Migránsáradattól tartanak Temesváron

A belügyminisztérium szerint tavaly mintegy tízezer bevándorló jutott be illegálisan Romániába.

null
Kelebia, 2020. február 6. A Szerbiából, a vajdasági Szabadkáról indult migránsmenet tagjai a Kelebia-Tompa határátkelõ szerbiai oldalán 2020. február 6-án. MTI/Molnár Edvárd Fotó: Molnár Edvárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmenekült Romániából, ezért nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a Temesváron késelő afgán állampolgárságú férfi ellen. A bánsági városban április végén két migránscsoport összetűzése során megkéseltek két embert a pályaudvar térségében, s egyikük belehalt a sebeibe. A román hatóságok beazonosították a tettest, de annak sikerült elhagynia az országot, és máshol kért menedéket. Erről Lucian Bode belügyminiszter számolt be a sajtónak, miután zárt ajtók mögött tájékoztatta a képviselőház védelmi, közrendvédelmi és nemzetbiztonsági bizottságát a Temesváron kialakult helyzetről.

Migránsok a Kelebia-Tompa határátkelő szerbiai oldalán 2020. február 6-án. A bevándorlók többsége Szerbia felől próbál bejutni Romániába
Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Temesvár polgármestere, Dominic Fritz több alkalommal is kormányzati segítséget sürgetett a migránshelyzet miatt. A városvezető tájékoztatása szerint a Romániában nyilvántartott migránsok kétharmada Temesváron tartózkodik, mivel onnan próbálnak átjutni a román–magyar határon. A romániai szabályozások értelmében menekültstátussal egy évig legálisan tartózkodhatnak az országban.

A migránsok lakatlan épületeket sajátítanak ki, az állomás épületében húzzák meg magukat, vagy a szabad ég alatt töltik az éjszakákat Temesváron.

A menekültek tömeges jelenléte elégedetlenséget váltott ki egyes városlakók körében.

A belügyi tárca vezetője elmondta:

tavaly mintegy tízezer külföldi jutott be illegálisan Romániába,

további harmincötezer határsértő belépését pedig megakadályozták a hatóságok, vagy visszatoloncolták őket abba az országba, ahonnan beléptek. A legtöbb illegális bevándorló a nyugat-balkáni útvonalon, Szerbia felől próbál bejutni Romániába, de Bulgária és Ukrajna felől is próbálkoznak – tájékoztatott Bode. A temesvári helyzettel kapcsolatban kiemelte: a befogadó központokban elvileg van lehetőség a kapacitás növelésére, de nem lehet meggátolni a máshol elszállásolt menedékkérőket, hogy visszamenjenek a magyar határhoz bánsági városba.

Ovidiu Drăgănescu, Temes megye alprefektusa szerint

jelenleg sokkal több illegális határátlépést akadályoznak meg a román–szerb határnál, mint az év elején.

Hozzátette: az időjárás javulásával várható volt a Romániába érkező migránsok számának növekedése, a szerbiai helyzet pedig egyáltalán nem megnyugtató.

– Migránsok tízezrei várnak arra, hogy Nyugatra induljanak

– hangsúlyozta az alprefektus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.