Ígéretekkel ért véget a cornwalli G7-csúcstalálkozó

A koronavírus-járvány, Kína növekvő befolyása és az éghajlatváltozás is szerepelt a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-csoport háromnapos csúcstalálkozójának legfontosabb témái között. A cornwalli megbeszélés tegnapi zárónapján a résztvevő országok vezetői ígéretekkel és felajánlásokkal búcsúztak egymástól.

2021. 06. 13. 19:03
BIDEN, Joe; MERKEL, Angela; JOHNSON, Boris; TRUDEAU, Justin; MACRON, Emmanuel; DRAGHI, Mario; SZUGA, Josihide
Falmouth, 2021. június 13. Az Oxfam International nevû szervezet klímaaktivistái a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítõ csoport, a G7 vezetõinek gúnymaszkjában ülnek az óceánparton az angliai Cornwall grófságban lévõ Falmouthban 2021. június 12-én, a G7 csúcstalálkozó idején. A gúnyfigurák balról-jobbra: Mario Draghi olasz miniszterelnök, Szuga Josihide japán kormányfõ, Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár, Joe Biden amerikai elnök, Boris Johnson brit és Justin Trudeau kanadai kormányfõ. MTI/AP/Alastair Grant Fotó: Alastair Grant
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A G7-csúcstalálkozó szoros menetrendjébe még az is belefért, hogy Joe Biden feleségével együtt templomba menjen vasárnap reggel. Az amerikai elnököt kísérő tizenhét gépjárműből álló konvoj feltűnő látványt kelthetett Cornwall egyik halászfalujának szűk utcáin tekeregve.

Az Atlanti-óceán partján fekvő katolikus templomból kilépve az elnök csak annyit mondott: „gyönyörű”. Majd ezután elkísérte feleségét az egyik autóhoz, ő pedig beszállt egy másikba, amely egyenesen a G7-csúcstalálkozó helyszínére vitte.

Joe Biden amerikai elnök a G7 vezetõinek csúcstalálkozójára érkezik az angliai Cornwall grófságban lévő Carbis Bayben 2021. június 13-án
Fotó: MTI/AP/Phil Noble

A háromnapos esemény utolsó napján a világ legfejlettebb ipari országainak vezetői megállapodtak abban, hogy 2025-ig évi száz milliárd dollárral segítik a szegényebb országokat a széndioxid-kibocsátás csökkentésében és a globális felmelegedés kezelésében.

– Vezetőként a bolygónk védelmével tehetjük a legtöbbet az állampolgárainkért – közölte a találkozó házigazdája, Boris Johnson brit miniszterelnök. Klímavédelmi aktivisták ugyanakkor nem voltak elragadtatva az ígérettől, amely szerintük nélkülözi a részleteket, például az országok külön-külön tett vállalásait.

Az éghajlatváltozás leküzdéséhez képest valamivel határozottabban álltak a G7-csúcs résztvevői ahhoz, hogyan tudnák ellensúlyozni Kína növekvő befolyását a világban.

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország, Kanada és Japán vezetői megállapodtak abban, hogy támogatni fogják a fejlődő országok infrastruktúráját. Véleményük szerint az Egyesült Államok által felvetett Build Back Better World (B3W) kezdeményezés kihívója lehet a kínai Egy Út Egy Övezet programnak (Belt and Road Initiative) – amelyet sokan az ősi selyemút modern változataként emlegetnek. A vezetők továbbá egyetértettek abban is, hogy fel kell lépni az emberi jogi visszaélésekkel szemben, amely az ujgur kisebbséget érinti Kínában, illetve alaposabb kivizsgálást kell folytatni a koronavírus eredetét illetően.

Kína valószínűleg számított rá, hogy a csúcstalálkozón gyakran emlegetik majd, hiszen már a találkozó előtt figyelmeztette rá a G7-csoport vezetőit, hogy régen elmúltak azok a napok, amikor „kis” országcsoportok döntöttek a világ sorsáról.

Csoportkép a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítõ csoport, a G7 vezetőirõl az angliai Cornwall grófságban lévő Carbis Bayben 2021. június 11-én, a G7 csúcstalálkozójának nyitónapján
Fotó: MTI/EPA/Bloomberg/Pool/Hollie Adams

A csúcstalálkozó előző napjainak témái között természetesen a koronavírus-járvány is szerepelt. A résztvevő országok vezetői közös deklarációjukban kijelentették, hogy minden lehetséges eszközzel meg kell akadályozni a koronavírus-járványhoz hasonló újabb pusztító pandémiák kialakulását. Boris Johnson már a mostani G7-csúcsot előkészítő, néhány héttel ezelőtti virtuális csúcstalálkozón meghirdette azt a célt, hogy akár száz nap alatt lehessen új oltóanyagokat kidolgozni a jövőben felbukkanó fertőző betegségek ellen. A brit miniszterelnök ráadásul a jelenlegi járványügyi védekezésről sem felejtkezett meg.

– Több mint egymilliárd adag koronavírus-vakcinát adományoz a kevésbé tehetős országoknak a G7-csoport

– jelentette be a vasárnapi zárónap után tartott sajtótájékoztatón a kormányfő.

Miután megtették ígéreteiket és felajánlásaikat, a G7-csoport vezetői valószínűleg hazatértek, hogy kipihenjék fáradalmaikat. Joe Biden programokkal teli, sűrű napja azonban még nem ért véget: a Biden-házaspár ugyanis még egy teára is hivatalos volt vasárnap II. Erzsébet brit királynő rezidenciáján, a Windsor-kastélyban. Biden első külföldi útját így pozitív hangulatban zárta.

II. Erzsébet brit királynő Joe Biden amerikai elnökkel és feleségével, Jill Bidennel beszélget az angliai Cornwall grófságban lévő St Austellben 2021. június 11-én
MTI/EPA/Downing Street/Andrew Parsons

– Az Egyesült Államok nem törekszik konfliktusra Kínával és Oroszországgal – mondta angliai látogatása végén, amely után egyből a brüsszeli NATO-csúcsra megy, majd részt vesz első kétoldalú csúcstalálkozóján Vlagyimir Putyin orosz államfővel Genfben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.