Boris Johnson 2022 végéig az egész világot beoltatná

A birt kormányfő a G7-országoktól nagyobb támogatást kért a világ teljes népességének beoltásában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 06. 10:22
JOHNSON, Boris
London, 2021. május 18. Boris Johnson brit miniszterelnök látogatást tesz a londoni Business Design Centerben kialakított oltóközpontban 2021. május 18-án. MTI/AP/Evening Standard/Jeremy Selwyn Fotó: Jeremy Selwyn
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Boris Johnson brit miniszterelnök konkrét kötelezettségvállalásokat kér a jövő héten a hét legnagyobb ipari hatalom alkotta csoport (G7) többi tagországának vezetőitől annak elősegítésére, hogy 2022 végéig a világ teljes lakosságát be lehessen oltani a koronavírus elleni vakcinákkal

– közölte vasárnap a londoni kormányfői hivatal.

A G7-országok – a soros elnöki tisztséget betöltő Egyesült Királyság, valamint az Egyesült Államok, Japán, Kanada, Németország, Olaszország és Franciaország – vezetői több más meghívott ország és szervezet képviselőivel együtt háromnapos csúcstalálkozót tartanak jövő péntektől a délnyugat-angliai Carbis Bay kisvárosban. A találkozón jelen lesz Joe Biden amerikai elnök is. A Downing Street vasárnapi közleménye szerint a csúcstalálkozó döntő jelentőségű lehetőséget teremt arra, hogy a világ legbefolyásosabb demokráciai egyesítsék képességeiket és szakértelmüket a koronavírus leküzdésére, és álljanak a globális kilábalási folyamat élére. Johnson a miniszterelnöki hivatal közleményéhez fűzött személyes nyilatkozatában hangsúlyozta:

az orvoslás egyetemes történetének legnagyobb vívmánya lenne a világ teljes népességének beoltása a koronavírus elleni vakcinákkal a jövő év végéig.

Boris Johnson brit miniszterelnök célja, hogy 2022 végéig az egész világon legyen lehetőség az oltás beadására.
Fotó: MTI/AP/Evening Standard/Jeremy Selwyn

A brit kormányfő a Downing Street ismertetése szerint kifejti a csúcstalálkozó többi résztvevőjének, hogy a világ legnagyobb gazdaságainak ígéretet kell tenniük ennek elérésére, mert csak így lehet végleg megállítani a koronavírus-világjárványt. A londoni kormányfői hivatal kiemeli: az Egyesült Királyság vezető szerepet tölt be azokban az erőfeszítésekben, amelyek célja, hogy a világ legszegényebb és legveszélyeztetettebb lakói is hozzájussanak a koronavírus elleni vakcinához.

A brit kormány már a járvány kezdetén finanszírozta az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit–svéd gyógyszeripari vállalatcsoport közösen kidolgozott oltóanyagának kifejlesztését és gyártását, és garanciát vállalt arra, hogy ez az oltóanyag önköltségi áron hozzáférhető legyen az egész világon

– áll a Downing Street vasárnapi közleményében. Johnson hivatala szerint ennek eredményeként a világon eddig beadott másfél milliárd adag vakcina csaknem egyharmada – 450 millió dózis – Oxford–AstraZeneca-oltóanyag volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.