Erős a gyanú, hogy az NGO-k együttműködtek az embercsempészekkel

A La Repubblica baloldali olasz napilap felvételeket közölt az ügyészségi dokumentációból.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 08. 20:06
null
Trapani, 2018. április 23. Illegális bevándorlók Szicília partjait kémlelik az SOS Mediterranee és az Orvosok Határok Nélkül nevû nem kormányzati szervezetek által fenntartott Aquarius hajó fedélzetén Trapani kikötõje felé közeledve 2018. április 23-án. Az elõzõ nap több mint 600, Líbiából Európába tartó migránst szállítottak hajók Szicíliába. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson) Fotó: CHRISTOPHE PETIT TESSON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes nem kormányzati szervezetek (NGO) esetében fennáll a gyanú, hogy a Földközi-tengeren végzett mentési műveleteket az embercsempészekkel egyeztették a La Repubblica olasz baloldali napilap hétfői értesülései szerint, melyek az Orvosok Határok Nélkül és a Save the Children szervezettel szembeni ügyészi vizsgálatokon alapszanak.

A La Repubblica úgy tudja, a szicíliai Trapani ügyészsége készen áll vádat emelni a Párizsban alapított Orvosok Határok Nélkül (MSF), a londoni bejegyzésű Save the Children, valamint a német Jugend Rettet nevű civil szervezetek huszonnégy tagjával szemben. A napilap azt írta,

a szervezetek hajói összehangolt mentéseket hajtottak végre azzal a céllal, hogy az NGO-k médiafigyelmet kapjanak.

Trapani ügyészsége március első napjaiban zárta le a 2016-ban és 2017-ben érkezett migránscsoportok tagjainak beszámolói alapján indított nyomozást. Az ügyészség szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a civil szervezetek hajói a mentési műveleteket az embercsempészekkel egyeztetve hajtották végre,

az embercsempészek nem egy esetben az NGO-hajókig szállították a bevándorlócsoportokat, és fel is léptek a civil hajókra.

A civil hajók fényjelzésekkel azonosították magukat, így jelezve, hogy az embercsempészek hajói elindulhatnak Líbia partjairól, miközben kikapcsolták azonosító radarrendszerüket, hogy az olasz és nemzetközi hatóságok ne tudják, pontosan hol tartózkodnak. A civil szervezetek az embercsempészeknek visszaszolgáltatták a migránsok szállítására használt csónakokat és mentőmellényeket.

Illegális bevándorlók Szicília partjait kémlelik az SOS Mediterranee és az Orvosok Határok Nélkül nevű nem kormányzati szervezetek által fenntartott Aquarius hajó fedélzetén Trapani kikötője felé közeledve 2018. április 23-án. (MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

A La Repubblica felvételeket közölt az ügyészségi dokumentációból. A fényképeket a Save the Children hajóján, a Vos Hestián inkognitóban tartózkodó rendőr készítette. Az egyiken egy embercsempészként azonosított férfi látható, aki egy gumicsónakon egy bevándorlót bántalmaz a civil szervezet tagjainak jelenlétében. Az embercsempész ezt követően felszállt a Vos Hestiára, majd a civil hajóval migránsként a délolasz Reggio Calabriában ért partot. Lehallgatott beszélgetések szerint a Vos Hestia kapitánya, Marco Amato azt hangoztatta, hogy ő nem kém és nem rendőr, ezért nem jelentette fel az embercsempészt a hatóságoknál. A civil szervezet más tagja azonban értesítette a rendőrséget, és azonosította az embercsempészt. Egy másik kép szerint 2016 júniusában a Vos Hestiát egy nagy teljesítményű motorcsónak közelítette meg: a csónakon Szulejmán Dabbashi tartózkodott, aki a líbiai Szabrátában működő embercsempész szervezet vezetője.

Migránsok ülnek a szicíliai Augusta kikötőjében, ahová a Save the Children Vos Hestia nevű hajója vitte őket 2017-ben.
Fotó: Reuters/Antonio Parrinello

A szicíliai és más dél-olaszországi ügyészségek hivatalból minden migránscsoport érkezésekor vizsgálatot indítanak a tengeri átkelés körülményeinek tisztázására. A legelső vizsgálat a Jugend Rettet ellen indult, melynek Juventa nevű hajóját 2017 augusztusában az olasz hatóságok lefoglalták az illegális bevándorlás pártolása, valamint az embercsempészekkel való cinkosság címén. A Juventa azóta is hatósági zár alatt van. A Vos Hestia hajót 2017 októberében kutatták át.

2017 nyarán a Gentiloni-kormány belügyminisztere a baloldali Marco Minniti volt, aki megállapodást íratott alá a tengeren tevékeny NGO-kkal a migránsok szállításának szabályozásáról. Ezt a Save the Children és az MSF aláírta, a Jugend Rettet elutasította.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.