időjárás 15°C Irén , Írisz 2023. március 25.
logo

Gibraltár enyhít szigorú abortuszellenes törvényén

Koren-Karczub Tímea
Forrás: MTI, BBC
2021.06.25. 16:55
Gibraltár enyhít szigorú abortuszellenes törvényén

Gibraltár lakosságának többsége támogatta a szigorú abortuszellenes törvény enyhítését a csütörtökön megtartott népszavazáson.

A brit fennhatóságú területen Európa legszigorúbb abortusztörvénye hatályos, amelynek értelmében eddig csak akkor engedélyezték a terhességmegszakítást, ha az anya élete veszélyben volt.

A jogszabály megsértéséért akár életfogytiglani börtönbüntetés is járhatott, így a gibraltáriak gyakran a szomszédos Spanyolországba vagy az Egyesült Királyságba utaztak az abortusz elvégzésére.

Csütörtökön a népszavazáson megjelent állampolgárok mintegy 62 százaléka támogatta a javaslatot, hogy a terhesség 12. hetéig engedélyezzék az abortuszt azokban az esetekben, amikor az édesanya mentális vagy fizikai egészsége forog kockán, vagy ha a magzat nem egészséges.

Különleges esetekben azonban még a 12. hét után is engedélyezhetik az abortuszt.

Az enyhítést támogató Fabian Picardo, a gibraltári kormányzat vezetője Twitter-oldalán arról számolt be, hogy a nők számára nagyszerű eredmény a referendum kimenetele.

– Azon fogunk dolgozni, hogy új szolgáltatásokat vezessünk be a tanácsadásra és a biztonságos, legális terhességmegszakításra vonatkozóan – közölte. Hozzátette: a törvénymódosítás 28 napon belül lép életbe.

A törvénymódosításról szóló javaslat mélyen megosztotta Gibraltár közel 32 ezres lakosságát, amelynek mintegy nyolcvan százaléka katolikus vallású. A változtatások annak az ítéletnek az alapján születtek meg, amelyet a brit legfelsőbb bíróság 2018 júniusában hozott Észak-Írország csaknem azonos abortusztörvényéről.

A brit fennhatóságú terület lakosságát megosztja az abortusz kérdése
Fotó: Reuters/Jon Nazca

Az enyhítés ellenzői azzal érveltek, hogy a kiegészítés megfogalmazása alapján komolyabb indok nélkül is lehetségessé válhat a 12. hét utáni terhességmegszakítás, elemzők viszont rámutatnak arra, hogy a gibraltári abortusztörvény még ezzel az enyhítéssel együtt is Európa legszigorúbbjai közé tartozik – írja az MTI.

– A szélsőséges törvénnyel minden védelmet megvonnak a meg nem született gyermekektől, egészen a kilenc hónapos korukig. Papíron továbbra is szigorúnak tűnik, de a gyakorlatban egyáltalán nem az

– közölte az AFP francia hírügynökséggel Karenza Morillo gibraltári lakos, aki az új javaslat ellen kampányolt.

A referendumot eredetileg 2020 márciusában tartották volna, de a koronavírus-járvány miatt egy évvel későbbre halasztották.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.