Canberra a vakcinaexport-tilalom átgondolására kérte az EU-t

Olaszország csütörtökön megakadályozta az AstraZeneca-szállítmány kivitelét Ausztráliába.

2021. 03. 06. 12:19
MORRISON, Scott
Sydney, 2021. március 5. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Sydneyben 2021. március 5-én. Elõzõ nap Olaszország az Európai Bizottság támogatásával nem adott engedélyt az AstraZeneca svéd-brit gyógyszeripari vállalatnak, hogy 250 ezer adag koronavírus elleni oltóanyagot a cég a római telephelyérõl Ausztráliába exportáljon. Az olasz kormány arra hivatkozott, hogy a gyógyszercég nem teljesítette az uniós szerzõdésekben rögzített, az Európai Unió országaiba irányuló szállítási kötelezettségeit. MTI/EPA/AAP/Dean Lewins Fotó: Dean Lewins
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ausztrál kormány felszólította az Európai Bizottságot (EB), hogy vizsgálja felül a döntését arra vonatkozólag, hogy blokkolta az AstraZeneca-szállítmány kivitelét Ausztráliába csütörtökön.

A brit-svéd gyógyszeripari vállalat az olasz kormányhoz fordult engedélyért, hogy mintegy kétszázötvenezer vakcinát exportálhasson Ausztráliába a Róma melletti üzeméből. Olaszország megtagadta a kérést, az EB pedig támogatta a döntését arra hivatkozva, hogy a gyógyszeripari vállalat nem teljesítette az uniós szerződésekben rögzített, az Európai Unió országaiba irányuló szállítási kötelezettségeit.

– Az Európai Bizottság azért támogatta az olasz kormány döntését az AstraZeneca-vakcina exportjának elutasításáról, mert értékelése szerint az oltóanyagokra szükség van az uniós ellátás felgyorsításához

– közölte Erik Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője pénteken.

– Nem arról van szó, hogy Olaszország ellenségesen cselekedett volna Ausztráliával. A döntés az EU által január végén elfogadott exportkontrollról szóló rendelkezés alapján történt, amely megakadályozza, hogy az uniós országok számára gyártott vakcinákat az EU-n kívülre szállítsák

– közölte az olasz külügyminiszter, Luigi Di Maio.

Fotó: Luigi Di Maio, olasz külügyminiszter
MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Az EU-s országok közül Olaszország alkalmazta először az exportkontroll mechanizmusát, hogy érvényesítse a gyógyszergyártóval kötött saját szerződését.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök elmondta, hogy bár felülvizsgálatra kérik az EB-t, megértik az olasz kormány döntését.

– Olaszországban naponta mintegy háromszáz ember hal meg, így természetesen megértem az aggodalmat, amely Európát gyötri

– nyilatkozta.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Sydneyben 2021. március 5-én
Fotó: MTI/EPA/AAP/Dean Lewins

A miniszterelnök hozzátette, hogy a szállítmány blokkolása nem érinti negatívan Ausztrália oltási kampányát.

– A kormány számított rá, hogy felmerülhet egy ilyen probléma, és éppen ezért gondoskodtunk róla, hogy legyen belföldön előállított vakcinánk is.

Ausztrália 53,8 millió AstraZeneca-vakcinát foglalt le, amelyből mintegy ötven milliót helyben gyártanak le, várhatóan március végéig. Korábban pedig már háromszázezer oltóanyag érkezett az országba a brit-svéd gyártócégtől, és ez az adag, valamint a Pfizertől érkezett szállítmány kitart a helyi vakcinák előállításáig.

A 25 millió lakosú Ausztráliában a járvány kitörése óta körülbelül huszonkilencezren fertőződtek meg, és mintegy kilencszázan haltak meg a koronavírusban, míg a hatvanmilliós Olaszországban a fertőzöttek száma meghaladja a hárommilliót, a halottaké pedig lassan eléri a százezret.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.