Áder János: hiteltelenné válik az uniós bővítési politika

A reformok iránti elkötelezettség lanyhult a Nyugat-Balkánon, ezt a rést kihasználják más országok.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 11. 14:54
ÁDER János; DJUKANOVIC, Milo
Budapest, 2021. május 11. Áder János köztársasági elnök (b) fogadja Milo Djukanovic montenegrói elnököt a Sándor-palotában 2021. május 11-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Uniónak fel kell gyorsítania az integrációt a Nyugat-Balkán térségében

– mondta Áder János köztársasági elnök kedden Budapesten. Az államfő Milo Djukanovics montenegrói elnökkel egyeztetett, majd közös sajtótájékoztatójukon hangsúlyozta: az EU-nak a nyugat-balkáni országok számára világos feltételeket, egyértelmű határidőket és hatékony tárgyalásokat kell biztosítania. Montenegró készen áll, hogy mielőbb az EU tagja legyen – tette hozzá.

Emlékeztetett: hétfőn az úgynevezett bukaresti kilencek tárgyaltak a NATO jövőjéről, a nemzetbiztonsági kihívásokról, amelyek a térséget fenyegethetik, és a megbeszélésbe bekapcsolódott Joe Biden amerikai elnök is. A NATO-tagállamoknak, így a bukaresti kilenceknek továbbra is foglalkozniuk kell a délről érkező kihívásokkal: a terrorizmussal, a migrációval és azzal a politikai vákuumhelyzettel, amely a Nyugat-Balkán térségében kialakult, és amelynek egyik fő kiváltó oka az európai integrációs folyamat megakadása – magyarázta.

Áder János köztársasági elnök fogadja Milo Djukanovics montenegrói elnököt a Sándor-palotában.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Úgy vélte, ha az uniós bővítési politika hiteltelenné válása mellé társul még a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet, a gazdasági nehézségek, az a társadalmi feszültség növekedésével járhat, és ha ehhez még etnikai feszültségek is jönnek, az komoly politikai feszültség forrása, nemzetbiztonsági kockázat lehet. Mint mondta, ezért kérte az Egyesült Államok új vezetésétől, hogy nagyobb figyelmet fordítson a nyugat-balkáni régióra, az EU-tól pedig azt, hogy gyorsítsa fel az integrációt.

Az államfő kitért rá:

az EU 2017 óta egy tárgyalási fejezetet sem zárt le Montenegróval, ezt nem lehet jó tempónak nevezni.

Pedig Montenegró már bizonyított, hiszen csatlakozott a NATO-hoz, és ha a szövetség tagjaként tudta bizonyítani a képességeit, az elkötelezettségét, akkor valószínűleg az EU-integráció során is tudja – vélte.

Milo Djukanovics köszönetet mondott, amiért Magyarország mindig is támogatta a nyugat-balkáni euroatlanti integrációt, amely az EU-nak és a NATO-nak is érdekében áll. Kifejtette: az uniós bővítési politika elég visszafogott volt az elmúlt években, pedig korábban ez volt az EU egyik legsikeresebb politikája. De a folyamat lelassult, így

a reformok iránti elkötelezettség lanyhult a régióban, és ezt a rést kihasználva más országok jelentek meg és próbálják meg érvényesíteni a saját geopolitikai érdekeiket

– mutatott rá. Hozzátette: nem észszerű, hogy az EU átengedi a kezdeményezést ezeknek az országoknak.

Az Európai Unió képtelen határozott álláspontot megfogalmazni a Nyugat-Balkán integrációjáról, ezzel megkérdőjelezi saját ambícióit a nemzetközi kapcsolatokban folytatandó hatékony politikára – jelentette ki ugyancsak kedden Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.