Két robbanás a kabuli repülőtéren, legkevesebb tizenhárom halott

A nyugati országok már napok óta figyelmeztetnek egy lehetséges terrormerényletre.

Magyar Nemzet
2021. 08. 26. 19:17
Kabul, 2021. augusztus 26. Amerikai katonák a kerítésen belül, kívül bebocsátásra váró emberek a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér előtti ellenőrző pontnál 2021. augusztus 26-án. Az Egyesült Államok és szövetségesei a légi kikötőn keresztül menekítik ki a külföldi állampolgárokat és a velük együttműködő afgánokat, miután az iszlamista tálibok elfoglalták Afganisztán csaknem egészét. A brit kormány szerint küszöbönáll egy terrortámadás a repülőtérnél. MTI/AP/Wali Sabawoon Fotó: Wali Sabawoon Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cikk folyamatosan frissül

Legalább két robbanás történt és fegyverropogás is hallatszott az afgán főváros, Kabul repülőterénél csütörtökön – számoltak be hírügynökségek az eseményekről. Az országot uraló tálibok a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondták, legkevesebb tizenhárman – köztük több gyermek – életüket veszthették. Az al-Dzsazíra pánarab televízió egy szintén meg nem nevezett tálib tisztségviselőre hivatkozva legkevesebb 15 sebesültről adott hírt. Amerikai médiumok, köztük a Fox News beszámolója szerint a sebesültek között amerikai katonák, tengerészgyalogosok is lehetnek. Helyi beszámolók szerint több embert kórházba szállítottak súlyos sérülésekkel. 

– Amikor az emberek meghallották a robbantást, kitört a pánik. A tálibok ezután lövéseket adtak le a levegőbe, hogy eloszlassák a tömeget

– idézte a BBC brit közszolgálati médium egy szemtanú AFP hírügynökségnek tett nyilatkozatát. 

A neve elhallgatását kérő afgán továbbá közölte, a káosz közepette elejtette az iratokat, amelyek abban segítették volna, hogy feleségével és három gyermekével együtt evakuálhasson az országból. 

– Soha nem akarok többet a repülőtér közelébe menni. Halál Amerikára és a mentési akciójára – fakadt ki a hírügynökségnek a férfi.

A robbanások öngyilkos robbantásos merénylet miatt következhettek be. Az egyik kapu közelében történhetett az egyik detonáció. A repülőteret körülvevő fal mindkét oldalán sokan várakoznak. Helyszíni beszámolók is ezt erősítik meg: a robbanás idején is sokan voltak a kerítésen kívül és belül. Nemcsak a repülőtéren, de az ellenőrző pontoknál (ahol az utazási papírokat ellenőrzik) is nagy a tömeg, egyesek kaotikusnak nevezik a helyzetet. A Fehér Ház egy meg nem nevezett tisztségviselője szerint a robbanásról tájékoztatták Joe Biden amerikai elnököt. 

A Politico című lap amerikai kormányzati és egyéb jól értesült forrásra hivatkozva csütörtökön azt jelentette, hogy a támadásért az Iszlám Állam dzsihadista szervezet a felelős.

A térségben napok óta afgán állampolgárok ezrei várakoztak arra, hogy evakuálási repülőgépeken elhagyhassák az országot a tálib hatalomátvételt követően. A nyugati országok korábban figyelmeztettek egy lehetséges merénylet veszélyére a környéken.

A repülőteret az ott tartózkodó több ezer amerikai katona tartja ellenőrzése alatt, a repülőtéri bejáratokat és a külső ellenőrző pontokat a tálibok felügyelik, akik az elmúlt hetekben szinte vérontás nélkül átvették az irányítást Afganisztán felett. Az amerikai csapatok és a nemzetközi koalícióban részt vevő nemzetközi csapatok távozása után kezdték meg offenzívájukat a fegyveres lázadók.

 

Az afganisztáni helyzet alakulása miatt rendkívüli ülést tartanak jövő kedden az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei, a tanácskozás fókuszában a konfliktus okozta migrációs nyomás várható fokozódására adható válaszok áttekintése szerepel – közölte az Európai Unió Tanácsának szlovén soros elnöksége csütörtökön. A videókonferencia keretében tervezett ülés résztvevői megvizsgálják a tálibok hatalomátvétele, valamint az amerikai és szövetséges csapatok Afganisztánból történő kivonását követő helyzetet – közölték. Peter Stano, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a testület szokásos sajtótájékoztatóján csütörtökön emlékeztetett: a tagállamoknak szeptember közepéig kell bemutatniuk a konfliktus sújtotta országból elmenekülteket érintő, befogadási kvótákra vonatkozó konkrét kötelezettségvállalásaikat. Ursula von der Leyen, az uniós bizottság elnöke felszólította azokat az országokat, amelyek részt vettek a NATO afganisztáni missziója munkájában, hogy kínálják fel a telepítési lehetőségeket az evakuált afgán személyzet számára.

Borítókép: Amerikai katonák a kerítésen belül, kívül bebocsátásra váró emberek a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér előtti ellenőrző pontnál 2021. augusztus 26-án
Fotó: MTI/AP/Wali Sabawoon

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.