Az Egyesült Államokban áprilisra jósolják a nyájimmunitás kialakulását

A Johns Hopkins Egyetem professzora szerint tavaszra visszatérhet az élet a régi kerékvágásba.

2021. 02. 20. 20:45
New York Stock Exchange after building opened for first time since March while outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) continues in New York
The "Fearless Girl" statue is seen outside the New York Stock Exchange following the trading session after the building opened for the first time since March while the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) continues in the Manhattan borough of New York, U.S., May 26, 2020. REUTERS/Mike Segar TPX IMAGES OF THE DAY - RC2LWG96JYQQ Fotó: Mike Segar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok áprilisig el fogja érni a nyájimunitást a koronavírus elleni közdelemben, azaz sokkal hamarabb, mint azt a legtöbb egészségügyi tisztviselő állítja

– írta tanulmányában Marty Makary, az amerikai Johns Hopkins Egyetem professzora, kihangsúlyozva, hogy már tavasszal visszatérhet az élet a normális kerékvágásba az országban.

A szakértő az amerikai Fox News hírcsatorna pénteki adásában adott interjút, ahol elmondta, hogy a hír hallatán fennáll annak az esélye, hogy az emberek nem oltatják be magukat, vagy a politikusok csökkentenek a korlátozások mértékén, de úgy érzi, őszintének kell lenniük a kutatóknak. Makary ismertette, hogy az Egyesült Államokban a napi új fertőzések számai mintegy 77 százalékkal csökkentek az elmúlt hat hétben, ami szerinte annak köszönhető, hogy kialakult a természetes immunitás, melyet tesztekkel nem lehet mérni. Szakértők általában úgy becsülik, hogy a társadalom hetven százalékának kell védettséget szereznie, hogy kialakuljon az úgynevezett nyájimmunitás, ami után magától elhal, vagy legalábbis jelentősen visszaszorul a járvány, mert nincs kit megfertőznie.

„Számos tanulmány bizonyítja, hogy a természetes immunitás megvédi azokat, akik már átestek a betegségen”

– fogalmazott Makary a Wall Street Journal hasábjain is. A szakértő hozzátette, hogy a természetes immunitáson kívül nem lehet mással magyarázni az új esetszámok hirtelen csökkenését: az amerikaiak többet utaztak karácsonykor, mint tavaly március óta, továbbá az oltási arány is alacsony volt ez idáig, és ennek érezhető hatására is heteket kell várni. Makaryt figyelmeztették kollégái, hogy a természetes immunitás kialakulására vonatkozóan nem rendelkezik a tudomány megfelelő adatokkal, hiszen nem lehet olyan kontrollcsoportot felállítani, melynek tagjain az elmélet tesztelhető lenne. A kutató azonban kihangsúlyozta, hogy a megfigyelési adatok meggyőzőek, a természetes immunitás pedig kialakulhat idén áprilisra az Egyesült Államokban.

Makary úgy véli, a vírus nem fog teljesen eltűnni tavaszra, viszont a kutatásai azt mutatják, hogy a járvány intenzitása rendkívül alacsony szinten lesz. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy az oltási kampányok továbbra is kiemelt szerepet játszanak a koronavírus elleni küzdelemben, ezért azt

javasolja, hogy azok az emberek, akik már átestek a betegségen, egyelőre ne oltassák be magukat, hagyják meg azokat a vakcinákat az idősebb és veszélyeztetettebb csoportoknak.

Statisztikai adatok szerint január közepe óta az Egyesült Államokban rohamosan csökkennek a napi új megbetegedések számai. Az előző hónapban több olyan nap is volt, amikor háromszázezer fölötti beteget jelentettek, tegnap viszont „csupán” 78 ezer személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A halálozási mutatók szintén csökkenést mutattak az elmúlt egy hétben: míg február 13-án közel háromezer-négyszáz áldozata volt a járványnak, pénteken 2626 elhunytat jelentettek a hatóságok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.