Tüntetnek a helyiek: „migránsbörtön” lett Gran Canariából

Állandósultak a tüntetések Gran Canarián a szigetlakók és a bevándorlók közötti, egyre gyakoribb összetűzések miatt. A migránsok nem tartják be a koronavírus-járvány miatt bevezetett előírásokat és egyre többször kerülnek összetűzésbe a szigetlakókkal. Gran Canaria városi tanácsának vezetője sürgős megoldást kér a kormánytól és az uniótól.

2021. 02. 02. 14:02
null
Arguineguin, 2021. január 24. Az Európába igyekvõ illegális bevándorlók egyike, miután a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria szigetén fekvõ Arguineguín kikötõjébe érkeztek 2021. január 23-án. A spanyol tengeri mentõszolgálat 36 migránst szállított partra, miután 5 napon át próbáltak a spanyol partok közelébe jutni. MTI/EPA/EFE/Ángel Medina G. Fotó: Ángel Medina G.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hete tüntetnek Gran Canarián a helyiek a bevándorlás ellen. Több száz ember vonult utcára hétvégén is, hogy felemeljék hangjukat a szigetlakók és a bevándorlók közötti, egyre sűrűbben kialakuló incidensek miatt. Legutóbb Las Rehoyasban szólalkoztak össze kanári-szigeteki és marokkói fiatalok. Megmozdulások voltak La Isletában, Maspalomasban és El Lassóban is. A tüntetők az Európai Uniót okolják a kialakult helyzetért, mondván, puskaporos hordóvá, illetve Leszbosszá változtatják Gran Canariát. A transzparensek egyikén az állt: „ez már nem migráció, hanem invázió”. A szigetlakók feszültségét csak fokozza, hogy a bevándorlókat a zsúfolt kikötőkből helyi luxusszállodákba helyezték át tavaly novemberben, amit átmeneti megoldásnak szánt a kormány.

A helyiek azóta folyamatosan jelentik fel őket a rendőrségnél különböző szabálysértések miatt, ugyanis a hotelekben és környékükön nincs senki, aki felügyelné őket. Hétvégén például az egyik szálloda medencéjéhez vonultak ki, onnan kellett kiutasítaniuk harminc fiatalt, akik maszk és a távolságtartási szabályok betartása nélkül fürdőztek. Végül négy embert állítottak elő, közülük hármat engedetlenség miatt. Néhány nappal korábban bevándorló fiatalok a Puerto Rico-zóna egyik apartmanjából kövekkel dobálták meg a kiérkező rendőröket, akiket azért hívtak oda, mert a fiatalok agresszíven viselkedtek az egyik felügyelőjükkel. A spanyol bevándorlásügyi minisztérium legutóbb azt mondta: februárban kiürítik az érintett hoteleket és mindenkit a szigetcsoport különböző részein felállított táborokba irányítanak át.

Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro szigetére 2021. január 22-én
Fotó: MTI/EPA-EFE/Gelmert Finol

Sürgős megoldást vár a spanyol kormánytól és az Európai Unió vezetőitől a Gran Canariát irányító tanács vezetője is. Antonio Morales szerint súlyos „társadalmi összeütközés” lehet a vége annak, hogy a sziget a hajóval érkező migránsok „börtönévé” vált, ezért követeli Spanyolország kormányától és az Európai Bizottságtól a tarthatatlan helyzet megoldását.

Morales hozzátette: az uniós törvények értelmében jelenleg olyan bevándorlók sem hagyhatják el a szigetet, akiknek egyébként megvannak a megfelelő irataik. Szerinte a migrációs válság kezelése baljós, ugyanis egy „eszközök és felügyelet nélküli börtönt alakítottak ki” Gran Canarián. Úgy fogalmazott: táptalajt hoztak létre a gyűlöletbeszéd és az intolerancia számára és emiatt ezen az egyébként békés területen társadalmi konfrontáció várható.

A Kanári-szigetek tavaly ősszel kezdett el Európa új migrációs gócpontjává válni. 2020-ban rekordszámú, több mint 17 ezer afrikai bevándorló érkezett a szigetcsoport partjaihoz, közülük 14 ezren augusztus és november között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.