A lengyelek többsége elutasítja a migránsok befogadását

Miközben Belarusz a felelős az újabb migrációs válságért, Lengyelországot bírálják a jogvédők.

2021. 08. 26. 16:22
null
Zubrzyca Wielka, 2021. augusztus 26. Vdkertst ptenek lengyel katonk a fehrorosz hatron, Zubrzyca Wielka krnykn 2021. augusztus 25-n. A 2,5 mter magas s nagyjbl 180 kilomter hossz kerts ltestst azrt hatroztk el, mert a lengyel hatsgok az utbbi idben a migrcis nyoms jelents nvekedst tapasztaljk, ersdik a Kzel-Keletrl Fehroroszorszgon t az Eurpai Uni (EU) keleti hatra fel irnyul illeglis bevndorls. MTI/PAP/Marcin Onufryjuk Fotó: Marcin Onufryjuk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyelek 55 százaléka szerint Lengyelországnak nem lenne szabad menekülteket és migránsokat befogadnia, 38 százalék ellenkező véleményen van – derül ki a Polsat News televízió csatornán ismertetett felmérésből. Az Ibris közvélemény-kutató intézet annak kapcsán tette fel a kérdést, hogy Lengyelország migrációs válsággal küzd a Belarusszal közös határán, és a menekültek afganisztáni kimenekítésében is részt vesz. Lengyelország több mint 1100 embert menekített ki a tálibok által elfoglalt dél-ázsiai országból, közöttük a Lengyelország katonai és diplomáciai missziójával korábban együttműködő 937 afgánt.

A lengyel határőrség közben arról tájékoztatott szerdán, hogy 2900 illegális határátlépési kísérlet történt a belarusz határon augusztus eleje óta – tavaly összesen 122.

Kétezer migránst sikeresen feltartóztattak, 900-an viszont átszöktek a határon, őket őrizetbe vették. Az elmúlt napokban főleg iraki, tádzsik és szomáliai állampolgárokat fogtak el. Varsó és a balti államok kormányai a minszki vezetést vádolják azzal, hogy közel-keleti országokból utaztat migránsokat Belaruszba, majd a szomszédos országok határaihoz szállítja őket. Aljakszandr Lukasenka belarusz államfő korábban hangsúlyozta, országa eddig megakadályozta az illegális bevándorlást az Európai Unió irányába, de az országát sújtó uniós szankciók miatt elgondolkodik azon, hogy érdemes-e ezt a gyakorlatot folytatnia. A migrációs hullám először Livániát érte el, a vilniusi kormány azonban kerítést épített és visszafordította az illegális határátlépőket, azóta Lettország és Lengyelország váltak a minszki bosszúhadjárat célpontjaivá.

Azóta Varsó is szögesdrót kerítés építésébe fogott, amely két és fél méter magas lesz, és a magyar–szerb határszakaszon létesített kerítés mintájára készül el 130 kilométer hosszan.

A határzár témája megosztotta a fenti felmérésben résztvevőket: többségük, 47 százalékuk támogatja, 43 százalék ellenzi megépítését. A lengyel–belarusz szembenállás odáig vezetett, hogy mintegy harminc bevándorló – főleg férfiak – a két határ között táborozik napok óta, miután Varsó nem hajlandó beengedni őket a zöldhatáron, de Belarusz is útját állja a visszatérésüknek. A Euronews beszámolója szerint többen egészségügyi ellátásra szorulnak, egy 52 éves asszony a halálán van. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt mondta, szimpatizál a Belarusz területén tartózkodó bevándorlókkal, de nem fog engedni Lukasenkának, aki zsarolásként használja a migránsokat. Lengyelország humanitárius konvojt is útnak indított a megsegítésükre, de azt Minszk nem engedte át. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az Európa Tanács emberi jogi biztosa is Lengyelországtól követeli a szóban forgó migránsok befogadását.

Borítókép: Védőkerítést építenek lengyel katonák a belarusz határon
Fotó: MTI/PAP/Marcin Onufryjuk

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.