdõdik a világ legerõsebbnek tartott bûnszövetkezete, a calabriai maffia, a 'ndrangheta tagságával gyanúsított több mint 300 vádlott tárgyalása. MTI/AP/LaPresse/Valeria Ferraro Fotó: Valeria Ferraro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán kezdődött az elmúlt harminc év legnagyobb maffiapere Olaszországban, amely során mintegy kilencszáz tanú körülbelül 325 őrizetbe vett személy ellen vall, köztük olyan politikusok, polgármesterek, üzletemberek és ügyvédek ellen, akiket gyilkossággal, kábítószer- és fegyverkereskedelemmel, zsarolással, rablással, pénzmosással és hivatali visszaéléssel vádolnak. Közöttük 58 egykori bűnöző is vallomást tesz, akik az igazságszolgáltatással való együttműködés útját választották.

Calabriában sajnos ritkaságnak számít az olyan közjegyző, könyvelő, mérnök, orvos, ügyvéd, akinek volt ereje ellenállni a 'Ndranghetának

– írta az Il Fatto Quotidiano napilap.

Az olaszországi szervezett bûnözés története második legnagyobb perének otthont adó különleges bunkerben kialakított tárgyalóterem a dél-olaszországi Lamezia Termében 2021. január 13-án.
MTI/AP/LaPresse/Valeria Ferraro

A „Rinascita Scott”, azaz újjászületés elnevezésű tárgyaláson olyan személyek is meg fognak jelenni, akik a rendőri védelem elfogadása után feltárták a maffiaszervezet soha nem hallott titkait. A vádlottak között továbbá külföldi személyek is vannak, többek közt egy volt szenátor, rendőrfőkapitány, helyi tanácsosok és üzletemberek, akiket Németországban, Svájcban és Bulgáriában értek utol a hatóságok. Szintén ezen a héten a bűnszervezet további kilencven tagjának ügyében is megindulnak a tárgyalások, ők azonban korábban már kezdeményezték a gyorsított eljárást.

– A hatóságok remélik, hogy ez mérföldkő lesz a Ndrangheta elleni harcban

– jelentette ki Antonio Nicaso, a maffiaszervezettel foglalkozó olasz szakértő.

A letartóztatott személyek a főként dél-olaszországi Calabria tartományban működő 'Ndrangheta elnevezésű bűnszervezet tagjai, melynek történelme egészen a XVIII. század végéig vezethető vissza. Az olasz igazságszolgáltatás hivatalnokainak előrejelzései szerint várhatóan egy, de akár két évig is eltarthat a maffiaper. Az ügyészek a következő tárgyalásra mintegy 24 ezer lehallgatott hanganyagot – köztük beszélgetéseket – gyűjtöttek össze, melyekkel az 1990-es évekig tartó bűncselekmények hálóját akarják bizonyítani.

– Nagyon rossz érzés, hogy azokat az embereket, akikkel korábban iskolába jártam, felnőttként le kell tartóztatnom és el kell ítélnem, de ez a mi feladatunk

– mondta a szerdán kezdődő tárgyalásokban is részt vevő Nicola Gratteri, Olaszország leghíresebb maffiaellenes ügyésze, aki munkája miatt családjával mintegy harminc éve rendőri védelem alatt él.

A koronavírus-járvány miatt védõmaszkot viselõ Nicola Gratteri ügyész nyilatkozik.
MTI/AP/LaPresse/Valeria Ferraro

A több mint háromszáz személy tárgyalásait a bűnszervezet központjában, a Calabria déli régiójában található Lamezia Terme városában tartják egy speciálisan erre az alkalomra kialakított háromezer négyzetméteres bunkerteremben. A helyszínen rengeteg monitort kellett a mennyezetre felfüggeszteni, hogy minden résztvevő követhesse a tárgyalás menetét. A koronavírus elleni szabályozásokra tekintettel a temérdek asztalt, a székeket és a mikrofonokat is egymástól biztonságos távolságban helyezték el. Sajtóértesülések szerint nem minden érintett személy vesz részt a tárgyaláson személyesen, a vádlottak közül többen a börtönökből fognak bejelentkezni a világjárvány elleni korlátozások betartása miatt.

Az olaszországi szervezett bûnözés története második legnagyobb perének otthont adó különleges bunkerben kialakított tárgyalóterem.
MTI/AP/LaPresse/Valeria Ferraro

A vádlottak közül szinte mindenkit 2019 decemberében tartóztatták le egy hosszú, 2016-ban kezdődött vizsgálat után, amely legalább tizenegy olasz tartományra terjedt ki. Az országszerte zajlott razziákban mintegy 2500 rendőrségi tiszt vett részt.

– Ha az állam későn reagál az eseményekre, akkor az emberek a maffia befolyása alá kerülhetnek, és amikor választások lesznek, az emberek emlékezni fognak a segítségre és nem az állami jelöltekre, hanem a maffiafőnök által választott jelöltre teszik le szavazatukat

– jelentette ki Gratteri utalva arra, hogy a ma kezdődő tárgyalássorozat politikai szempontból is kifejezetten fontos.

Gratteri a francia AFP hírügynökség helyszíni tudósítójának adott interjújában elmondta, hogy gyerekkorában rengeteg halottat látott Calabria-beli falujában és mindig arra gondolt, felnőttként tenni akar az ellen, hogy a maffiaszervezetek tagjai ne öljék halomra az embereket.

A mennyezetre erõstett monitor az olaszországi szervezett bûnözés története második legnagyobb perének otthont adó különleges bunkerben,.
MTI/AP/Gianfranco Stara

Noha a vádlottak száma meglepően magas, nem ez Olaszország legnagyobb maffiapere. 1986-ban a szicíliai Palermóban egy szintén speciálisan kialakított teremben a Cosa Nostra elnevezésű bűnszervezet 475 állítólagos tagja került bíróság elé. A tárgyalás eredményeként több mint háromszáz személy esetében hoztak ítéletet, melyek közül 19 embert életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. Az eljárás segített feltárni több olyan gyilkosságot, melyek ügyében nyomozás indult, azonban a hatóságok több évnyi munka után sem jutottak eredményre. Az akkori tárgyalási folyamatokat hat évvel később, 1992-ben zárták le. Az ügyben részt vevő két bírót, Giovanni Falcone-t és Paolo Borsellinot a szicíliai maffia megbízásával meggyilkolták 1992 májusában és júliusában.

Napjainkban a 'Ndrangheta szervezet a leghatalmasabb bűnözői csoport Olaszországban és az egyik leggazdagabb a világon, évente több mint ötvenmilliárd eurót termelnek és kézben tartják az Európába érkező kokainszállítmányok monopóliumát. A dél-európai állam nyomozói szerint a maffiaszervezet annak köszönheti sikereit, hogy a főnökök nagyon ritkán hagyják el falvaikat. Sajtóértesülések szerint házaik alatt alagutak találhatók, valamint a hegyekben, elzárva a külvilágtól is több búvóhellyel rendelkeznek, melyek kizárólag gyalogosan érhetők el. Szakértők úgy vélik, hogy a bűnszervezet már a közélet minden területén jelen van Calabria tartományában, többek közt a városházán, a kórházakban és a bíróságokon is vannak embereik, vagy legalább szoros kapcsolatban állnak az ott dolgozó személyekkel. A hatóságok szerint a 'Ndranghetának körülbelül hatezer tagja van Dél-Olaszországban, ehhez azonban még hozzá kell számolni a külföldön élőket is, akik számáról nem tudnak becsléseket adni. A bűnszervezet jelen van Európa számos országában, Dél-Amerikában, Kanadában és az Egyesült Államokban, valamint Ausztráliában is.

– 2007-ben a németországi Duisburgban, a Da Bruno pizzériában történt gépfegyveres leszámolás során a San Luca klán hat tagját lőtték szitává bosszúból az ellenfél klánfőnök felesége meggyilkoláséért. Európa akkor döbbent rá, hogy a Ndrangheta mindenhol jelen van

– jelentette ki Gratteri ügyész.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.