Ellepték a migránsok a La Manche csatornát

Rekordszámú menekült próbált meg Angliába jutni a hétvégén a La Manche csatornán keresztül. A brit belügyminiszter megelégelte az egyre növekvő migránsáradatot, ezért jóval szigorúbb büntetést alkalmazna mind a bevándorlókkal, mind az embercsempészekkel szemben.

Forrás: V4NA Hírügynökség2021. 07. 06. 9:09
null
Illegális bevándorlók Dover kikötőjébe érkeznek a brit határőrség vízi járművein 2020. augusztus 13-án. Fotó: Andy Rain Forrás: MTI/EPA/Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt hétvégén rekordszámú migráns próbált meg átkelni a La Manche csatornán Franciaországból Angliába, a francia hatóságok több mint 150 embert mentettek ki a tengerből. Idén ugrásszerűen megnőtt azoknak az illegális migránsoknak a száma, akik ily módon próbálnak meg átjutni Angliába mindenféle összetákolt úszóalkalmatosságon, saját életüket kockára téve. Míg tavaly egész évben összesen 8 417 fő vágott neki a La Manche csatornának, addig idén eddig már közel hatezernél tart ez a szám, írja a Le Parisien. Hozzáteszik, hogy az illegális migránsok száma előreláthatóan tovább fog nőni, mivel nyáron mindig többen próbálják meg a tengeren keresztül elérni Anglia partjait.

A francia hatóságoknak rendkívül mozgalmas hétvégéjük volt, pénteken 111 migránst, köztük nőket és gyerekeket mentettek ki a vízből Calais közelében, a Pas-de-Calais megyében lévő Sangatte és a Nord megyei Ruytingen nevű település között.

Másnap sem volt megállás, ugyanis további 47 menekültet halásztak ki a tengerből a megyei hatóságok tájékoztatása alapján.

Az utóbbi időben megnövekedett migránsáradat miatt úgy döntöttek a brit hatóságot, hogy szigorításokat fognak bevezetni mind az illegális bevándorlókkal, mind az embercsempészekkel szemben. Jelenleg hat hónap börtönbüntetés jár egy illegális migránsnak, ha a brit hatóságok kézre kerítik, ezt azonban négy évre emelnék fel.

Illegális bevándorlók Dover kikötőjébe érkeznek a brit határőrség vízi járművein 2020. augusztus 13-án. Már tavaly augusztus első tíz napjában is csaknem hétszáz migráns érte el a brit partokat Franciaország felől a La Manche csatornán
Fotó: MTI/EPA/Andy Rain

Az embercsempészek esetében is rendkívül kemény büntetést tervez a brit kormány, 18 évről ugyanis életfogytiglani börtönbüntetésre emelné a rájuk kiszabható büntetést.

Priti Patel külügyminiszter Twitter-bejegyzése szerint „ami sok, az sok”, ezért a héten előterjesztik a Borders Bill elnevezésű törvényjavaslatot, mely a szigorú, ám igazságos New Plan for Immigration bevándorlási terv részeként lehetővé tenné az embereket kizsákmányoló embercsempészbandák nyomon követését, valamint szigorúbb büntetéssel megakadályozná az illegális belépést az Egyesült Királyság területére.

A Le Parisien értesülései szerint a törvénytervezet célja az illegális bevándorlás visszaszorításán túl az, hogy előírja a menedékkérők eltérő megítélését attól függően, hogy legális vagy illegális módon érkeztek-e az országba. A belügyminisztérium szerint ugyanis nagyon valószínű, hogy azok, akik kis csónakokkal érkeznek az Egyesült Királyság területére, az Európai Unió egyik olyan biztonságos országából érkeznek, ahol menedékjogot kérhettek volna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.