Az amerikai erők elhagyták a bagrami légi támaszpontot

Csaknem húsz év után az amerikai hadsereg katonái átadták a támaszpontot az afgán kormányerőknek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 02. 11:17
Amerikai katona biztosítja egy Blackhawk helikopter leszállását Afganisztánban. Fotó: TAUSEEF MUSTAFA Forrás: TAUSEEF MUSTAFA / AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem húsz év után az amerikai hadsereg katonái kivonultak az afganisztáni Bagram légi támaszpontról, amely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és a tálibok ellen indított háború egyik központja volt – jelentették be amerikai tisztségviselők pénteken.

A bagrami kivonulás a legegyértelműbb jele annak, hogy az utolsó 2500–3500 amerikai katona afganisztáni szolgálata is a végéhez közeledik. Joe Biden amerikai elnök azt ígérte, hogy az amerikai erők szeptember 11-ig elhagyják Afganisztánt.

A NATO-szövetségesek többsége már a héten kivonult. A német hadsereg utolsó egysége szerdán tért haza Afganisztánból. Németország az Egyesült Államok után a második legnagyobb létszámmal vett részt az afganisztáni NATO-misszióban.

Az Egyesült Államok biztonsági okokra hivatkozva nem közölte, hogy mikor hagyják el az utolsó amerikai katonák az ázsiai országot. A végleges kivonulás előtt a jelenleg a török és amerikai katonák által biztosított kabuli nemzetközi repülőtér védelme is tisztázásra vár.

Míg az Egyesült Államok és szövetségesei kivonulnak, a tálibok egyre terjeszkednek Afganisztánban. A tálibok szóvivője, Zabiulláh Mudzsáhíd közölte: örülnek az amerikai erők kivonulásának és támogatják a csapatkivonást. A szóvivő kiemelte: a külföldi erők kivonulása lehetővé teszi az afgánoknak, hogy saját maguk döntsenek a jövőjükről.

Amerikai katona biztosítja egy Blackhawk helikopter leszállását Afganisztánban
Fotó: Tauseef Mustafa/AFP

Austin Scott Miller, az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok parancsnoka utolsó helyi sajtótájékoztatóján sötét képet festett a biztonsági helyzetről. Miller szerint a jelenlegi trendek folytatódása polgárháborúhoz vezethet.

Bár a tábornok a héten elhagyhatja Afganisztánt, amerikai tisztségviselők megerősítették: ez nem jelenti az Egyesült Államok szerepvállalásának végét.

Az amerikai hadsereg szeptemberig fenntartja a jogot a tálibok elleni légi csapások indítására, hogy megvédje az afgán erőket

– tették hozzá.

Miller feladatait Kenneth Frank McKenzie, az amerikai középső parancsnokság (Centcom) vezetője veszi át, míg a helyszíni parancsnok Peter Vasely ellentengernagy lesz. Vasely felel majd az amerikai diplomáciai képviselet biztosítását végző erőkért, azaz körülbelül 650 főért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.