Baloldali krízis: legközelebbi kollégáit menesztette Pedro Sánchez

Gyökeresen átalakult a spanyol kormány hétvégén. Pedro Sánchez miniszterelnök menesztette legközelebbi kollégáit, köztük kabinetfőnökét és az első elnökhelyettest is annak érdekében, hogy megoldja a baloldali kormányzás harmadik krízisidőszakát.

2021. 07. 12. 12:15
Spanish Prime Minister Pedro Sanchez attends a no confidence motion at Parliament in Madrid
Spanish Prime Minister Pedro Sanchez attends a no confidence motion against the government at parliament in Madrid, Spain, October 22, 2020. Pablo Blazquez Dominguez/Pool via Reuters - RC2MNJ9KEW85 Fotó: POOL New
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szétbombázta a spanyol kormányt a miniszterelnök hétvégén. Pedro Sánchez a világjárvány és a baloldali vezetést krízishelyzetbe sodró egyéb események miatt teljes átalakítást hajtott végre: eltávolította legközelebbi kollégáit, hogy erősebb és hatékonyabb vezetést alakítson ki.

A tárcájukat elhagyó miniszterek közé került Pedro Sánchez két „jobbkeze”: az első alelnök, Carmen Calvo, akit a második elnökhelyettes, Nadia Calviño vált, valamint az eddigi kabinetfőnök, Iván Redondo, akinek helyét Óscar López foglalja el. Távozik az autóutakat megsarcolni tervező közlekedési miniszter, José Luis Ábalos, valamint

a Marokkóval áprilisban kirobbant diplomáciai konfliktusért és az emiatt kialakult migrációs válságért felelős külügyminiszter, Arancha González Laya is. Pedro Sánchez szerint Rabattal sürgősen rendezni kell a viszonyt, amire Laya nem képes, ezért helyét Spanyolország franciaországi nagykövete, José Manuel Albares veszi át.

Az oktatási miniszter, Isabel Celaá is átadja posztját, őt Pilar Alegría váltja. A kormányszóvivő, María Jesús Montero is kevesebb feladatot lát el a jövőben. Szóvivőként már nem, adóügyi miniszterként viszont tovább maradhat a kormányban.

Pedro Sánchez a cserék mellett hét új embert vett fel a kormánytagok közé: a szenátus eddigi elnöke, Pilar Llop csatlakozik az igazságügyi tárcához, míg Félix Bolaños elnökségi főtitkár a „demokratikus emlékezet minisztériumát” fogja vezetni. A szélsőbaloldali koalíciós kormánytagok között nem történt csere. Az új miniszterek hétfőn letették esküjüket, kedden pedig részt vesznek a Miniszterek Tanácsa első ülésén.

 

Sánchez közölte: a nagy horderejű átalakítással fiatalabb kormány alakult, melynek átlagos életkora ötven év – szemben az eddigi 55-tel. A feministák örömére magasabb lett a nők létszáma: 14 nő és nyolc férfi alkotja mostantól a „kormánymagot”. Hangsúlyozta: a törvényalkotó hatalom új tagjai „kivételes lehetőséget kaptak egy jobb Spanyolország felépítésére”.

A jobboldali ellenzék képviselői egyöntetűen úgy vélik: a reform „látszatmegoldás”, a baloldal „ideológiájában nem lesz változás”, ráadásul „a probléma nem a kormánytagokkal, hanem a miniszterelnökkel van” és „neki kell távoznia”.

 

A spanyol baloldali kormány megalapítása óta már a harmadik krízisét éli meg. Év elején az egészségügyi tárcát kellett megreformálni Salvador Illa egészségügyi miniszter távozása miatt. Ezt követte a koalíciós tag, az Unidas Podemos vezérének lemondása. Pablo Iglesias azért távozott, mert csúfos vereséget szenvedett a májusi madridi választásokon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.