Az ukrán elnök elnémította az oroszbarát ellenzéket

Három népszerű televíziós csatorna bezárását jelentette be kedd este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A hatóságok a döntést a csatornák nemzetellenes orosz propagandájával indokolják, miközben ellenfeleik cenzúráról és a sajtószabadság elleni fellépésről beszélnek. Az ellenzék lemondatná az elnököt, ám az ukrán radikálisok újabb sajtóorgánumokat is elhallgattatnának. Az ügy hátterében az új amerikai adminisztráció és a kormánypárt csökkenő népszerűsége is állhat.

Bendarzsevszkij Anton
2021. 02. 06. 8:25
null
A nacionalisták még nagyobb szigort szeretnének Fotó: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk Fotó: Oleg Petraszjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Eltapossuk a tetveket” címmel szerveztek csütörtökön politikai akciót az ukrán nacionalisták a Nas televízió épülete előtt Kijevben. A radikálisok egy újabb oroszbarát média bezárását követelték a hatóságoktól, miután kedd este az ukrán államfő három csatorna adását hallgattatta el. Az akció végül a nacionalisták és a kiérkező rendőrség közötti összecsapásokkal zárult.

Tiszteljük, de bezárjuk

– Minden televíziós csatornát nagyon tisztelek, a NewsOne-t is. A sajtószabadságot támogatom, ezt maguk is tudják. Soha életemben nem fogok bezárni semmilyen csatornát, nincs jogom, sem hatásköröm hozzá – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újságírói kérdésre 2019 szeptemberében, négy hónappal a megválasztását követően.

Másfél évvel később Zelenszkij három ukrán csatorna adását lehetetlenítette el, köztük az említett NewsOne-t is.

A döntés villámgyorsan, kedd este történt: az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (SZNBO) döntésére hivatkozva az elnök öt évre felfüggesztette a 112 Ukrajna, a ZIK és a NewsOne csatornák működését, amelyek sugárzása azonnali hatállyal megszűnt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megérkezik az EU–Ukrajna csúcstalálkozóra Brüsszelbe Fotó: Stephanie Lecocq/MTI/EPA pool/

Mindhárom csatorna az ukrán parlament egyik ellenzéki képviselőjéhez, Tarasz Kozakhoz tartozik, ám nyílt titok volt, hogy a működésüket ténylegesen Viktor Medvedcsuk politikus irányította. Medvedcsuk a legnagyobb, oroszbarát politikai párt, az Ellenzéki Platform az Életért vezetője, és a sajtóértesülések szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik lányának keresztapja. A hatóságok indoklása szerint a bezárt csatornák ukránellenes propagandát folytattak, és Moszkva befolyása és finanszírozása alatt álltak. Az SZNBO az ukrán nemzetbiztonsági szolgálattól kapott információk alapján hozta meg a döntést, ám az adatokat titkosították.

Viktor Medvedcsuk (balra) Vlagyimir Putyin közeli bizalmasának számít Fotó: Reuters

Nemzetbiztonsági kérdés vagy politikai leszámolás?

A három csatorna közleményében ellenvéleménnyel rendelkező sajtó elleni politikai leszámolásnak nevezte a történteket, az Ellenzéki Platform szerint pedig ami történik,

az hatalombitorlás, nyílt cenzúra, az országban a diktatúra és a zsarnokság megteremtésének az elindítása és a demokrácia minden nemzetközi elvének és normájának megsértése.

Zelenszkij Twitteren a propagandával magyarázta, amelyet az ország ellen fellépő agresszor finanszíroz, hogy aláássa Ukrajna útját az európai és euroatlanti integráció felé.

Az ukrán sajtót megosztotta az ügy, ám még a lépést támogató orgánumok is kiemelik, hogy a döntés nem transzparens és veszélyes precedenst teremthet. A helyi média információi szerint az ukrán nemzetbiztonság arról szerezhetett bizonyítékokat, hogy a kelet-ukrajnai, oroszbarát szeparatisták irányítása alatt álló területekről származó szénbevételekből finanszírozták az említett csatornákat.

Megváltozott a helyzet

A NewsOne és a 112 Ukrajna bezárása még Petro Porosenko idejében, 2018-ban merült fel először, de az akkori ukrán elnök nem merte meglépni. Annak, hogy Zelenszkij korábbi ígéretei ellenére miért tette ezt – és miért éppen most –, legalább két oka lehet. Az egyik olvasat Joe Biden amerikai elnök hatalomra kerülésével magyarázza: Biden még az alelnöki évei alatt is sokat foglalkozott Ukrajnával, és újabban Kijev és Moszkva ellenállása ismét az előtérbe kerülhet az Egyesült Államokban. Elképzelhető, hogy az elnöki adminisztráció felbátorította vagy akár nyomást gyakorolt Kijevre.

A másik lehetséges ok az oroszbarát narratívát képviselő csatornák bezárásának Zelenszkij és pártja népszerűségi mutatóinak a bezuhanása: január végén az elnök támogatottsága 22,1 százalékra apadt.

Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök a beiktatási ünnepsége előtt Fotó: Efrem Lukackij/MTI/AP/

Még rosszabb a helyzet a kormánypárttal, a Nép Szolgájával: a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet múlt heti felmérése szerint a Medvedcsuk által vezetett Ellenzéki Platform jelenleg majdnem kétszer annyi szavazatra – 20,7 százalékra a Nép Szolgája 11,2 százalékával szemben – számíthat. A csatornák kiiktatásával a hatalom az ellenzék népszerűségének a növekedését is megpróbálja megállítani.

Az Ellenzéki Platform mindenesetre az államfő eltávolítását célzó eljárással fenyegette meg az elnököt, azonban a sikerre aligha van lehetőségük: a folyamat elindításához legalább 150 képviselőre lenne szükség, a pártnak azonban csak 44 mandátuma van a 450 fős ukrán parlamentben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.