Migráns perelte be Berlint, amiért átvizsgálták a telefonját

Útlevél nélkül érkezett Németországba, a menekültügyi hatóságok ezért kérték el az eszközt.

2021. 06. 02. 18:42
null
Schönefeld, 2015. szeptember 18. Illegális bevándorlók különvonattal az osztrák-német határ német oldalán fekvõ Freilassingból Schönefeldbe érkeznek 2015. szeptember 18-án. (MTI/EPA/Bernd Settnik)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb menekült perelte be a német hatóságokat, amiért személyazonossági okmányok hiánya miatt a mobiltelefonját vizsgálták át. A berlini bíróság jogellenesnek ítélte az ügyet, közölte: a Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (BAMF) munkatársai nem kérhették volna el a mobiltelefont átvizsgálás céljából. Az elnöklő bíró elmondta, hogy a hatóságok törvénysértést követtek azzal is, hogy az elektronikus eszközökből kinyert adatokat tárolták. A bíróság írásbeli közleménye várhatóan két hét múlva fog megjelenni, a BAMF közölte, addig nem kívánnak reagálni az eseményekre. Az ügyvédek egyetértettek abban, hogy ha a menekültügyi hatóságok megtámadják a bíróság döntését, a legfelsőbb lipcsei közigazgatási bírósághoz fognak fordulni. A bíróság döntése új pereket indíthat el és hosszú távon hatással lehet arra, hogy Németország miként alkalmazza a technológiát a menedékjog iránti kérelmek felülvizsgálatában.

– Nem emlékszem arra, hogy én oldottam fel a telefont vagy megadtam nekik a jelszót, de minden adathoz, információhoz hozzájutottak

– magyarázta egy Afganisztánból származó bevándorló a Deutsche Welle német közszolgálati csatornának.

Illegális bevándorlók különvonattal az osztrák–német határ német oldalán fekvő Freilassingból Schönefeldbe érkeznek 2015-ben Fotó: MTI/EPA/Bernd Settnik

A nevét ügyvédje utasítására elhallgató nő 2019 májusában érkezett Németországba, hogy menedékjogot kérjen, azonban a folyamathoz csupán házassági anyakönyvi kivonatot és egyéb olyan dokumentumokat tudott bemutatni, melyek igazolták származását. A hatóságok ezt követően kérték el tőle mobiltelefonját arra hivatkozva, hogy az útlevele hiányzik. Az eszközt csaknem háromnegyed óra múlva adták vissza a nőnek, sajtóértesülések szerint ez idő alatt különböző szoftverek segítségével a mobiltelefont átvizsgálták, többek közt azért, hogy bizonyítékot találjanak a nő afganisztáni származására. Nem sokkal később egy ügykezelő kért hozzáférést a hatóságok által tárolt adatokhoz, egy hónap múlva pedig a nő menedékkérelmét elutasították. Noha a mobiltelefonok átvizsgálása a menekültügyi eljárások során bevett gyakorlatnak számít Németországban, a berlini bíróság ezúttal törvénysértést állapított meg.

– A bíróság döntése határozott jelzés arra, hogy a BAMF nem férhet hozzá és nem tárolhatja a menedékkérők adatait, ami egyébként a német állampolgárok adataival elképzelhetetlen lenne

– fogalmazott Matthias Lehnert, az afganisztáni nő ügyvédje.

Német lapok szerint az ügyben Ulrich Kelber, az adatvédelemért és az információszabadságért felelős német biztos tudna előrelépést tenni, ugyanis a politikus felszólíthatja a BAMF-ot a gyakorlat megszüntetésére. A Deutsche Welle azt írta, a következő hetekben döntés várható az ügyben. Azt, hogy a német hatóságok elemezzék a menekültek mobiltelefonjainak metaadatait, ha nincs érvényes útlevelük vagy más okmányuk személyazonosságuk igazolásához, egy 2017-ben benyújtott és elfogadott törvénytervezet engedélyezi. Az elmúlt években azonban országszerte heves vitákat váltott ki az intézkedés, egy évvel ezelőtt három – egy Szíriából, egy Afganisztánból és egy Kamerunból származó – menedékkérő emberi jogi aktivisták segítségével perelte be Berlint a gyakorlatért. Sajtóértesülések szerint ez idáig csak az afganisztáni menedékkérő ügyét zárták le.

Migránsok állnak sorba, hogy regisztráltassák magukat a hatóságoknál Berlinben 2015-ben Fotó: Reuters/Fabrizio Bensch

– A BAMF figyelmen kívül hagyja azokat a szigorú alkotmányos szabályokat, amelyeket az államnak be kell tartania a személyes adatokhoz való hozzáférés során

– jelentette ki korábban Lea Beckmann emberi jogi ügyvéd. Beckmann hozzátette, a gyakorlat jogellenes, ugyanis a hatóságok az elemző szoftverek segítségével a mobiltelefonokon tárolt névjegyekhez, telefonszámokhoz, fényképekhez, alkalmazásokhoz, e-mail-címekhez és a felkeresett weboldalakhoz is hozzáférnek.

A Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal szóvivője elismerte, hogy a mobiltelefonok átvizsgálása valóban jogtalan beavatkozásnak számít, azonban elmondta, minden ilyen folyamatot szigorú szabályok betartása mellett hajtottak végre.

– A mobiltelefon gyakran az egyetlen vagy nagyon fontos forrás azon menekültek esetében, akik útlevél vagy más személyazonosító okmány nélkül érkeznek Németországba. Más módon nem tudjuk ellenőrizni személyazonosságukat és nemzetiségüket sem

– magyarázta a szóvivő hangsúlyozva, ezáltal megelőzhetők a különböző menedékjogi visszaélések.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.