A járványhelyzet közepette tört ki a román kormányválság

A hárompárti kormánykoalícióban az egyik párt megvonta a bizalmat Florin Cîțu miniszterelnöktől.

Prime Minister-designate Florin Citu attends a news conference, alongside former interim PM Ludovic Orban, after being nominated to form a transitional government
Florin Cîțu, románia új miniszterelnöke. Fotó: Inquam Photos Forrás: Inquam Photos/George Calin via REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dúl a háború a hárompárti román kormánykoalícióban, miután a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) megvonta a bizalmat a Nemzeti Liberális Párt (PNL) sorait erősítő Florin Cîțu miniszterelnöktől, amiért az előzetes konzultáció nélkül menesztette az USR-s Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert. A felek egyelőre kivárásra játszanak. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség hídszerepre törekszik a két formáció között, bár Kelemen Hunor pártelnök Cîțu védelmében foglal állást a miniszter leváltását illetően. A csütörtöki kormányülésen egyébként részt vettek az USR miniszterei is, ami egy első, apró lépést jelent a feszültség csökkenése felé. A tervek szerint hétfőn ül tárgyalóasztalhoz a koalíció három pártja, ahol elmozdulás történhet a kormányválság ügyében. Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője úgy véli, a USR valószínűleg elszámította magát, amikor első reakcióként bejelentette a bizalom megvonását Florin Cîţutól.

– Talán abban bíztak, hogy ezzel az elnökválasztó kongresszus előtt álló PNL-n belül felerősítik a harcot, és ebből olyan személyi változás következik, mely számukra kedvező lehet vagy legalábbis kompenzálja az elszenvedett arcvesztést. Az USR előtt nem áll győztes alternatíva, sem az ellenzéki politizálás, sem egy kikényszerített előre hozott választás nem járható út. Így a PNL-t semmi nem kényszeríti, hogy elégtételt adjon a fő riválisának a párton belül amúgy nem túl erős, de mégiscsak PNL-s Cîţu megbuktatásával

– fogalmazott lapunknak a Románia-szakértő.

Florin Cîțu, románia miniszterelnöke.
Fotó: Inquam Photos/George Calin via REUTERS

Vladimir Ionaș román politikai elemző hihetetlennek nevezte a kialakult helyzetet, mivel a kormányválság akkor tört ki, amikor nincsenek üres ágyak lélegeztetőgépekre szoruló koronavírusos betegek számára a kórházak sürgősségi osztályain.

„Az USR-nek végig kell vinnie azt, amibe belekezdett, azaz távoznia kell a kormányból, ha nem éri el Florin Cîțu eltávolítását a miniszterelnöki pozícióból. Ha innen visszalép, s lemond a kormányfő cseréjének követeléséről, az Dan Barna társelnök kudarcát jelentené a párton belül és a formáció szavazóbázisa előtt is. Ugyanakkor a PNL nem mondhat le a mostani miniszterelnökről, hiszen egyszer már engedett ez ügyben a koalíciós partnernek. Mindeközben a Románok Egyesítéséért Szövetség már a harmadik helyen áll a pártok népszerűségi listáján”

– írta közösségi oldalán az elemző.

Cristian Pîrvulescu politológus szerint három forgatókönyv létezik az USR számára. Az egyik a kormányfő menesztésének kikényszerítése, a másik az ellenzékbe vonulása, ahonnan felépíti jelöltjét a 2024-es elnökválasztásra, a harmadik pedig az egészségügyi tárca helyett egy fajsúlyosabb – például a belügyi – minisztérium megszerzése a kormányon belül. A bukaresti médiában megjelent egy olyan forgatókönyv is, miszerint az USR a koalíció működési szabályainak szigorításával, egyértelműsítésével is megelégedne. Ugyancsak sajtóhírek azt valószínűsítik, hogy Klaus Johannis államfő informális egyeztetéseken igyekszik majd véget vetni a kormányválságot okozó koalíciós háborúnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.