Korlátozza technológiai óriáscégeinek dominanciáját Kína

Az új szabály a kínai vállalatok növekvő versenyellenes magatartását célozza meg.

2021. 02. 08. 19:12
Alibaba Group co-founder and executive chairman Jack Ma speaks during a news conference in Hong Kong
Alibaba Group co-founder and executive chairman Jack Ma speaks during a news conference in Hong Kong, China, June 25, 2018. REUTERS/Bobby Yip - RC1932837C30 Fotó: Bobby Yip Forrás: REUTERS/Bobby Yip - RC1932837C30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új, monopóliumellenes szabályokkal szigorítja Kína a versenykorlátozó magatartással vádolt hazai technológiai óriáscégek működését. Az erről szóló törvénytervezetet tavaly novemberben fogadták el, a szabályokat pedig vasárnap tette közzé az állami piacszabályozó hatóság (State Administration for Market Regulation, SAMR).

A jogszabály várhatóan további nyomást gyakorol Kína vezető internetes szolgáltatóira, köztük az Alibaba e-kereskedelmi oldalaira és a rivális JD.com-ra, valamint az országban széles körben használt mobilfizetéses platformokra.

Ez utóbbiakhoz tartozik az Alibaba pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó leányvállalata, az Ant csoport Alipay és a Tencent technológiai vállalat WeChat Pay nevű alkalmazása.

A kínai Alipay mobilfizetési applikáció egy okostelefonon Pekingben 2020. július 20-án. Az Alipay platformját az Ant Financial pénzügyi szolgáltató csoport, a kínai óriás Alibaba Group leányvállalata működteti.
Fotó: MTI/AP

A rendelet célja, hogy visszaszorítsák az óriáscégek monopolisztikus gyakorlatát, vagyis meggátolják őket abban, hogy kihasználják domináns piaci helyzetüket, és kiszorítsák a versenytársaikat.

A kínai techóriások ugyanis azzal manipulálják a piac működését, hogy az előállítási költség alatti áron értékesítik a szolgáltatásaikat, kizárólagos forgalmazási követelményeket állítanak fel a kereskedőkkel szemben, beleszólnak az árszabásba, valamint algoritmusokat és egyéb piackorlátozó technológiákat alkalmaznak. A hatóság jelentése szerint ez a magatartás egyre inkább megfigyelhető a cégeknél, ám a piacszabályozás akadályokba ütközik.

– A versenyellenes magatartást egyre jobban álcázzák: az adatok és algoritmusok használatának, valamint a platformok működési szabályainak következtében sokkal nehezebb észrevenni a monopolhelyzetet – közli a SAMR jelentésében.

Kína éppen ezért az utóbbi hónapokban elkezdte szigorítani az ország technológiai óriásvállalatainak ellenőrzését.

A piacszabályozó hatóság decemberben indított vizsgálatot az ország legnagyobb e-kereskedelmi vállalata, az Alibaba ellen monopolisztikus gyakorlat miatt.

Az e-kereskedelmi platformok elterjedt gyakorlatának számít ugyanis, hogy az eladókat arra kötelezik: ne árulják a termékeiket rivális platformokon keresztül.

Daniel Zhang, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy együttműködik a szabályozó hatósággal, és külön munkacsoportot hoz létre a belső felülvizsgálat levezetésére. Az Alibaba azonban minden bizonnyal vesztett népszerűségéből, amit az is jelez, hogy Jack Ma, a cég milliárdos társalapítója – aki eddig az innováció megtestesítőjének számított – nem került be a közmédia listájába az ország legsikeresebb vállalkozóiról.

Jack Mam az Alibaba milliárdos társalapítója és korábbi vezérigazgatója.
Fotó: REUTERS/Bobby Yip – RC1932837C30

A monopóliumellenes vizsgálat mellett az Alibabának a növekvő konkurenciával is szembe kell néznie: a TikTok videomegosztó fejlesztőjeként ismert ByteDance technológiai nagyvállalat azzal kísérletezik, hogy e-kereskedelmi és fizetési funkciókat ad a TikTok kínai verziójához, a Douyinhoz – az oldal aktív felhasználóinak száma meghaladja a 600 milliót.

A fejlesztő globális cégként definiálja a TikTokot
Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

– A kereskedők körében továbbra is az Alibaba a legnépszerűbb, ám a cégnek fel kell készülnie az új platformok megerősödésére. A monopóliumellenes vizsgálat felgyorsíthatja ezt a tendenciát, és előfordulhat, hogy a vállalatnak csökkentenie kell a kereskedőktől beszedett díjat, annak érdekében, hogy maradjanak – magyarázza a helyzetet Shawn Yang, a Blue Lotus Capital Advisors piackutató cég ügyvezető igazgatója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.