Erőszakosan tüntettek a vállalkozók Olaszországban

Tilos lehet a hittérítés a francia iskolák folyosóin; ma döntenek a homotranszfóbia bűncselekménnyé nyilvánításának kérdéséről Olaszországban. Flandriában csak holland nyelven lehet tájékozódni; többen is komolyan megsérültek az olasz tüntetések alatt.

2021. 04. 07. 13:06
null
Róma, 2021. április 6. Kereskedõk, üzlettulajdonosok és vendéglátósok lebontanak egy kordont a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások elleni tüntetésen Rómában 2021. április 6-án. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az imádkozás és a hittérítés is tilos lehet a francia iskolák folyosóin

A jobboldali többségű francia szenátus újabb módosításokat kezdeményezett és fogadott el azon a szeparatizmus elleni törvénytervezeten, amelynél a legfelsőbb törvényalkotó testület már javasolta, hogy a gyermekeket iskolába kísérő anyák ne viselhessenek fejkendőt.

A szenátus e heti, új módosításai értelmében a törvény hatályba lépésének esetén a francia iskolák folyosóin tilos lenne imádkozni, illetve az oktatási intézmény diákjai és oktatói sem folytathatnának hittérítő tevékenységet és nem terjeszthetnek vallási propagandát az intézmény területén.

A tervezet új módosításait az Emmanuel Macron által kinevezett oktatási miniszter, Jean-Michel Blanquer és a francia baloldal tiltakozása ellenére szavazta meg a jobboldali többségű szenátus. A módosított törvényjavaslatra azonban még egy utolsó parlamenti szavazás is vár.

Forrás: Le Figaro

Ma döntenek az olaszok a homotranszfóbia bűncselekménnyé nyilvánításáról

A homotranszfóbia bűncselekménnyé nyilvánításának kérdése éket verhet az olasz kormánykoalícióban. Ma délután dönt a római felsőház igazságügyi bizottsága, hogy lefolytassa-e a parlamenti vitát az adott kérdésben. A jobboldali erők – a Liga, az Olasz Testvérek és a Hajrá, Olaszország – tiltakoznak. Az ország komoly gazdasági és egészségügyi problémákkal küzd, szerintük nem ez a megfelelő pillanat az LMBTQ-jogok kiszélesítésére. Enrico Letta, a Demokrata Párt új főtitkára színre lépése után kijelentette, mindent megtesz azért, hogy a Zan képviselő nevével fémjelzett homotranszfóbia törvényerejű rendelet lehessen.

Forrás: il Giornale.it

A flamand területeken csak hollandul lehet tájékozódni

A flamand területek mobilitásáért felelős miniszter, Lydia Peeters bejelentette, hogy a brüsszeli STIB közlekedési vállalat járatain a flamand területek átszelésekor, a közlekedésre, megállókra, forgalmi változásokra vonatkozó információk ezentúl nem hangzanak el franciául vagy angolul, csak hollandul. A brüsszeli régióban természetesen megmarad az információk francia és holland tolmácsolása is, csak a határvonal átlépésekor szűnik meg a francia nyelvi verzió. Pedig a francia és a holland nyelv Belgium egész területén hivatalos nyelvnek számít. A döntés igencsak megnehezíti majd a flamand területeken élő külföldi lakosok életét.

2008-ban Flandria már szintén a címlapokra került, amikor a flamand (holland) nyelv ismeretéhez kötötte flandriai területeken az ingatlanvásárlás jogát, sőt a hivatali ügyintézéseket is kizárólag holland nyelven engedélyezte az ott lakó külföldiek számára is.

Forrás: The Brussels Time, rtbf.be, l'avenir.net

A megszorító intézkedések komoly feszültséget okoznak Olaszországban

Tegnap délután Rómában, Nápolyban, Bariban és Milánóban tüntettek vállalkozók és a turizmus, valamint a vendéglátó szektor dolgozói. A tiltakozások erőszakos összecsapásba fordultak, melynek során többen is megsebesültek. Luciana Lamorgese belügyminiszter szolidaritását fejezte ki a megsérült rendőrök iránt, majd hangsúlyozta semmiféle társadalmi, vagy gazdasági teher nem lehet kifogás a rendfenntartó erőkkel szembeni erőszakra.

Forrás: Corriere Della Sera

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.