Amerikai hírszerzés: bizonytalan a koronavírus eredete

A Kínából származó információk hiánya hátráltatja a vírus pontos eredetének meghatározását.

Mártonffy Attila
2021. 08. 27. 15:19
A WHO szakértői megérkeznek Kínába
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértõi egy buszban ülnek a Jade Boutique szálloda elõtt 2021. január 28-án, miután véget ért kéthetes karanténjuk a közép-kínai Hupej tartomány székvárosában, Vuhanban. Fotó: Roman Pilipej Forrás: MTI/EPA/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amerikai hírszerzési ügynökségek jelentései szerint még mindig nem kideríthető, honnét ered a SARS-CoV-2 vírus, amelyet először Kínában azonosítottak 2019 decemberében, s később a Covid–19 elnevezésű koronavírus-világjárványt okozta. Joe Biden amerikai elnök három hónappal ezelőtt augusztus 25-ig adott határidőt arra, hogy nyomozzák ki, a vírus pontosan hol és miért szabadult el a közép-kínai Vuhanban. Az eredményről (vagy inkább eredménytelenségről) szóló bizalmas jelentést Avril Haines, az amerikai hírszerzési közösséget felügyelő Nemzeti Hírszerzés igazgatója kedden nyújtotta át az elnöknek. A titkosított dokumentumról két, nevét elhallgató kormánytisztviselő azt mondta a The Washington Post című amerikai lapnak, hogy 

a jelentés képtelen volt levonni a végső következtetést, mivel a hírszerző közösségen belül sem alakult ki konszenzus az ügyben a Kínából származó információk hiányában.

Két vélemény különült el, az egyik szerint állatról terjedt át a vírus az emberre, a másik úgy véli, a szigorúan őrzött vuhani víruskutató laboratóriumból szabadult ki véletlenül még 2019 végén. A BBC brit közszolgálati televízió szerint Haines még júniusban jelezte: egyáltalán nem biztos, hogy eredményesek lesznek a Biden elrendelte vizsgálatok.

Reménykedünk benne, hogy megtaláljuk a még füstölgő fegyvert, de ez nem fog megtörténni

– mondta. Több tudós szerint is még hosszú évek kitartó nyomozására lehet szükség a valóság kiderítésére. A laboratóriumi eredetről szóló feltételezést Peking tagadja, tudománytalannak minősítve a hírszerzői jelentést. Vang Ji (Wang Yi) kínai külügyminiszter kijelentette, Washington nem vette figyelembe az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői delegációjának korábbi helyszíni összefoglalóját, amely valószínűsítette a vírus állati eredetét, miközben elutasította a vuhani laboratórium felelősségét. 

Peking ellentámadásba ment át, felvetve, hogy a vírus az USA Fort Detrick-i katonai támaszpontjáról is kiszabadulhatott, s a WHO-val inkább ezt kellene vizsgáltatni.

Történelmileg a Maryland államban található Fort Detrick volt az amerikai biológiai fegyverprogram központja 1943 és 1969 között. A létesítmény jelenleg orvosbiológiai laboratóriumoknak ad otthont, ahol többek között olyan betegségek kórokozóinak a kutatása folyik, mint az ebola vagy a himlő.

Az AFP hírügynökség szerint a vírus vuhani laboratóriumból való származásának teóriáját Donald Trump korábbi amerikai elnök és tanácsadói is intenzíven támogatták s utódja, Joe Biden sem vetette el egészen – ezért is adott három hónapos határidőt az ügy felderítésére. A járvány kirobbanásakor még általánosan elterjedt volt az a hipotézis, amely szerint denevér közvetítette a vírust az emberre. Az idő és a vonatkozó kutatások előrehaladtával azonban a tudósok nem találtak a SARS-CoV-2 genetikai nyomait hordozó vírust sem denevérben, sem más, közvetítőként szóba kerülhető állatban. Kína elzárkózása a részletes nyugati vizsgálatok elől pedig tovább erősíti azt a vélekedést, hogy a vírus a vuhani laboratóriumból szabadulhatott el. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO vezetője is elismerte, hogy a szervezet szakértőinek vuhani vizsgálódása nem ment elég messzire. 

Pekingben ugyanakkor felháborodást váltott ki, hogy a WHO a múlt hónapban újabb vizsgálatot követelt, amelyhez hozzátartozott volna a loboratóriumok biztonsági auditja is.

Borítókép: A WHO kutatócsoportja Vuhanban 2021. jaunár 28-án
Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.