Élő közvetítés
Ukrajna
ÉLŐ
Belgium
Szlovákia
ÉLŐ
Románia

Szerbia anyagi támogatással ösztönzi az oltakozást

A cél az, hogy június 21-ig a nagykorú lakosság hatvan százaléka megkapja legalább a vakcina első adagját.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 01. 11:04
Belgrád, 2021. március 23. Egészségügyi dolgozók várják a pácienseket, hogy beoltsák õket az AstraZeneca svéd-brit gyógyszeripari cég koronavírus elleni vakcinájával egy belgrádi oltóközpontban 2021. március 23-án. MTI/AP/Darko Vojinovic Fotó: Darko Vojinovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbiában keddtől igényelhető az a háromezer dináros (majdnem kilencezer forint) támogatás, amelyet azok kaphatnak meg, akiket már beoltottak. A szerb kormány azt reméli, hogy az anyagi támogatással népszerűsítheti a koronavírus elleni oltakozást. Szerbiában a hivatalos adatok szerint

valamely védőoltás első adagjával a nagykorú lakosság 47 százalékát, mindkét adagjával pedig 38 százalékát oltották be.

A cél az, hogy június 21-ig a nagykorú lakosság körülbelül hatvan százaléka megkapja legalább a vakcina első adagját, és minden korlátozás megszűnhessen.

– Amikor a napi esetszám száz alá esik, és a beoltottak aránya is eléri legalább a hatvan százalékot, akkor lehet nyitásra számítani Szerbiában – jelentette ki a múlt héten Braniszlav Tiodorovics járványügyi szakértő, aki szerint nem kizárt, hogy ez június 21-ig megtörténik. Ana Brnabics miniszterelnök korábban június 21-ét nevezte meg az újranyitás dátumaként.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma keddre 248-cal 712 472-re, a járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában 11-gyel 6865-re emelkedett.

Szerbia a koronavírus-járvány elleni vakcinák megjelenésekor nemcsak nyugati oltóanyagot, hanem keleti vakcinákat is vásárolt, Kínától például több mint négymillió adag oltást vett.

A szerb kormány álláspontja szerint a keleti oltóanyagok is ugyanolyan jók, mint a nyugatiak, és a legfontosabb az, hogy minél hamarabb minél többen védetté váljanak.

Alekszandar Vucsics szerb elnök márciusban jelentette be, hogy megállapodás született arról, Szerbia Kínával és az Egyesült Arab Emírségekkel közösen épít vakcinagyárat Szerbiában, ahol a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát állítanák elő. A szerb államfő akkor azt mondta, hogy a vakcina előállítása már az idei év októberében megkezdődhetne, az építkezés azonban még nem kezdődött el, és egyelőre azt sem közölték, hol létesülne ez a gyár.

Ana Brnabics hétfőn azt mondta, Szerbia azért épít vakcinagyárat, mert a jövőben szeretné megvédeni állampolgárait a koronavírustól és más, hasonló vírusoktól, valamint a térség, Európa és a világ más országain is segíteni szeretne. A miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a vakcinagyár akkor is nagy segítséget jelenthet, ha kiderül, hogy szükség lesz az oltás harmadik adagjára, vagy ha egy-két évente meg kell ismételni az oltásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.