Kompenzálnák a rabszolgasorsot az Egyesült Államokban

Az identitáspolitika a demokrata kampánystratégia egyik fő komponense, így aligha meglepő, hogy évtizedes próbálkozások után ismét terítékre került Washingtonban a kérdés: vajon jár-e kompenzáció az amerikai feketéknek őseik rabszolgasága és faji megkülönböztetése miatt? Joe Biden amerikai elnök már jóvá is hagyta a rabszolgaság máig tartó hatásainak vizsgálatát, a konzervatívok körében azonban visszatetszést váltott ki az ötlet.

Mártonffy Attila
2021. 02. 19. 7:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fehér Ház megerősítette, hogy Joe Biden amerikai elnök támogatja annak a tanulmánynak az elkészítését, amely az amerikai feketék őseinek rabszolgasága és faji megkülönböztetése miatti kompenzáció lehetőségét vizsgálja. Az áttekintendő időtartam napjainktól négyszáz évvel ezelőttig tartana.

– Az elnök minden bizonnyal támogatja a jóvátételi tanulmányt, valamint a rabszolgaság máig nyúló hatásainak vizsgálatát – mondta tegnap a Fehér Ház sajtótitkára.

– A jóvátételi téma része egy szélesebb, kormányszintű kezdeményezésnek a ma is létező, rendszerszintű rasszizmus elleni fellépésre – tette hozzá Jen Spaki. A törekvés egyébként nem új keletű, csak eddig nemigen járt sikerrel: évtizedes próbálkozások után legutóbb Barack Obama volt elnök, Hillary Clinton elnökjelölt és Bernie Sanders szenátor is visszautasította a támogatást. Jelenleg azonban az identitáspolitika a demokrata kampánystratégia fő része lett, így a jóvátétel kérdése is központi elemmé vált. Az RT.com orosz hírportál szerint Biden ugyan nem kampányolna a kompenzáció finanszírozása mellett, de jelezte, támogatja egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítését.

– Nem valósulhat meg az amerikai álom anélkül, hogy ne számolnánk le a rabszolgaság eredendő bűnével

– hangoztatta az elnök a Washington Post hasábjain. Tekintve, hogy a demokratáknak már a törvényhozás mindkét házában – hacsak egy hajszállal is, de – többsége van, a tanulmány elkészítése is elérhető közelségbe kerülhet. Az ügyben rendkívül nagy a politikai nyomás, ezt bizonyítja, hogy még a Harvard Medical School friss tanulmánya is arról ír: ha lett volna jóvátétel, a feketék közül kevesebben haltak volna bele a koronavírus-járványba.

Ám még ha el is fogadják a kompenzációs tanulmányról szóló jogszabályt, s Biden alá is írja azt, a kártérítések kifizetésének vágya még nagyon messze lesz a valóságtól.

Többek között arról kellene határozni, hogy minden afroamerikai kapjon-e jóvátételt, vagy csak az egykori rabszolgák leszármazottai. A kongresszusnak azt is meg kellene határoznia, ki minősül feketének, s miként lehetne igazolni a jogosultságot. Megkerülhetetlen probléma az is, hogy az összeg feketéknek történő kifizetésével a nem fekete amerikai adófizetőket büntetnék a bőrük színe miatt.

Némelyek bizonyára tovább is gondolnák a folyamatot. Vannak olyan hangok, hogy a „nemzeti bűnbánatba” a feketék mellé oda kellene tenni a többi „nem kívánatos” személyt:

a nőket, a homoszexuálisokat, a transzneműeket, az AIDS-eseket.

Ez esetben ugyanakkor csak a heteroszexuális, egészséges, fehér és latino férfiaknak kellene kifizetniük az összes többit. Az is kiderülhet, hogy a feketék többsége ugyan rabszolga-leszármazott, de másik részük későbbi bevándorló.

Az elképzelés így nem meglepő módon mindenekelőtt a fehér férfiak és a konzervatívok körében váltott ki máris visszatetszést.

„Őrültség olyan emberekkel megfizettetni mások végzetes tévedését, akiknek semmi közük sincs az ügyhöz”

– írja az egyik kommentelő. Mások azt emelik ki, hogy a jóvátétel támogatása megosztja a társadalmat, ez pedig ellentétes Joe Bidennek az ország egységéről szóló üzenetével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.