„Apa nélküli gyerekek fognak megszületni”

Franciaországban ezentúl már a leszbikusok is kérhetnek orvosi segítséget az utódnemzéshez.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, France 242021. 06. 30. 20:03
null
Hetek óta támadják hazánkat a pedofilellenes törvény miatt Forrás: chamberofcommerce.org
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia parlament véglegesen elfogadta kedden azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében engedélyezik a mesterséges megtermékenyítést az egyedülálló vagy homoszexuális kapcsolatban élő nők számára is.

A hatályos francia törvények szerint jelenleg kizárólag heteroszexuális párkapcsolatban élő nők fordulhatnak orvosi segítségért az utódnemzéshez.

A két évig tartó heves parlamenti vita után a nemzetgyűlési képviselők végül 326 igen szavazattal, 115 nem ellenében és 42 tartózkodás mellett fogadták el Emmanuel Macron francia államfő 2017-es elnökválasztási kampányának egyik legfőbb társadalompolitikai ígéretét. Olivier Véran egészségügyi miniszter elmondta: reméli, hogy már 2021 végéig megfoganhatnak az első olyan gyerekek, akiket nem heteroszexuális párkapcsolatban élő nők fognak kihordani. A miniszter hozzátette: a törvény kihirdetését néhány héttel késleltetheti, hogy jobboldali képviselők meg akarják támadni azt az alkotmánytanácsnál.

A konzervatívok szerint ugyanis az egyéni vágyak alapján szerveződő társadalom nincs tekintettel a gyerekek legfőbb érdekére.

– Olyan gyermekek fognak megszületni, akiket megfosztanak attól, hogy legyen apjuk

– érvelt az új jogszabály ellen Patrick Hetzel, a francia Republikánus Párt tagja.

A szenátusban többséggel rendelkező pártnak a szintén jobboldali Nemzeti Tömörüléssel együtt két éven át sikerült feltartóztatnia a törvénytervezetet, amelyet a nemzetgyűlés már 2019-ben megszavazott. Végül azonban több mint 1500 módosítás végrehajtása után a parlament felsőháza is elfogadta a javaslatot.

A franciaországi LMBTQ-szervezetek ugyanakkor csaknem kilenc évig küzdöttek azért, hogy kiterjesszék a mesterséges megtermékenyítés engedélyezését a nem heteroszexuális nők számára is. Ennek lehetőségét elsőként az előző államfő, a szocialista François Hollande vetette fel, akinek mandátuma alatt Franciaország 2013-ban kiterjesztette a házasság intézményét az azonos nemű párokra. Akkor még a franciák többsége nem támogatta a mesterséges megtermékenyítés engedélyezésének kiterjesztését, így az végül Emmanuel Macron nagy társadalmi reformígérete lett. A francia elnök azonban többször is elhalasztotta a tervezet beterjesztését a parlamentnek, mert attól tartott, hogy a homoszexuálisok házassága elleni tiltakozásokhoz hasonló tüntetéseket vált majd ki.

Emmanuel Macron francia államfő két éven át ígérgette a törvény bevezetését
Fotó: EPA/Andreas Gora/POOL

Az államfő félelme nem is volt alaptalan, hiszen 2019-ben több ezren tüntettek a javaslat ellen.

– Az nyugtalanít engem, hogy ha elfogadjuk, hogy egy gyereknek nincs apja, akkor egy olyan társadalmat teremtünk, ahol a gyerekeknek nincsen viszonyítási alapjuk

– fejezte ki elégedetlenségét egy fiatal nő a két évvel ezelőtti demonstráción.

A mesterséges megtermékenyítés kiterjesztésének engedélyezése azonban idén már nem ütközött nagyobb társadalmi ellenállásba: az Ifop közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a francia társadalom 67 százaléka támogatja, hogy minden nő számára nyitva álljon az orvosi beavatkozás lehetősége.

Franciaországon kívül eddig tíz európai uniós országban, Belgiumban, Spanyolországban, Dániában, Finnországban, Írországban, Luxemburgban, Máltán, Hollandiában, Portugáliában és Svédországban fogadtak el hasonló jogi szabályozást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.