Szerbiában lassult az oltási kedv, még nincs nyájimmunitás

A kormány szerint a fiatalok oltakozása jelentheti a koronavírus-járvány végének a kulcsát.

Tóth Péter (Vajdaság)
2021. 05. 25. 19:44
null
Sorban álló emberek várják, hogy megkapják az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináját a Belgrádi Vásár területén kialakított ideiglenes oltóközpontban. Fotó: Darko Vojinovic Forrás: MTI/AP/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbiában most a fiatalokat szeretnék arra ösztönözni, hogy minél többen vegyék fel a koronavírus elleni védőoltást, a szakemberek véleménye szerint ugyanis más módon nem lehet legyőzni a járványt.

Mirszád Gyerlek egészségügyi államtitkár szerint miközben országosan eddig a lakosság 40 százalékát oltották be és a 64 évnél idősebbeknek a háromnegyede már megkapta a vakacinát, addig az ifjabb korosztálynál jóval alacsonyabb az arány és egyben az oltakozási hajlam. Pedig a Pfizer–BioNTech szérumával most már a 16 évnél idősebb, de nagykorúságot még nem betöltött fiatalokat is beoltják, ha azok előbb a gyermekorvossal konzultálnak, és az oltásra elkíséri őket a szülő vagy a gyám. Gyerlek szerint az is megfigyelhető, hogy egy ismert személy beoltását követően az erről szóló hírek megnövelik az oltakozási kedvet, ami általában tíz napig is érezteti hatását, majd pedig alábbhagy a lelkesedés. Májusban a 16 és 25 év közöttieket megszólító országos kampány indult, mivel ez az a korosztály, melynek képviselői a legkevésbé érdeklődnek az oltás iránt.

Sorban álló emberek várják, hogy megkapják az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcináját a Belgrádi Vásár területén kialakított ideiglenes oltóközpontban.
MTI/AP/Darko Vojinovic

Ana Brnabics miniszterelnök erről azt mondta, hogy a nyájimmunitás kulcsa most a fiatalok kezébe került. Szerbiában egyébként aki beoltatta magát vagy május 31-ig legalább az első adagot felveszi, 3000 dinárt (mintegy 10 ezer forint) kap. Sok cég, vállalkozás és intézmény szintén bónuszokat fizet azoknak a foglalkoztatottaknak, akik beoltatják magukat.

Összességében egyébként Szerbia Európa egyik éllovasa, eddig közel 4,5 millió adag vakcinát adtak be, csaknem kétmillió állampolgár pedig felvette már a második adag védőoltást is a mintegy hétmilliós országban. A tempó azonban lassul: az utóbbi időben naponta átlagosan mintegy 25 ezren veszik fel a védőoltást. Szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy egyelőre csak a fővárosban közelíti meg az átoltottság az 50 százalékot, és ez még mindig kevés ahhoz, hogy kollektív immunitásról lehessen beszélni. Gyerlek a napokban azt nyilatkozta, hogy reményei szerint Vid napjáig – ami június 28-án van és jelentős pravoszláv ünnepnek számít – a felnőttlakosság több mint felét sikerül kétszer is beoltani.

Szintén az AstraZeneca oltásra várók sora a Belgrádi Vásár területén.
Fotó: Darko Vojinovic / MTI/AP/

A járványügyi mutatószámok máris jelentősen javultak, az utóbbi napokban napi két-háromszáz fertőzöttet regisztráltak. Bizonyos korlátozásokat meg is szüntettek, illetve enyhítettek. Kinyithattak például a vendéglátóipari létesítmények, kisebb rendezvényeket, összejöveteleket is meg lehet már tartani. Radmilo Jankovics, a Nisi Klinikai Központ igazgatóhelyettese viszont arra figyelmeztetett, hogy a járványügyi korlátozások teljes körű enyhítésének még nem jött el az ideje, véleménye szerint a járványnak egy következő hullámára is számítani kell.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.