Kepes a nemzeti összetartozás napjára időzítette provokációját

Kepes András baloldali riporter 2021. június 4-én, a trianoni békediktátum aláírásának a 101. évfordulóján – amely dátum 2010 óta a nemzeti összetartozás napja – arról beszélt Erdély történelmi központjában, Kolozsvárott, hogy – szerinte – „nincs közös magyar történelem, Magyarország pedig tízévente újrahazudja a múltját” – írta meg az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 06. 08. 13:17
Kepes Andrs
A balos újságíró Kolozsváron provokálta a magyarokat (A képen Kepes András, a Kommunikációs és Művészeti Kar dékánja beszél az BKF Art Kickoff 2012 - a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Fõiskola mûvészeti képzéseinek első bemutatkozó rendezvényén a Design Terminálban) Fotó: Mohai Balázs Forrás: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kepes András volt a 10. Kolozsvári ünnepi könyvhét egyik vendége. A baloldali riporterrel, saját meghatározása szerint íróval Büchler András beszélgetett a Kolozsvár belvárosában található Bánffy-palota udvarán a tíz évvel ezelőtt megjelent, tavaly pedig átírt és újra kiadott úgymond regényéről, a Tövispusztáról. A beszélgetésre éppen június 4-én került sor.

A Maszol.ro erdélyi magyar hírportál beszámolója alapján Kepes – többek között – azt mondta: „A mű keretét egy temetés adja az ezredfordulón. A regény egyik főhősét temetik, és remélik, vele együtt a zűrös XX. századot is. Az elbeszélő egy fiatal médiaművész, az elhunyt unokája, aki családi anekdotákon keresztül próbálja feltérképezni a múlt eseményeit”, mert a szerző szerint „a személyes élményekből jobban kikerekedhet a múlt, mint a »tízévente újrahazudott« történelemből”.

A balos újságíró Kolozsváron provokálta a magyarokat (A képen Kepes András, a Kommunikációs és Művészeti Kar dékánja beszél az BKF Art Kickoff 2012 – a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Fõiskola mûvészeti képzéseinek első bemutatkozó rendezvényén a Design Terminálban)
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Ezt követően Büchler egyik felvetésére Kepes hozzáfűzte:

„kelet-európai sajátosság, hogy egy nemzetnek nincsen közös történelme”, így szerinte „nekünk, magyaroknak sincs, nem gondoljuk át, mi történt velünk az elmúlt száz évben, hitelét vesztette az a narratíva, ami a XX. századról szól”.

Kepes András véleménye alapján tehát Magyarország tízévente „újrahazudja” a múltját, nekünk, magyaroknak pedig nincs közös történelmünk...

A baloldali riporter „egész véletlenül a trianoni békediktátum aláírásának a 101. évfordulójára időzítette a provokációját,

amely dátum 2010 óta a nemzeti összetartozás napja, ráadásképpen mindezt éppen Kolozsvárott, Erdély történelmi központjában tette!

Az Origó eredeti cikke IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.