Folytatják Trump politikáját

A legfelsőbb bíróság kötelezi Bident, hogy léptesse életbe elődje bevándorlási programját.

2021. 08. 25. 16:06
Ciudad Juárez, 2021. február 6. Közép-amerikai illegális bevándorlók a Rio Grandén átkelve mennek az Egyesült Államok területére a Chihuahua mexikói államben fekvõ Ciudad Juárezbõl 2021. február 5-én. MTI/EPA/EFE/Luis Torres Fotó: Luis Torres
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfelsőbb bíróság arra kötelezte Joe Biden amerikai elnököt, hogy léptesse ismét életbe elődje, Donald Trump „Maradj Mexikóban” néven ismert bevándorlási programját. A konzervatív többségű bírói testület három liberális bíró ellenvéleménye mellett arra a megállapításra jutott, hogy a Biden-kormányzat feltehetően megsértette a szövetségi törvényeket, amikor februárban hatályon kívül helyezte a Bevándorlóvédelmi programot (MPP). 

A még 2019-ben bevezetett intézkedés arra kényszerítette a mexikói menedékkérőket, hogy várjanak a mexikói határ mögött, ahelyett, hogy beengedték volna őket az Egyesült Államokba, hogy menedéket kérjenek. 

Sajtóhírek szerint 2019 januárja óta több mint 60 ezer menedékkérőt küldtek vissza Mexikóba. Joe Biden már hivatalba lépése előtt kampányolt az MPP megszüntetéséről, és januárban, hivatalba lépése után az első intézkedései között függesztette azt fel. 
A döntés előzménye, hogy a hónap elején Matthew Kacsmaryk texasi szövetségi bíró úgy ítélte meg, hogy a Biden-adminisztráció nem adott jogilag megfelelő indokot a bevándorláspolitika felfüggesztésére.  A legfelsőbb bíróság mostani határozatával a Biden-kormányzat erőfeszítései ellenére helyt adott Matthew Kacsmaryk döntésének, amellyel ismét életbe léptette a bevándorlási programot.
Az amerikai belbiztonsági minisztérium a legfelsőbb bíróság ítéletére reagálva sajnálatát fejezte ki a bevándorláspolitika visszaállítására vonatkozó határozat miatt, és ahogy a közleményben fogalmaznak: „továbbra is erőteljesen támadni fogják azt”.  

 A kormánynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy megszüntesse ezt az illegális programot, többek között egy, az eddiginél komplexebb indoklással. Azt nem teheti meg Washington, hogy a legfelsőbb bíróság mostani döntése mögé bújik, és feladja az egy tisztességes menekültügyi rendszer helyreállítására vonatkozó kötelezettségvállalását

 – mondta Omar Jadwat, az Amerikai Állampolgári Jogi Szövetség (American Civil Liberties Union, ACLU) bevándorlási jogokkal foglalkozó projektjének igazgatója. A bevándorlást támogató jogvédők ugyanis arra hivatkoznak, hogy a „Maradj Mexikóban” program veszélyes körülményeknek teszi ki a főleg közép-amerikai országokból származó migránsokat a mexikói határvárosokban, többek között egészségtelen körülményeknek és erőszaknak is. 
 

Az amerikai kormány egyébként augusztus közepén tette közzé azt az adatot, miszerint meghaladta a 212 ezret az illegális határátlépési kísérletek száma az amerikai–mexikói határon júliusban, ami a legmagasabb szám az ezredforduló óta. 

A republikánusok ezt a fejleményt annak tudták be, hogy a demokrata párti Biden januári hivatalba lépése óta igyekezett visszavonni elődje szigorú bevándorlásellenes intézkedéseit, így a fent említett programot is.  

Borítókép: Közép-amerikai illegális bevándorlók a Rio Grandén átkelve mennek az Egyesült Államok területére, Ciudad Jurez-ben, 2021. február 6-án
Fotó: MTI/EPA/EFE/Luis Torres

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.