Törökország már három forrásból, milliószámra szerez vakcinákat

Kínai Sinovac, amerikai–német Pfizer–BioNTech, orosz Szputnyik V is rendelkezésre áll.

2021. 01. 26. 13:41
ERDOGAN, Recep Tayyip
Recep Tayyip Erdogan török államfõt (b) beoltják a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó vakcinájával Ankarában. Fotó: - Forrás: MTI/EPA/Török elnöki hivatal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökország kezét nem kötik meg uniós szabályok. Saját hatóságainak döntései alapján azzal tárgyal a koronavírus elleni vakcina beszerzéséről és úgy, ahogyan az legjobban szolgálja az ország érdekeit. Ankara azt az elvet követi – amit Magyarország is megfogalmazott –, hogy minél több forrásból jut oltóanyaghoz, annál több életet tud megmenteni. Ezért aztán a törökök – más, többségében közel-keleti és dél-amerikai államokkal együtt – elsőként jelentkeztek a kínai Sinovac tesztelésére. A szeptemberben kezdődő vizsgálatok decemberre már kecsegtető eredményekkel szolgáltak: 91,25 százalékos hatékonyságot mértek. Egy hétre rá már landolt is az első repülő Ankarában, hárommillió dózissal fedélzetén, rá két hétre a szérum megkapta a vészhelyzeti engedélyezést.

Törökország ötvenmillió adag vakcinát rendelt a kínai Sinovac Biotech vállalattól
Fotó: MTI/AP/Török egészségügyi minisztérium

Még aznap, elsőként az országban Fahrettin Koca egészségügyi miniszter, majd másnap Recep Tayyip Erdoğan török elnök is megkapta az oltást.

Az azóta eltelt nem egészen két hétben a nagyjából 83 milliós Törökroszágban már több mint 1,2 millió embert beoltottak.

Utánpótlásból nincs hiány: hétfőn érkezett meg Kínából újabb hat és fél millió adag, egy tízmilliós szállítmány első részlete, de összesen ötvenmillió dózist rendeltek.

Recep Tayyip Erdoğan török államfőt beoltják a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó vakcinájával Ankarában
Fotó: MTI/EPA/Török elnöki hivatal

És ez csak az egyik forrás. Minap erősítették meg, hogy az orosz Szputnyik V vakcinát is gyártani fogják Törökországban. A tervek szerint először a helyi igényeket elégítenék ki, később azonban akár a külföldi piacra is beszállnának. Hogy a termelés pontosan mikor kezdődhet, egyelőre nem tudni, de a technológia átadása már folyamatban van. Ha minden jól megy, több millió adag orosz oltóanyagot készíthetnek helyben.

De Ankara nem csupán keleti gyártókkal tárgyalt. Múlt év végén az amerikai–német Pfizer–BioNTechhel is megállapodtak első körben 550 ezer, de potenciálisan harmincmillió vakcina vásárlásáról. Reményeik szerint március végéig négy és fél millió dózishoz juthatnak a nyugati készítményből, év végéig pedig a teljes keretet megkaphatják.

Törökországnak segíthetett a tárgyalásokban, hogy a német BioNTech társalapítói, Uğur Şahin és felesége, Özlem Türeci török származású bevándorlók.

– Törökország is a hazánk. Örülünk, hogy segíthetünk a török népnek – nyilatkozta a török médiában valóságos nemzeti hősként ünnepelt férfi, aki İskenderun városában látta meg a napvilágot, majd családjával négyévesen vándorolt ki Németországba. A szakember egyébként nem osztotta a keleti oltóanyagokat lesajnáló véleményeket, az Anadolu hírügynökségnek mindenkit megnyugtatott, hogy a kínai vakcinákat is hosszan tesztelték, és az oltóanyagok, amiket eddig látott, mind működtek és segítettek.

Uğur Şahin, a BioNTech egyik társalapítója.
Fotó: Reuters/Fabian Bimmer

Végül, de nem utolsó sorban Törökország saját vakcinákat is fejleszt. Derűlátó forgatókönyv szerint ennek klinikai tesztjei a héten kezdődhetnek, az engedélyeztetésre leghamarabb májusban van esély.

Törökországban eddig több mint 2,4 millió koronavírusos megbetegedést és 25 ezer halálesetet regisztráltak. A decemberi második hullám után, mikor naponta 20-30 ezer új fertőzést mutattak ki, mostanra lecsillapodott a járvány, a görbe erősen süllyedőben van. Ez egyelőre inkább a szigorú óvintézkedéseknek köszönhető, a tömeges oltás hatásait valószínűleg csak a harmadik hetet, az ismétlő oltást követően lehet majd tapasztalni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.