Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Európa-szerte tüntettek a járványügyi intézkedések ellen

Több európai fővárosban is tüntetéseket tartottak tegnap a koronavírus-járvány visszaszorítását célzó rendkívüli intézkedések ellen. A tömeges rendezvényeken százakat vettek őrizetbe, mivel az összegyűlt emberek megsértették a Belgiumban, Hollandiában, Ausztriában és Csehországban is elrendelt korlátozásokat.

2021. 02. 01. 14:51
Brüsszel, 2021. január 31. Rendõrök vesznek õrizetbe egy tiltakozót a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítások elleni tüntetésen Brüsszelben 2021. január 31-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belgium

Közel ötszáz embert vettek őrizetbe Brüsszelben vasárnap, miután a kormány koronavírus ellen bevezetett intézkedései miatt tüntettek – annak ellenére, hogy a hatóságok megtiltották a demonstrációt a járvány terjedésének veszélyeire hivatkozva.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorítások ellen tüntetnek Brüsszelben 2021. január 31-én
MTI/EPA/Olivier Hoslet

A helyi média tudósításából kiderül, hogy a rendőrség először oszlatni próbálta a tömeget a belga fővárosban, majd letartóztatásokba kezdett – írja a Politico.

Alexander De Croo, Belgium miniszterelnöke múlt héten jelentette be, hogy az ország március elsejéig betilt minden olyan be- és kiutazást, amely nem minősül elengedhetetlennek. A már meglévő szabályozások nem változtak: maradt az éjszakai kijárási tilalom, a kötelező távmunka, valamint a vendéglátóhelyek zárvatartása. Belgiumban október végén meghaladta a húszezret a napi új koronavírusos esetek száma, az akkor meghozott szigorú intézkedésekkel azonban jelentősen csökkent ez az adat, január 31-én 2316 új fertőzöttet regisztráltak.

Hollandia

Amszterdam központjában mintegy hatszáz ember tüntetett tegnap délután, akik ezzel megszegték a távolságtartásra és a maszkviselésre vonatkozó szabályokat. A rendőrség körülbelül harminc embert vett őrizetbe, ám az illegális megmozdulás így is békésnek mondható a múlt heti tüntetéssorozathoz képest, amelynek során közel hétszáz rendbontót vettek őrizetbe.

Az előző héten három napig tartó demonstráció azután tört ki országszerte, hogy a holland kormány hosszas megfontolás után – a második világháború óta először – bevezette a kijárási tilalmat este fél 9 és reggel fél 5 között a járvány terjedésének lassítása érdekében. A rendbontók tüzet gyújtottak, üzleteket fosztottak ki, illetve petárdákkal és kövekkel dobálták a kiérkező rohamrendőröket, akik könnygázt és vízágyút is bevetettek a tömeg feloszlatására.

Ausztria

Bécsben tüntetők ezrei néztek farkasszemet a rohamrendőrökkel, akik megpróbálták megakadályozni, hogy elfajuljon a helyzet.

A hatóságok előre betiltottak több hétvégére tervezett felvonulást is, beleértve az Osztrák Szabadságpártét (FPÖ), amely már többször hangot adott nemtetszésének a kormány intézkedéseivel kapcsolatban. A vasárnapi tüntetők közül sokan az FPÖ támogatóinak vallották magukat, és azt kántálták, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellárnak távoznia kell – közölte a Reuters hírügynökség.

Ausztriában december 26. óta már a harmadik országos zárlatot rendelte el a kormány, amelynek során zárva tartanak a nem alapvető fontosságú üzletek és számos szolgáltatás.

Csehország

Az MTI tudósítása szerint Prágában mintegy másfél-kétezer ember tüntetett vasárnap délután. A résztvevők kormányellenes jelszavakat skandáltak és követelték a szabad mozgást, valamint a kormányzati korlátozások megszüntetését.

A demonstrációt azután rendezték, hogy a cseh kormány az ország súlyosbodó helyzetére való tekintettel péntek éjféltől szigorított a koronavírus elleni óvintézkedéseken. Az új jogszabály tiltja a külföldi állampolgárok beutazását Csehországba – ahogyan erről lapunk is beszámolt. Az intézkedésekre azért volt szükség, mert óriási a cseh kórházakra nehezedő nyomás, ahol változatlanul hatezer körül van a kezeltek száma.

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.