Az öböl menti monarchiák is jól haladnak az oltásokkal

Lakosságarányosan Izrael után az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben adták be a legtöbb oltást.

2021. 01. 17. 7:05
null
Kuvaitváros, 2020. december 24. A kuvaiti miniszterelnöki hivatal által közreadott képen Szabáh al-Hálid Ál Szabáh sejk, kuvaiti miniszterelnököt beoltják a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinával Kuvaitvárosban 2020. december 24-én. MTI/EPA/Kuvaiti miniszterelnöki hivatal Fotó: Kuvaiti miniszterelnöki hivatal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár az európai államokban sokan megkérdőjelezik a koronavírus elleni oltóanyagok hatékonyságát és biztonságát, úgy tűnik, az Öböl Menti Együttműködési Tanács országaiban egyértelmű a lakosság számára, hogy regisztrálnak az ingyenesen biztosított oltásra. A statisztikai adatok szerint két ország is élen jár az oltások beadásában: lakosságarányosan – Izrael után – az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben oltották be a legtöbb embert az oltási kampányok decemberi elindulása óta. Van, ahol az elsők között vezető politikusokat és uralkodókat oltottak be, azonban a figyelem középpontjában az idősek, valamint az egészségügyi dolgozók állnak.

Szaúd-Arábia oltóanyagot állít elő

– A királyságnak megvannak a megfelelő erőforrásai, melyek segíthetnek az oltások fejlesztésében és gyártásában

– jelentette ki nemrég az egyik szaúd-arábiai egészségügyi intézmény igazgatója, hozzátéve, hogy a pandémia alatt munkatársaikkal nagy hangsúlyt fektetnek az orvosi kutatásokra. Az orvos továbbá elmondta, hogy ha befejeződnek a saját oltóanyaguk kifejlesztésével kapcsolatos munkálatok, a jóváhagyást szigorú tesztek és kísérletek előzik meg.

A közel-keleti országban nagyon fontosnak tartják az oltási programot, és sürgetik az embereket, hogy minél előbb jelentkezzenek valamely oltóközpontnál, ugyanis ez a feltétele annak, hogy a júliusi mekkai zarándoklaton részt vehessenek. Ez idáig közel 200 ezer embert oltottak be a 34 millió lakosú országban.

Szaúd-Arábiában 2020. december 17-én kezdték el beoltani az embereket, ezzel a királyság lett az első olyan arab állam, amely bevetette az amerikai–német Pfizer–BioNTech-vakcinát. Eddig több mint 365 ezren fertőződtek meg és közel 6500 halálesetet jelentettek a hatóságok, a statisztikai adatok azonban azt mutatják, hogy a számok folyamatosan csökkennek.

Az Emírségekben gyorsan halad a vakcinálás

Az Egyesült Arab Emírségek a világ második országa, ahol lakosságarányosan a legtöbb embert beoltották: a közel 9,8 milliós lakosság több mint 14 százalékát, azaz mintegy 1,4 millió embert. A beoltottak aránya főként Dubajban, az ország legnagyobb városában magas. Áprilisig a lakosság felét tervezik beoltani.

Az első embereket december 23-án oltották be a kínai Sinopharm vakcinával – az oltóanyagot már korábban engedélyezték sürgősségi felhasználásra –, azóta pedig már az amerikai–német Pfizer–BioNTech gyógyszeripari vállalattal is megállapodást kötött az ország. Mohamed bin Rasid al-Maktúm, Dubaj emírjét már november végén beoltották.

Az Egyesült Arab Emírségek tavaly márciusban és áprilisban a világ egyik legszigorúbb zárlatán esett át, melyet fokozatos, újraindítási folyamat követett. Dubaj az első olyan úti célok közé került, amelyek tavaly júliusban megnyitották kapuikat a külföldi turisták előtt, ennek eredményeként – az európai államok szigorú szabályai ellenére is – sokan utaztak a városba. Az idei év elején jelentősen megemelkedett a fertőzöttek száma az országban, az egészségügyi minisztérium közleménye szerint ez az intenzívebb vizsgálatokkal és a nagyobb számú tesztek elvégzésével indokolható. A közel-keleti országban eddig mintegy 250 ezer fertőzöttet jelentettek, az elhunytak száma pedig nem éri el az ezer főt.

Kuvaitban már oltási igazolványt adnak

– Kuvaitban több mint húszezer ember kapta meg a koronavírus elleni oltóanyag első dózisát

– jelentette be a mintegy 4,5 milliós népességszámú öböl menti ország egészségügyi minisztere pénteken, hozzátéve, hogy jól képzett egészségügyi dolgozóikkal és akár tízezer személy befogadására képes oltási központjaikkal készen állnak a lakosság tömeges beoltásának megkezdésére.

A kuvaiti miniszterelnöki hivatal által közreadott képen Szabáh al-Hálid al-Szabáh sejk, kuvaiti miniszterelnököt beoltják a Pfizer–BioNTech-vakcinával Kuvaitvárosban, 2020. december 24-én
MTI/EPA/Kuvaiti miniszterelnöki hivatal

Sajtóértesülések szerint az oltási kampány december 24-i kezdete óta már mintegy 250 ezren regisztráltak az oltásra, és a kormány rendszeresen felszólítja a lakosságot, hogy jelentkezzenek és oltassák be magukat, mivel a járványnak még közel sincs vége. Azok, akik élnek az ingyenes koronavírus elleni vakcina lehetőségével, elektronikus úton oltási igazolványt kapnak, ami elősegítheti a biztonságos és zökkenőmentesebb külföldi utazásokat. Az első személy, akit beoltottak, Szabáh al-Hálid al-Szabáh miniszterelnök volt, őt az idősek és az egészségügyi dolgozók követték, utánuk pedig azok következnek majd, akik elektronikus felületen regisztráltak az oltásra.

– Ez az oltás biztonságos, és számos ország jóváhagyta

– nyilatkozta a politikus a Pfizer–BioNTech-vakcináról, mellyel beoltották 2020. december 24-én, egy nappal azután, hogy megérkezett az első, 150 ezer adagos oltóanyag-szállítmány Kuvaitba. Az országban ez idáig közel 157 ezer fertőzöttről számoltak be a világjárvány megjelenése óta, a halottak száma pedig hamarosan elérheti az ezer főt.

Bahreinben lehet vakcinát választani

Már az oltási kampány megkezdése előtt, 2020. december 16-án megkapta az oltás első dózisát Bahrein királya, Hamad ibn Ísza al-Halífa, aki továbbra is rendszeresen figyelmeztet mindenkit az óvintézkedések betartására.

Az arab országban december 25-én indult meg az oltási kampány, a lakosoknak nem kell előzetesen regisztrálniuk, ha szeretnék megkapni a koronavírus elleni oltást, azonban javasolják az időpontfoglalást az egészségügyi minisztérium honlapján. Kifejlesztettek egy okostelefonra letölthető alkalmazást, mellyel az oltásra jelentkezők időpontot foglalhatnak és választhatnak, hogy a Pfizer–BioNTech vagy a kínai fejlesztésű Sinopharm oltását kérik. A bahreini kormányszóvivő kijelentette, hogy az alkalmazás kizárólag a kapcsolattartást és az életmentést szolgálja, a jogvédő szerveztek bírálataival szemben nem élnek vissza a felhasználók adataival.

A monarchia mintegy másfél milliós lakosságából már közel 110 ezer személyt beoltottak, ezzel lakosságarányosan Bahrein a harmadik helyen áll Izrael és az Egyesült Arab Emírségek után. A kormány az elmúlt napokban megerősítette, hogy naponta legalább ötezer személy beoltását tervezik, majd a tervek szerint növelnék a létszámot, míg el nem érik a napi tízezer főt. Bahreinben eddig közel 98 ezer koronavírussal fertőzött beteget regisztráltak, az elhunytak száma pedig 350 fő fölött van.

Katarban van, aki már a második dózist is megkapta

Katarban is az idősek beoltásával indult meg az oltási kampány december 25-én, a 79 éves Abdullah al-Kubaisi, a katari egyetem korábbi igazgatója volt az első személy, akinek beadták a Pfizer–BioNTech-oltást.

– Büszke vagyok és megtiszteltetés számomra, hogy elsőként oltathattam be magam az országban

– mondta a professzor.

Az első személy, aki már a második oltását kapta meg, a 88 éves szíriai Mohamed Frazat, akit szerdán oltottak be a Pfizer–BioNTech-vakcinával. A politikusok korábban megerősítették, hogy a Moderna gyógyszeripari vállalattal is kötöttek megállapodást oltóanyagok szállításáról, melyek megérkezését az elkövetkező hetekben várják. Katarban telefonvonal is működik azoknak a főként idősebb lakosoknak, akik más úton nem tudnak regisztrálni az oltásra.

Katarban az egészségügyi hatóságok a világjárvány kezdete óta körülbelül a lakosság felét, közel másfél millió embert teszteltek. A legfrissebb statisztikai adatok szerint mintegy 147 ezer fertőzöttet regisztráltak eddig, és összesen 246-an hunytak el a koronavírus következtében.

Ománban újra fogadják a diákokat

Omán oltási programja december 27-én indult a Pfizer–BioNTech-vakcina alkalmazásával, melyekből ezen a héten érkezett újabb szállítmány. Ez idáig több mint 24 ezer embert oltottak be, ami a hatóságok szerint annak köszönhető, hogy a vezető politikusok helyi szinten is felszólítják a lakosokat, regisztráljanak az oltásra. A tervek szerint január 17-én, vasárnap kezdik meg a második dózis beadását, ezzel párhuzamosan pedig az oktatási intézmények is megkezdik a működést, újra fogadják a diákokat.

Omán egyike volt azon térségbeli államoknak, ahol a legtöbb, több mint 1500 halálesetet regisztrálták. A közel 5 millió lakosságú országban mintegy 131 ezer fertőzöttet jelentettek a hatóságok. A politikusok remélik, hogy a tömeges oltásokkal párhuzamosan a turizmus is megindul, ugyanis a Nemzetközi Valutaalap becslései szerint az ország gazdasága 10 százalékkal esett vissza a tavalyi évben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.