Hiába próbálják, nem tudják kitörölni a demokraták Trumpot a történelemből

A republikánus szenátorok elsöprő többsége ellenzi a volt elnök elleni alkotmányos vádeljárás (impeachment) folytatását.

2021. 01. 27. 14:53
TRUMP, Donald
Washington, 2021. janur 20. Donald Trump lekszn amerikai elnk jsgrknak nyilatkozik a washingtoni Fehr Hzbl tvozban 2021. janur 20-n reggel, Joe Biden demokrata prti megvlasztott amerikai elnk beiktatsi nnepsgnek napjn. Az nneplyes esemnyen Donald Trump nem vesz rszt. az els elnk 1869 ta, aki nem vesz rszt utdja beiktatsn. MTI/EPA/Pool/Al Drago Fotó: MTI/EPA/Pool/Al Drago
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A republikánus szenátorok elsöprő többsége ellenzi, hogy folytassák a Donald Trump volt amerikai elnök elleni alkotmányos vádeljárást (impeachment): a keddi szavazás során mindössze öt republikánus szenátor – Mitt Romney, Lisa Murkowski, Susan Collins, Ben Sasse és Pat Toomey – csatlakozott a demokratákhoz, hogy folytassák a politikus felelősségre vonását, miközben 45-en arra szavaztak, hogy a felelősségre vonási eljárás alkotmányellenes. A szenátusi szavazás során összesen 55-en voksoltak arra, hogy hatályon kívül helyezzék Rand Paul republikánus párti, kentucky szenátor kifogását, amely alkotmányellenesnek nyilvánította volna az impeachment eljárást. A tegnapi szavazás eredménye nem fogja megakadályozni, hogy Trump első tárgyalása az eredeti ütemterv szerint február 8-án megtörténjen, azonban a republikánusok örömmel fogadták az eredményt, hiszen úgy tűnik, nem lesz elegendő többségi szavazat ahhoz, hogy a volt elnököt elítéljék.

– Ez egyike azon kevés alkalmaknak Washingtonban, amikor a veszteség valójában győzelem. Negyvenöt szavazat azt jelenti, hogy a felelősségre vonási eljárás már annak elindításakor halott ügy

– jelentette ki Paul utalva arra, hogy a demokratáknak nincs meg a többségük Trump elítéléséhez.

Patrick Leahy vermonti független szenátor a washingtoni törvényhozás épületében, a Capitoliumban 2021. január 25-én. Várhatóan Leahy fogja vezetni a Donald Trump leköszönt amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárást, ami a február 8-i héten kezdődik
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Az amerikai jogrendszer szerint a szenátorok kétharmada, azaz 67 szavazat szükséges egy döntés elfogadásához. Ez azonban azt jelenti, hogy ha ötven demokrata párti szenátor a volt elnök elítélése mellett is dönt, legalább 17 republikánus párti politikusnak is a demokratákkal együtt kellene szavaznia ahhoz, hogy a folyamat elindítható legyen.

– Úgy gondolom, hogy a mai szavazás alapján nyilvánvaló, rendkívül valószínűtlen, hogy az elnököt elítéljék. Csak matekozzon

– mondta Susan Collins maine-i szenátor, az öt republikánus egyike, aki a tárgyalás mellett tette le voksát, a The New York Times tudósítójának.

Amennyiben a felsőház mégis elítélné a volt elnököt, elveszítheti a neki járó juttatásokat, és soha többet nem indulhat újra elnökválasztáson. Shelley Moore Capito, republikánus párti szenátor azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy az impeachment eljárás lényege, hogy az adott embert eltávolíthassák hivatalából, de Trump már nem elnök, és nincs is hivatalban.

– A vádemelés a hivatala visszavonására irányul, és az itteni vádlott már elhagyta hivatalát

– mutatott rá Paul, a volt elnök egyik legfőbb támogatója és védője.

Az impeachment eljárás nagyban hasonlít egy bírósági tárgyalásra, melyben a képviselőház vádat emel, a felsőház, a szenátus pedig lefolytatja a tárgyalást, és dönt arról, hogy megalapozott-e a vád, felelősségre kell-e vonni az elnököt. Problémát okoz azonban, hogy az Egyesült Államok alkotmánya nem tárgyalja a volt tisztviselők felelősségre vonását, és nem utasítja a kongresszust arra, hogyan kezeljék Trump ügyét. A volt elnököt még hivatala betöltése idején ítélték el, azonban csak a mandátuma lejárta után állítanák bíróság elé – a szenátus republikánus tagjai szerint ebben az esetben nem lehet bíróság elé állítani a politikust. Trump ellen lázadás szítása miatt emeltek vádat, a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét.

– Ha egy tisztviselőt csak addig lehetne kizárni, ameddig a tisztségét betölti, akkor az a tisztviselő, aki ellen vádat emeltek, elkerülheti az elszámoltathatóságot azzal, ha egy perccel a szenátus végső ítéletszavazása előtt lemond hivataláról

– mondta Jonathan Turley, az amerikai George Washington Egyetem jogprofesszora.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.