Világszerte nagy népszerűségnek örvend a Sinopharm-vakcina

Szerbia és Magyarország után egyre több európai uniós tagállam hajlik arra, hogy beszerezzen a kínai Sinopharm vakcinából, ugyanis úgy látják, Brüsszel közös vakcinabeszerzési programja kudarcot vallott. Az európai országokon kívül világszerte is folyamatosan növekszik a kínai oltóanyagot alkalmazók aránya. Habár az első jelentések arról szóltak, hogy a vakcina 79 százalékos hatékonysággal véd a koronavírus ellen, az Egyesült Arab Emírségek kutatásai arra jutottak, hogy az oltóanyag eléri a 86 százalékos hatékonyságot.

2021. 02. 24. 6:03
COVID 19 vaccines arrive in Egypt
epa09030542 Staff members transfer the second batch of the Sinopharm vaccine from China, after arrival at Cairo International Airport, in Cairo, Egypt, 23 February 2021. EPA/KHALED ELFIQI Fotó: KHALED ELFIQI Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon sok német politikus kezdi azt látni, hogy a közös beszerzés teljes vakvágány

– jelentette ki tegnap az M1 aktuális csatornán Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője, hozzátéve: a 86 milliós Németországnak rengeteg oltóanyagra van még szüksége, ami álláspontja szerint nem lesz elérhető, ha csupán három nyugati gyártóra számíthatnak. Korábban Jens Spahn német egészségügyi miniszter is elmondta, hogy nyitottak az orosz és kínai gyártmányú oltóanyagok felhasználására.

Észak-Macedónia kormánya éppen néhány napja közölte: megállapodást kötöttek a Sinopharm-vakcina gyártóival arról, hogy mintegy kétszázezer adag oltóanyagot küldenek az európai országba még ezen a héten. Zoran Zaev miniszterelnök elmondta, a Covax vakcinabeszerzési programban az AstraZeneca és a Moderna oltóanyagából is rendelt Szkopje, egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy ezekből mikor jut majd az országnak. A politikus szerint biztosabb megoldást jelentenek a gyártókkal kötött, közvetlen megállapodások.

Zoran Zaev, Észak-Macedónia miniszterelnöke szerint egyelőre bizonytalan, hogy mikor kapja meg országa a szükséges oltóanyagokat Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki

A világ más területein már beadták a kínai gyártmányú oltóanyagot. Az arab országok közül az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein engedélyezte először a vakcinát még tavaly december első felében, majd Marokkó és Jordánia is csatlakozott a sorhoz. Szintén ekkoriban érkezett ötvenezer adag Egyiptomba a kínai oltóanyagból, az észak-afrikai ország pedig már a második Sinopharm-szállítmányt is megkapta, tegnap hajnalban összesen háromszázezer adagot szállítottak Kai­róba.

– A kínai vakcina biztonságos, ezt tudományosan is igazolták. Sokan vettek részt a klinikai teszteken, mielőtt beadták volna az oltást. Úgy gondolom, hogy a vakcina meg fog védeni a munkám során

– magyarázta Abdel Moneim Szelim egyiptomi kórházi orvos.

Munkások a Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának második szállítmányát rakodják ki egy gépből a kairói repülőtéren
Fotó: MTI/EPA

Nemrégiben Constantino Chiwenga, Zimbabwe alelnöke is bejelentette, hogy az országban elindítják az oltási programot a Sinopharm-vakcinával. A dél-afrikai államba a múlt héten érkezett az oltóanyagból Peking adományaként, és elsőként Chiwenga kapta meg az oltást annak érdekében, hogy megmutassa, a kormány bízik a kínai oltóanyagban.

– A hatékonyságról csak akkor tudunk biztosat mondani, ha már használták a vakcinát: nem tudjuk, hogy mennyire hatékony, ha nem teszteljük saját környezetünkben. Az oxfordi vakcina hatékonyságáról sem tudtunk semmit, amíg el nem kezdték használni

– mutatott rá Elopy Nimele Sibanda zimbabwei szakértő.

Irán hétfőn jelentette be, hogy megállapodtak Pekinggel mintegy 250 ezer adag oltóanyag megküldéséről. A külügyminisztérium szóvivője nem közölte, hogy mikor érkeznek a vakcinák az országba, azt azonban hozzátette, hogy a dátumot azonnal bejelentik, mihelyst lezárultak az üggyel kapcsolatos tárgyalások a két ország között.

– Az orosz vakcinán kívül március végéig két másik országtól is rendeltünk oltóanyagot, nevezetesen Indiától és Kínától. A kínai Sinopharm esetében már a megállapodás utolsó fázisaiban járunk

– ismertette múlt héten az iráni egészségügyi minisztérium szóvivője.

Peru ugyancsak a Sinopharm mellett tette le a voksát, az oltási program azonban botrányba fulladt, mikor kiderült, hogy még annak megkezdése előtt többen – köztük politikusok is – megkapták az első oltást. A dél-amerikai ország február 7-én kapta meg az első, háromszázezer adagos Sinopharm-szállítmányt, két nappal később pedig elkezdték a tömeges oltást. Sajtóértesülések szerint a kormány más gyártókkal is kötött megállapodásokat – többek közt a Pfizer–­BioNTech és az Oxford–AstraZeneca gyártóival –, azonban jelenleg a kínai vakcina az egyetlen, amelyet használnak. Argentína kormánya is a napokban engedélyeztette a Sinopharm alkalmazását, ez már az ötödik oltóanyag lesz, amivel a dél-amerikai országban védekeznek a koronavírus ellen; az egészségügyi minisztérium hatékonynak és biztonságosnak nevezte a szert.

Az új variánsok ellen is hatékony

Jang Hsziao-ming, a Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó leányvállalataként működő China National Biotec Group elnöke januárban azt mondta, a koronavírus újabb variánsai ellen is hatásos a Sinopharm vakcinája. A klinikai tesztek szerint a koronavírus új mutációja nem tette hatástalanná az inaktivált vírust tartalmazó vakcinát. A kínai bejelentést külföldi szakértők is alátámasztották. Luke O’Neill, a Trinity ­College Dublin biokémiai és immunológiai intézetének professzora nemrég a The National című, Abu-Dzabiban szerkesztett napilapnak azt mondta, az inaktivált vírust tartalmazó oltóanyagok hatékonyabbak lehetnek, mivel a vakcinák a teljes vírust tartalmazzák, az immunrendszer így „több fegyverrel tud védekezni”.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.