Megakadályozták a republikánusok a capitoliumi vizsgálatot

A demokraták azt szeretnék, ha folyamatosan perelni tudnák Donald Trumpot – mondta Mitch McConnell.

Mártonffy Attila
2021. 05. 29. 12:27
TRUMP, Donald; McConnell, Mitch
Washington, 2017. október 24. Donald Trump amerikai elnök (j) és Mitch McConnell, a Republikánus Párt szenátusi csoportjának vezetője érkezik a törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba, amikor egy tüntető Trump nevét viselő orosz zászlókat dob feléjük 2017. október 24-én. (MTI/EPA/Shawn Thew) Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Republikánus párti szenátorok megakadályozták pénteken a Capitolium elleni január 6-i támadás körülményeit kivizsgálni hivatott kétpárti bizottság felállításáról szóló törvénytervezet elfogadását az amerikai kongresszusban. 2021. január 6-án Donald Trump leköszönő amerikai elnök nagygyűlését követően híveinek egy csoportja megrohamozta az amerikai törvényhozás épületét, ahol a szenátus éppen a novemberi elnökválasztás eredményét készült hitelesíteni. A támadásban öten – köztük egy rendőr – életüket vesztették.

A tervezetről szóló szavazáson a száztagú szenátusban 54-en szavaztak a vizsgálóbizottság felállítása mellett, 35-en pedig – mind republikánusok – ellene. Hat republikánus szenátor – Mitt Romney (Utah), Ben Sasse (Nebraska), Lisa Murkowski (Alaszka), Susan Collins (Maine), Bill Cassidy (Louisiana) és Rob Portman (Ohio) – a demokratákkal együtt szavazott. Kilenc republikánus és két demokrata szenátor nem volt jelen.

A törvénytervezet elfogadásához hatvan támogató voksra lett volna szükség.

A demokraták által uralt képviselőház alig több mint egy héttel ezelőtt 252 igen és 175 nem szavazattal fogadta el a törvénytervezetet, 35 republikánus képviselő igen voksával. A megállapodás szerint a bizottságnak egyenlő számú – 5-5 – demokrata és republikánus tagja lett volna, s december 31-ig kellett volna jelentést tennie.

Donald Trump és Mitch McConnell a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2017. október 24-én.
Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

Mitch McConnell, a szenátusi republikánusok vezetője még csütörtökön felszólította kollégáit, hogy ne támogassák a javaslatot. – Nem hiszem, hogy ez a bizottság, amelynek felállítását a demokrata vezetők kezdeményezték, fontos új tényeket tárna fel vagy elősegítené a gyógyulást – mondta. Kiemelte, hogy több kongresszusi bizottsági és egy bűnügyi vizsgálat zajlik már a januári 6-i eseményekkel kapcsolatban, és már több mint 440 embert letartóztattak.

– A demokraták azt szeretnék, ha folyamatosan perelni tudnák a volt elnököt

– tette hozzá.

Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője közleményében bírálta republikánus kollégáit. Szerinte megfelelő időben újra szavazni fognak egy kétpárti bizottság létrehozásáról. – Szégyelljék magukat a republikánusok, hogy a szőnyeg alá akarják söpörni annak a napnak a szörnyűségeit, csak mert félnek Donald Trumptól! – idézte a frakcióvezető dohogását a The Guardian brit napilap. Nancy Pelosi képviselőházi elnök a szenátus szégyenét emlegette, mivel szerinte a vizsgálat nélkül kevésbe lesz biztonságos az ország. Joe Biden amerikai elnök is jelezte, hogy támogatja a testület létrehozását.

Donald Trump már kezdetben a tervezet elutasítására szólította fel a republikánusokat, és figyelmeztette őket, hogy következményei lesznek annak, ha valaki közülük támogatja azt.

Megfigyelők szerint a Republikánus Párt vezető tisztségviselői nem akarják feldühíteni a volt elnököt és támogatói légióit, tekintettel arra, hogy Trump az egyik legnépszerűbb politikus a jobboldali szavazók körében, s republikánus képviselők és szenátorok is számítanak a támogatására a jövő ősszel esedékes kongresszusi választásokon.

A kétpárti bizottság létrehozását akadályozó republikánus ellenzék már többször megkapta a magáét azért az obstrukcióra alkalmas szabályért, amely szerint száz szenátorból legalább hatvannak kell támogatnia egy indítványt ahhoz, hogy azt további vita nélkül elfogadják. Mivel a szenátusban 50-50 a republikánus és demokrata szenátorok száma, sokan azt szorgalmazzák, legyen elég 51 szavazat egy tervezet elfogadásához.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.