Marco Gervasoni: A Fidesznek már rég ott kellett volna hagynia a néppártot

– A Fidesz néppárttól való távozásának döntését úgy értékelem, mint a demokrácia védelmének gesztusát. Bármennyire ellentmondásosnak tűnhet, hiszen a nyugati sajtó előszeretettel diktátorként festi le a magyar kormányfőt, mégis ő az, aki a szavazók által rá bízott képviseletet következetesen vállalja. A demokrácia egy országon belül kizárólag az állampolgárok akaratának megfelelően valósulhat meg – fogalmazott a lapunknak adott interjújában Marco Gervasoni jelenkori történész, a Molisei Egyetem docense, az Il Giornale jobbközép napilap publicistája, számos konzervatív szervezet tagja.

2021. 03. 04. 16:58
null
Az EPP vezetői szeretnék elhalasztani a Fidesz kizárását Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hogyan értékeli a Fidesz minapi döntését, miszerint a magyar kormánypárt elhagyja az Európai Néppárt (EPP) frakcióját és új útvonalon szándékozik megvalósítani az európai jobboldal felépítését?

– Figyelemre méltó és példaértékű döntésnek tartom Orbán Viktor miniszterelnök lépését. Különösen a konzervatív jobboldal számára bír komoly jelentőséggel. Őszintén szólva már jó ideje érthetetlen volt számomra, hogy miért marad még mindig a Fidesz az Európai Néppárt tagjai között. Nemcsak az egyre jobban elmérgesedő konfliktusokra gondolok, hanem az európai pártcsalád baloldalra tolódása miatt is. Számos tagjának semmi köze sincs a konzervatív világképhez. Gondoljunk csak Angela Merkel pártjára, amely jóváhagyta az azonos neműek házasságát, illetve a pártcsalád számos tagja migránspárti álláspontot vall. Ezek szöges ellentétben állnak az Orbán Viktor vezette politikai erő értékrendjével, mely a nemzeti és európai identitás védelmét, a hagyományos családot, a keresztény gyökereket állította programja középpontjába, valamint az illegális bevándorlás feltartóztatását. Ő volt az, aki figyelmeztetett, hogy a migráció nemcsak belbiztonsági kérdés, hanem civilizációs konfliktusokhoz forrása is lehet.

Marco Gervasoni jelenkori történész, a Molisei Egyetem docense, az Il Giornale jobbközép napilap publicistája Forrás: Facebook

– Milyen hatással lehet a magyar döntés az EPP más pártjaira?

– A Fidesz néppárttól való távozásának döntését úgy értékelem, mint a demokrácia védelmének gesztusát. Bármennyire ellentmondásosnak tűnhet, hiszen a nyugati sajtó előszeretettel diktátorként festi le a magyar kormányfőt, mégis ő az, aki a szavazók által rá bízott képviseletet következetesen vállalja. A demokrácia egy országon belül kizárólag az állampolgárok akaratának megfelelően valósulhat meg. Az úgynevezett nemzetközi demokrácia megvalósíthatatlan. Azt hiszem, hogy az európai konzervatív erőknek Orbánhoz hasonlóan ki kell harcolniuk a demokrácia fontosságát, hiszen a globalista szemlélet pontosan arra törekszik, hogy megfosszák az állampolgárokat a döntéshozatal lehetőségétől. A demokrácia védelmét látom abból a szempontból is, hogy visszautasítja a kormány életébe való beavatkozás lehetőségét. Egy nemzeti parlament nem fogadhatja el minden fenntartás nélkül az európai uniós jogrendszert, márpedig pontosan ez lenne a cél, a helyi törvényhozás megkerülése. A Fidesz kiválása más pártokban is elindíthatja az öntudatra ébredés folyamatát, és további kiválások is bekövetkezhetnek, gondolok a cseh és szlovák nemzeti képviseletekre.

– Milyen reakciókat váltott ki a hír az olasz jobbközép politikusok körében?

– Az olasz konzervatív politikusok helyes döntésként értékelték, hiszen annak a lehetősége is felmerülhet, hogy a jövőben a Giorgia Meloni vezette Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládhoz csatlakozik a Fidesz. A Meloni és Orbán közötti kölcsönös elismerés és barátság jól ismert, többször találkoztak és támogatták egymást a nehéz pillanatokban. Giorgia Meloni ez alkalommal is szolidaritásáról biztosította a magyar kormányfőt. A Silvio Berlusconi vezette Hajrá, Olaszország! nevű párt képviseletének reakciója elmaradt, amelyet személy szerint hiányoltam, hiszen sok éven keresztül tartó szoros kapcsolat fűzte a két pártot egymáshoz. Nem várt meglepetést jelentett Matteo Salvininek, a Liga elnökének üzenete, melyben együttérzéséről és a magyar nép iránti baráti közelségérő biztosította a kormányfőt. Azért nem volt kézenfekvő, mert a Draghi-kabinet, amelyben nemrég részt vállalt, erőteljesen az európai technokrata irányvonalat képviseli.

– Milyen hatással lenne a Fidesz csatlakozása az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsaládra?

– Mindenképpen megújulást jelentene, hiszen egy kormányon lévő erős pártról van szó, egy kiemelt fontosságú kormányfővel. Amikor a baloldal démonnak tüntet fel valakit, az egyértelműen azt jelenti, hogy jól végzi a munkáját. Geopolitikai szempontból is kiemelt jelentőségű, mivel a lengyel magyar egyensúly vonzó erővel hathat a térség kormányaira, a csehekre, a szlovákokra, még a szlovénokra és a horvátokra, de még az osztrákokra is, hiszen jól tudjuk, hogy Kurz véleménye, Orbánhoz hasonlóan, számos kérdésben eltér a néppárt elképzeléseitől. Úgy vélem, hogy végső soron a Fidesz kiválása sokakban tudatosíthatja azt a tényt, hogy a néppárt meghasonlott önmagával, már régóta nem képviseli az alapításkor lefektetett értékeket és világképet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.