A régi nomenklatúra emberei vezetik az új bolgár kormányt

Mivel az április 4-i választások következtében a múlt héten harmadik nekifutásra sem sikerült a kormányalakítás Bulgáriában, Rumen Radev államfő kedden feloszlatta a parlamentet és július 11-re új parlamenti választásokat írt ki. Az államfő szintén kedden hirdette ki az általa összeállított ideiglenes kormány összetételét.

2021. 05. 11. 16:05
Bulgaria's President Radev arrives at the city hall "Campidoglio" (Capitoline Hill) as EU leaders arrive for a meeting on the 60th anniversary of the Treaty of Rome, in Rome
EU-SUMMIT/ Fotó: REUTERS/Tony Gentile
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként Bojko Boriszov miniszterelnök pártja, a jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) adta vissza a kormányalakításra vonatkozó megbízást. Bár megnyerte a választásokat, nem tudott kellő támogatottságot szerezni az új parlamentben, ráadásul az összes parlamenti párt mérgezőnek ítélte őt és mindenki összefogott ellene. Ezt követően a második és a harmadik legjobb választási eredményt elérő pártok, a Szlavi Trifonov vezette Van Ilyen Nép (ITN), illetve a Bolgár Szocialista Párt is kellő támogatás hiányában azonnal visszaadták a kormányalakítási megbízást. A protestpártok, az ITN, a Demokratikus Bulgária és az Állj fel! Maffia, takarodj! nevű politikai platform csupán a parlamenti képviselők harmadának támogatását szerezte meg, így nem tudtak volna kormányt alakítani. A parlamenti többséghez össze kellett volna fogniuk a hagyományos pártokkal, a GERB-bel, a szocialistákkal vagy a Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) török etnikai párt közül valamelyikkel, amit eleve kizártak a választási kampányukban.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök újságírókhoz beszél március 16-án
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Egyre nyilvánvalóbb, hogy az egy hónapon át működő parlament legfőbb célja nem az új politikai rendszer felépítése volt, hanem az előre hozott választások előkészítése az általuk diktált választási szabályok átírásával. A protestpártok a szocialistákkal és a DPSZ-szel együttműködve arra is ügyeltek az időzítéssel, hogy

a baloldali oligarchák elleni ügyészségi eljárásokat még időben meg lehessen szüntetni,

illetve hogy a teljes politikai hatalom a szocialisták támogatottjaként államfővé vált Radev kezébe kerüljön az ügyvivő kormány kinevezése révén, s politikai tőkét kovácsoljon magának az őszi államfői választások előtt.

Rumen Radev köztársasági elnök Fotó: Reuters/Tony Gentile

Az új ügyvivő kabinet valószínűleg tetszeni fog Moszkvának. Az utóbbi idők kémbotrányai miatt Bulgária és Oroszország kapcsolatai mélypontra jutottak. Ezért Rumen Radev államfő a jobbkezének tartott Sztefan Janev tábornokot, a védelmi és biztonságpolitikai titkárság vezetőjét, a korábbi ügyvivő kormány miniszterelnök-helyettesét jelöli ideiglenes kormányfőnek. Belügyminiszternek Bojko Raskovot, a volt titkosszolgálati vezetőt nevezte ki. Mindketten a régi nomenklatúrához tartoznak. Radev közleményben tudatta, hogy Janevet a koronavírus-válság kezelésével és a tisztességes választások lefolytatásával bízta meg.

Politikai elemzők szerint az ideiglenes kormány legfőbb célja nem annyira az előre hozott választások megszervezése lesz, mint inkább lejáratókampányok megszervezésével megakadályozni, hogy Bojko Boriszovék és a korábbi kisebbik kormánypárt, a mostani parlamentből kimaradt Egyesült Hazafiak pártszövetség parlamenti többséghez jussanak az új parlamentben. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a júniusi választásokon a GERB és a Van Ilyen Nép fej-fej melletti küzdelmére lehet számítani.

Áprilisban rendezték meg a választásokat, de már készülhetnek a következőre
Fotó: AFP/Georgi Paleykov

A GERB is kedden tartott tisztújító online ülést, amelyen több fontos tisztséget betöltő személy cseréjére került sor. A jobboldali konzervatív szárny amiatt aggódik, hogy Boriszovék egyre inkább a liberális irány felé húznak, és a Soros György magyar származású amerikai üzletember nevéhez fűződő intézményekkel kapcsolatot ápoló pártfunkcionáriusok még nagyobb teret kaptak az új vezetésben.

Szimbolikus jelentőségű volt Angela Merkel német kancellár és Bojko Boriszov hétfői búcsúzkodása, akik mindvégig szoros kapcsolatot ápoltak egymással. A fő kérdés most az, hogy a bolgár jobboldal követi-e Merkel pártjának, a német CDU-nak a mélyrepülését vagy sem. Politikai elemzők szerint azonban még korai Boriszovot leírni, túlélő képessége rendkívüli. Nem véletlenül kormányzott több mint tíz éven keresztül. – Az ügyvivő kormányzás nem rémálom számunkra, nincs miért aggódnunk – mondta Tomiszlav Doncsev, a GERB második embere.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.