Új korszak jöhet Izraelben Benjamin Netanjahu után

Benjamin Netanjahu Izrael leghosszabb ideig szolgáló miniszterelnöke, ám minden jel szerint nem hízlalhatja tovább rekodját, új egységkormány váltja le a hatalomból. Ha egy korszak véget is ért, azért korai még temetni a politikust. A kormányfői székben Naftali Bennet követheti, aki éppen a szárnyai alól robbant be a politikába.

2021. 05. 31. 14:24
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu and Education Minister Naftali Bennett visit the "Tamra HaEmek" elementary school on the first day of the school year
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Naftali Bennet akko még mint oktatási miniszter 2016-ban. Fotó: Baz Ratner Forrás: REUTERS/Baz Ratner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 15 évet és 73 napot töltött már az izraeli miniszterelnöki székben, ám most minden jel szerint búcsúznia kell: Benjamin Netanjahu, „a mágus” kifogyott a trükökkből. Legalábbis nagyon közel a megegyezés az egységkormány összekovácsolásához a jobboldali Jamina (Jobbra) pártot vezető Naftali Bennet és a centrista Jes Atíd (Van Jövő) alakulatot irányító Jaír Lapíd között. Ha a szerda éjféli határidőig sikerül megalkudni, a baloldali, centrista és jobboldali pártokat is tömörítő, legalább hétpárti koalíció rotációs alapon adná a miniszterelnököt: két évig Naftali Bennet látná el a feladatot – akinek az alakulata egyébként csak hét mandátumot szerzett a százhúsz fős törvényhozásban –, majd őt Jaír Lapíd követné.

Naftali Bennet, a jobboldali Jobbra (Jamina) párt vezetője
Fotó: MTI/AP/Flash 90 pool/Yonatan Sindel

Hogy fordulhatott egyáltalán elő, hogy egymásra borult az izraeli bal- és jobboldal? Úgy, hogy a márciusi választásokon hiába szerepelt a legjobban a Likud, a korrupciós botrányokba keveredett miniszterelnöknek nem lett meg a többsége a jobboldali-vallásos blokkal. Habár az ellenzéknek sem sok esélyt jósoltak, úgy tűnik, a hatalom leváltása érdekében mégis sikerült félretenni a nézeteltéréseket. A Jamina elnöke azzal indokolta nyitását a baloldal felé, hogy egyértelművé vált, Benjamin Netanjahu vezetésével nem alakulhat jobboldali kormány, újabb választások kiírásával viszont káoszba sodornák az országot. Utóbbival arra utalt, hogy Izraelben márciusban így is negyedszerre járultak az urnák elé a polgárok két éven belül, ám az erőviszonyok ezúttal sem változtak jelentősen, a politikai patthelyzetet nem sikerült feloldani.

– Újabb választások, újabb és újabb – eddig négy – választási kampány során tehetetlenül néztük, ahogy hazánk saját magát sújtotta, gyengítette, és vesztette el működőképességét

– figyelmeztetett beszédében a politikus. – Naftali Bennet balra szalad! – vágott vissza ugyanakkor Benjamin Netanjahu, aki az ország átverésével, saját érdekeinek az előtérbe helyezésével vádolta riválisát. Sajtóértesülések szerint a kormányfő még nem adta fel a harcot, próbál újabb ajánlattal előrukkolni, ám sikerre szinte semmi esélye.

Ki is Naftali Bennet, aki Izrael következő miniszterelnöke lehet? A 49 esztendős politikus egy generációval fiatalabb, mint a 71 éves Benjamin Netanjahu. Amerikai családból származik, de már Izraelben látta meg a napvilágot. Természetesen ő is szolgált a hadseregben, harcolt a libanoni háborúban.

Jogi egyetemet végzett, de karriert egy szoftverfejlesztő céggel épített az Egyesült Államokban, amit aztán 2005-ben 145 millió dollárért eladott. Az ifjú milliomos azonban, szavaival élve, idejét nem „a karibi térségben töltötte koktélokat iszogatva”, hanem belevetette magát az izraeli politikába.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Naftali Bennet oktatási miniszter 2016-ban
Fotó: Reuters/Baz Ratner

Előbb éppen az akkor ellenzékből politizáló Benjamin Netanjahu tanácsadójaként dolgozott, majd a jobboldali, telepespárti Zsidó Haza alakulatba lehelt új életet, később a Jamina élére állt. Benjamin Netanjahu kormányaiban rendre fontos pozíciókhoz jutott, vitte többek között a gazdasági, az oktatási, a védelmi tárcát is. A legutóbbi választások után azonban már kimaradt a koalícióból, kapcsolata megromlott korábbi szövetségesével. Vallásos zsidóként rendezett a viszonya az ultraortodox pártokkal is. Naftali Bennet számos kérdésben még a mostani kormánynál is keményvonalasabb, biztonsági okok miatt elképzelhetetlennek tartja például a független Palesztinát, támogatja Ciszjordánia annektálását és az izraeli telepek terjeszkedését, erősen Irán-ellenes.

Izrael éppen túl van egy rakétaháborún a gázai övezetet uraló szélsőséges Hamásszal, és már a koronavírus-járványon is felülkerekedtek. Az új koalíciónak azonban így sem lesz könnyű dolga, erősen kérdéses, hogy egy ennyire színes egységkormány képes lesz-e kitölteni a mandátumát, önmagában elég erős habarcs lesz-e a Netanjahu-ellenesség. Ha esetleg a „változás kormánya” kudarcot vall, még újra eljöhet Benjamin Netanjahu ideje. – A nemzeti egységkormányban a pártok nem tudják majd megvalósítani ideológiai álmaikat, de képesek lesznek együtt kormányozni az emberek javára, ellátni munkájukat – ismerte el Naftali Bennet is, a csapatmunkában látva a jövőt.

A héten egyébként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is Jeruzsálembe utazik, ahol a tervek szerint a miniszterelnökkel és a külügyminiszterrel is találkozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.