Izrael Covid-áldozatainak száma nullára csökkent

A lakosság több mint hatvan százaléka kapta már meg mindkét oltását, az ország fokozatosan nyit.

2021. 04. 24. 11:24
null
Tel-Aviv, 2020. december 22. Koronavírus elleni vakcinát adnak be egy férfinak egy tel-avivi oltóközpontban 2020. december 22-én. Izraelben az egészségügyi dolgozók, a 60 éven felüliek és az egészségi okokból veszélyeztetett csoportokhoz tartozó emberek oltásával december 20-án kezdõdött meg az új koronavírus elleni védõoltások beadása. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlen koronavírusos beteg sem hunyt el csütörtökön és pénteken az izraeli egészségügyi minisztérium közleménye szerint. Az új betegek száma szintén csökkenő tendenciát mutat, pénteken csupán 85 fertőzöttet regisztráltak az egészségügyi intézmények, ami töredéke a januári jelentéseknek. Az országban utoljára tavaly júniusban sikerült ilyen adatokat elérni, akkor a szigorú korlátozások segítettek, ezúttal viszont az oltottsági mutatóknak köszönhetik a vírus visszaszorulását. A közel-keleti állam továbbra is az élen jár az oltások beadásában, világszerte itt a legmagasabb az oltási arány. Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint az ország mintegy kilencmilliós lakosságának közel hatvan százaléka kapta már meg mindkét adag oltást. Juli Edelstein izraeli egészségügyi miniszter tegnap a következőt írta közösségi oldalára:

ez óriási eredmény mind az egészségügyi rendszer, mind az izraeli állampolgárok számára. Együtt fogjuk leküzdeni a koronavírust.

A múlt héten Ejal Leshem, Izrael legnagyobb kórházának, a Seba Egészségügyi Központ igazgatója azt nyilatkozta, hogy az ország közel jár a nyájimmunitás eléréséhez, mely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint 60-70 százalékos oltottságnál alakul ki. Eran Szegal, a Weizmann tudományos intézet kutatója úgy véli, a koronavírus ellen kifejlesztett oltások valóban működnek, továbbá valószínűtlennek tartja, hogy az országban nagyobb járványhullám kialakuljon.

Koronavírus elleni vakcinát adnak be egy férfinak egy tel-avivi oltóközpontban
Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

– Hacsak nem érkezik újabb mutáció, mellyel szemben hatástalan az oltóanyag

– fűzte hozzá a szakértő. Az új vírusváltozatok veszélyeire korábban a WHO is figyelmeztetett. A szervezet szerint addig kell fellépni a vakcinák segítségével a jelenlegi mutációk ellen, amíg tudunk, és nem szabad arra várni, hogy egyre több változat kialakuljon, melyekkel szemben már nem tudjuk felvenni a harcot. Az egészségügyi minisztérium egy héttel ezelőtt arról adott hírt, hogy nincs súlyosan fertőzött, vagyis „vörös” besorolású település, egy beduin törzs falva a Negev-sivatagban az egyetlen „narancssárga”, vagyis közepesen fertőzött hely, és csak tizenkét kissé fertőzött „sárga” települést tartanak nyilván a több mint kétszáz „zöld” város és falu mellett, melyekben alig vagy egyáltalán nincsenek koronavírus-hordozók.

Telefonján mutatja be egy nő az oltásigazolását egy biztonsági őrnek, amikor megérkezik egy koncertre Tel-Avivban 2021. február 24-én
Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Izrael több mint egy évvel a vírus megjelenése után fokozatosan visszatér a normális, mindennapi élethez: a szabadban már nem kötelező viselni az egészségügyi maszkokat, a diákok lassan visszatérnek az iskolapadokba, a színházak pedig ismét megnyitják kapuikat a látogatók előtt. Néhány korlátozás azonban érvényben marad, például a zárt térben kötelező maszkot viselni és a rendezvényeken csak oltási vagy védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A kormány döntése értelmében Izrael továbbra is zárva tartja határait a turisták előtt, sajtóértesülések szerint még az izraeliek külföldön élő hozzátartozóinak is külön engedély szükséges a belépéshez. Előreláthatólag május 23-tól látogatható az ország azon külföldi turisták számára, akiket már beoltottak.

– Az emberek még mindig félnek, maszkot viselnek, de bízunk abban, hogy ez hamar elmúlik. Nem számoltunk még le teljesen a vírussal, de már minden nyitva van, az emberek boldogok, szállodákba és éttermekbe járnak, hétvégente kirándulnak

– mesélte Dror Langer, egy izraeli lakos Jeruzsálem egyik piaca mellett a CNN amerikai hírcsatorna riporterének.

A gazdasági helyzet is jelentősen javult Izraelben az elmúlt időszakban. A munkanélküliségi arány jelentősen csökkent: februárban a lakosság mintegy 14 százaléka volt munkanélküli, márciusban viszont már kevesebb mint tíz százalékuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.