Gáncsolt egyházi restitúció Erdélyben

Elindult egy olyan ügy, amely rendkívül sérelmes az erdélyi egyházkerületek számára.

Zilah, 2021. augusztus 25. Ady Endre szobra egykori iskolája, a Református Wesselényi Kollégium épülete előtt Zilahon 2021. augusztus 25-én. Az egykori református kollégium épülete jelenleg a Silvania Főgimnázium otthona, amelynek felső tagozatán magyar tannyelvű osztályok is működnek. MTI/Kiss Gábor Fotó: Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A demokrácia megcsúfolásának nevezte Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, hogy a zilahi ügyészség vizsgálatot indított ellene és Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke ellen a Wesselényi kollégium épületének a visszaigénylése ügyében, aminek szerinte a folyamat késleltetése a fő célja. A „hivatalból indított” nyomozás keretében a két egyházi elöljárót okirat-hamisítással, csúszópénz adásával és hamisított okirattal való visszaéléssel gyanúsítják. A vizsgálatot végző ügyész egy 1911-ben kiállított okirat felől érdeklődött, amely az erdélyi egyházkerület levéltárában található. A vitatott okirat az akkori magyar kormány kulturális minisztériumának a rendelete arról, hogy miképpen kezeljék az egyházi iskolák telekkönyvezését. A korabeli telekkönyvezési gyakorlat szerint az iskolaépületek tulajdonosaként nem magát az egyházat, hanem az egyház valamely belső egységét jelölték meg.

Csűry István a Marosvásárhelyi Rádiónak elmondta: a 2003-as visszaszolgáltatási ügyek döcögősen indultak, már akkor látszott, hogy a főleg romokban lévő ingatlanokat adják vissza gáncsoskodás nélkül, az erkölcsi és szimbolikus értelemben is fontos épületeket viszont nem szívesen szolgáltatnák vissza. Ez utóbbiakhoz tartozott a székelyföldi Mikó kollégium vagy éppen a most újra fókuszba került zilahi Wesselényi gimnázium.

Perről perre haladtunk, egészen a legfelsőbb bíróságig, ahol kedvező ítélet született, de megkövetelt néhány kiegészítést, mint az alapítvány vagy a telekkönyv megvizsgálása

– mondta a püspök. Szerinte nyilvánvalóan látszott, hogy az ügy jó irányba halad, ez pedig sokaknak nem tetszett, éppen ezért elindult egy olyan ügy, amely rendkívül sérelmes az erdélyi egyházkerületek számára. – Ha a vádak bármelyike igaz lenne, az komoly börtönbüntetéssel járna – tette hozzá Csűry István. Leszögezte: ebben, de a korábbi restitúciós ügyekben sem lehet kifogásolható dolog.

Borítókép: Ady Endre szobra egykori iskolája, a Református Wesselényi Kollégium épülete előtt Zilahon 2021. augusztus 25-én.
Fotó: MTI/Kiss Gábor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.